Przejdź do głównej zawartości

Pure z batatów

Ziemniak - pochodzi z południowoamerykańskich Andów, w Europie to "złoto Inków" stało się popularne okołu 200 lat temu. Obecnie to jeden z najważniejszych produktów spożywczych, uprawiany na wszystkich kontynentach. Z botanicznego punktu widzenia te mniej lub bardziej podłużne bulwy nie są owocami lecz pędami, w których roślina gromadzi substancje zapasowe. Ziemniaki są bardzo zróżnicowane i to nie tylko pod względem wyglądu zewnętrznego, ale także pod względem swoich kulinarnych właściwości i zastosowań. Na sałatki, do gotowania w łupinach lub smażenia powinno zawsze wybierać się twarde odmiany. Średnio twarde, lekko rozpadające się odmiany są odpowiednie do gotowania w wodzie , na zapiekanki i suflety. Natomiast odmiany mączyste są najlepsze na pure, knedle lub placki. Nadal powszechne jest przekonanie, że ziemniaki tuczą, ale jest ono zupełnie nieuzasadnione gdyż ziemniaki zawierają bardzo mało tłuszczu (od 0,1-0,3%), a ich wartość energetyczna wynosi 70 kcl na 100g. Z tych to właśnie powodów ziemniaki zalicza się do przyjaznych figurze. Dodatkowo ziemniaki zawierają stosunkowo dużo witaminy C oraz bardzo ważny dla naszego organizmu aminokwas lizyny. Sam batat różni się trochę od zwykłego ziemniaka, przede wszystkim słodkim smakiem, gdyż zawiera spora ilość cukru w miąższu. Zatem jedzmy ziemniaki nie tylko zimą!







Składniki na 3 porcje

Czas przygotowania: 5 min + 25 gotowanie




2 duże bataty
1 łyżka serka mascarpone
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
świeży tymianek
sól, pieprz





Przygotowanie:



1. Bataty obieramy, kroimy z trzy części i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
2. Bataty odcedzamy i przepuszczamy prze praskę, dodajemy mascarpone i przyprawy, mieszamy i podajemy do wybranego mięsa, najlepiej smakuje z gulaszem (już wkrótce na blogu)





Intensywne w kolorze, łagodne w smaku, idealne do gulaszu!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Bardzo dziękuję ;) pozdrawiam
od-kuchni pisze…
Zdecydowanie jedno z moich ulubionych rodzajów pure!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.