Przejdź do głównej zawartości

Pure z batatów

Ziemniak - pochodzi z południowoamerykańskich Andów, w Europie to "złoto Inków" stało się popularne okołu 200 lat temu. Obecnie to jeden z najważniejszych produktów spożywczych, uprawiany na wszystkich kontynentach. Z botanicznego punktu widzenia te mniej lub bardziej podłużne bulwy nie są owocami lecz pędami, w których roślina gromadzi substancje zapasowe. Ziemniaki są bardzo zróżnicowane i to nie tylko pod względem wyglądu zewnętrznego, ale także pod względem swoich kulinarnych właściwości i zastosowań. Na sałatki, do gotowania w łupinach lub smażenia powinno zawsze wybierać się twarde odmiany. Średnio twarde, lekko rozpadające się odmiany są odpowiednie do gotowania w wodzie , na zapiekanki i suflety. Natomiast odmiany mączyste są najlepsze na pure, knedle lub placki. Nadal powszechne jest przekonanie, że ziemniaki tuczą, ale jest ono zupełnie nieuzasadnione gdyż ziemniaki zawierają bardzo mało tłuszczu (od 0,1-0,3%), a ich wartość energetyczna wynosi 70 kcl na 100g. Z tych to właśnie powodów ziemniaki zalicza się do przyjaznych figurze. Dodatkowo ziemniaki zawierają stosunkowo dużo witaminy C oraz bardzo ważny dla naszego organizmu aminokwas lizyny. Sam batat różni się trochę od zwykłego ziemniaka, przede wszystkim słodkim smakiem, gdyż zawiera spora ilość cukru w miąższu. Zatem jedzmy ziemniaki nie tylko zimą!







Składniki na 3 porcje

Czas przygotowania: 5 min + 25 gotowanie




2 duże bataty
1 łyżka serka mascarpone
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
świeży tymianek
sól, pieprz





Przygotowanie:



1. Bataty obieramy, kroimy z trzy części i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
2. Bataty odcedzamy i przepuszczamy prze praskę, dodajemy mascarpone i przyprawy, mieszamy i podajemy do wybranego mięsa, najlepiej smakuje z gulaszem (już wkrótce na blogu)





Intensywne w kolorze, łagodne w smaku, idealne do gulaszu!









sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Bardzo dziękuję ;) pozdrawiam
od-kuchni pisze…
Zdecydowanie jedno z moich ulubionych rodzajów pure!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.