Odsuwam zasłony, wpuszczając tym samym blade promienie słoneczne do wnętrza pokoju, na zewnątrz panuje jesienny chaos. Kiedy jeszcze śpimy, zwierzęta wykorzystują skrzętnie ten czas. Na ogrodzie panuje ogromny ruch, duża grupa koczujących na dębie sójek, poluje na jak największą ilość żołędzi. W rogu ogrodu, przy wodopoju nerwowo skacze wiewiórka, chcąc znaleźć jak najlepszą kryjówkę dla swoich zimowych zapasów. Wszystkiemu spokojnie przygląda się stojąca za płotem sarna, przeżuwając resztki zielonkawych liści. Wczorajszy, długi spacer nakłonił mnie znów do przeniesienia zabójczych kolorów jesieni na talerze, dodatkowo danie szybkie w przygotowanie i baaardzo smaczne!
Składniki na 2 porcje
250 g dyni*
200 g makaronu pappardelle
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
2 szalotki lub 1 mała cebula
200 g serka ricotta
kilka igiełek świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
sól, pieprz
*najlepiej jeśli będzie to dynia Hokkaido, mniej czasu zajmie nam przygotowanie
1. Jeśli używamy dyni Hokkaido, nie musimy jej obierać, kroimy ze skórą w niezbyt dużą kostkę, jeśli używamy zwykłej dyni obieramy ją, najlepiej zrobić to nożem
2. W dużym garnku gotujemy osolona wodę
3. Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojoną dynie, mieszamy i smażymy ok 10 minut aż zmięknie, ale nie będzie się rozpadać
5. Do dyni dodajemy, posiekaną w kosteczkę cebulę, smażymy do lekkiego zrumienienia, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i posiekane drobniutko chili (bez pestek), smażymy ok 1 minuty, mieszając, zdejmujemy z ognia
4. Gotujemy makaron al dente
5. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z pozostałymi składnikami, mieszamy, skrapiamy dodatkowo ok 2 łyżkami oliwy z oliwek
6. Makaron wykładamy na talerze, na wierzchu, łyżeczką nakładamy serek ricotta i posypujemy świeżymi igiełkami rozmarynu
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania 25 min
250 g dyni*
200 g makaronu pappardelle
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
2 szalotki lub 1 mała cebula
200 g serka ricotta
kilka igiełek świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
sól, pieprz
*najlepiej jeśli będzie to dynia Hokkaido, mniej czasu zajmie nam przygotowanie
Przygotowanie
1. Jeśli używamy dyni Hokkaido, nie musimy jej obierać, kroimy ze skórą w niezbyt dużą kostkę, jeśli używamy zwykłej dyni obieramy ją, najlepiej zrobić to nożem
2. W dużym garnku gotujemy osolona wodę
3. Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojoną dynie, mieszamy i smażymy ok 10 minut aż zmięknie, ale nie będzie się rozpadać
5. Do dyni dodajemy, posiekaną w kosteczkę cebulę, smażymy do lekkiego zrumienienia, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i posiekane drobniutko chili (bez pestek), smażymy ok 1 minuty, mieszając, zdejmujemy z ognia
4. Gotujemy makaron al dente
5. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z pozostałymi składnikami, mieszamy, skrapiamy dodatkowo ok 2 łyżkami oliwy z oliwek
6. Makaron wykładamy na talerze, na wierzchu, łyżeczką nakładamy serek ricotta i posypujemy świeżymi igiełkami rozmarynu
Szybki jak zawsze makaron z jesiennymi dodatkami!


Komentarze