Ziemniak - pochodzi z południowoamerykańskich Andów, w Europie to "złoto Inków" stało się popularne okołu 200 lat temu. Obecnie to jeden z najważniejszych produktów spożywczych, uprawiany na wszystkich kontynentach. Z botanicznego punktu widzenia te mniej lub bardziej podłużne bulwy nie są owocami lecz pędami, w których roślina gromadzi substancje zapasowe. Ziemniaki są bardzo zróżnicowane i to nie tylko pod względem wyglądu zewnętrznego, ale także pod względem swoich kulinarnych właściwości i zastosowań. Na sałatki, do gotowania w łupinach lub smażenia powinno zawsze wybierać się twarde odmiany. Średnio twarde, lekko rozpadające się odmiany są odpowiednie do gotowania w wodzie , na zapiekanki i suflety. Natomiast odmiany mączyste są najlepsze na pure, knedle lub placki. Nadal powszechne jest przekonanie, że ziemniaki tuczą, ale jest ono zupełnie nieuzasadnione gdyż ziemniaki zawierają bardzo mało tłuszczu (od 0,1-0,3%), a ich wartość energetyczna wynosi 70 kcl na 100g. Z tych to właśnie powodów ziemniaki zalicza się do przyjaznych figurze. Dodatkowo ziemniaki zawierają stosunkowo dużo witaminy C oraz bardzo ważny dla naszego organizmu aminokwas lizyny. Sam batat różni się trochę od zwykłego ziemniaka, przede wszystkim słodkim smakiem, gdyż zawiera spora ilość cukru w miąższu. Zatem jedzmy ziemniaki nie tylko zimą!
2 duże bataty
1 łyżka serka mascarpone
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
świeży tymianek
sól, pieprz
1. Bataty obieramy, kroimy z trzy części i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
2. Bataty odcedzamy i przepuszczamy prze praskę, dodajemy mascarpone i przyprawy, mieszamy i podajemy do wybranego mięsa, najlepiej smakuje z gulaszem (już wkrótce na blogu)
Składniki na 3 porcje
Czas przygotowania: 5 min + 25 gotowanie
2 duże bataty
1 łyżka serka mascarpone
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
świeży tymianek
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Bataty obieramy, kroimy z trzy części i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
2. Bataty odcedzamy i przepuszczamy prze praskę, dodajemy mascarpone i przyprawy, mieszamy i podajemy do wybranego mięsa, najlepiej smakuje z gulaszem (już wkrótce na blogu)
Intensywne w kolorze, łagodne w smaku, idealne do gulaszu!



Komentarze