Przejdź do głównej zawartości

Łosoś z pomidorową salsą i ziołową kruszonką

W tygodniu mogą zderzyć się rzeczy, które odbierają nam resztki sił, na przykład znajomi lub rodzina wpadają na kolację tuż po Twoim wejściu do domu, kiedy dopiero co zdążyłaś odwiesić płaszcz i odstawić ociekający deszczem parasol. Osobiście uwielbiam gdy dom wypełnia się przyjaciółmi, zdaje sobie jednak sprawę że nie zawsze mamy ochotę wspinać się na wyżyny kulinarne po meczącym dniu w pracy, raczej wolelibyśmy owinąć się w koc i popijając gorąca czekoladę wpatrywać się w jesienna szarugę za oknem. W takich przypadkach dobrze jest posiadać kilka nieskomplikowanych, nieszablonowych, a zarazem efektownych przepisów, które uratują nas przed nieoczekiwana wizyta znajomych. Soczysty kawałek łososia pod chrupiącą, ziołową-maślaną kruszonką, na pikantnej, pomidorowej salsie stanie się jedynym z takich przepisów.




























Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 10 min + 1 h macerowanie + 20 min pieczenie




2 kawałki łososia każdy po ok 300 g
2 łyżki sosu sojowego
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
50 g masła
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny Creme


Salsa pomidorowa


4 pomidory
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej cebuli
garść świeżej mięty
pieprz
1/2 łyżeczki cukru


Do podania


pure ziemniaczane z czosnkiem i mascarpone



Przygotowanie:



1. Salsa - pomidory zalewamy wrzątkiem na kilka minut, ostrym nożem nacinamy skórę pomidorów, żeby szybciej odeszła od miąższu, wyjmujemy pomidory i zdejmujemy z nich skórę, wykrawamy szypułki i nasiona, miąższ kroimy w małą kostkę, czerwoną cebule sikamy w drobniutką kosteczkę, dodajemy do pomidorów, siekamy listki mięty, czosnek rozcieramy na pastę, wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, odstawiamy na 1 godzinę, żeby smaki się przegryzły, jeśli po tym czasie z pomidorów oddzieli się woda należy ja odsączyć
2. Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy pieprzem i skrapiamy sosem sojowym
3. Gotujemy 1/2 kg ziemniaków do miękkości, przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 łyżki mascarpone i roztarty 1 ząbek czosnku, mieszamy
4. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
5. Ziołowa kruszonka - natkę i koperek siekamy drobno, mieszamy z tartą bułką szczyptą gruboziarnistej soli, dodajemy masło i rozcieramy palcami aż powstaną okruchy
6. Łososia układamy w żaroodpornym naczyniu, na wierzchu układamy ziołową kruszonkę i wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut
7. Upieczonego łososia układamy na pomidorowej salsie, skrapiamy w okół oliwą z oliwek i gęstym octem balsamicznym, podajemy z pure ziemniaczanym

Chrupiąca kruszonka ziołowa, soczysty łosoś i aromatyczna salsa! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Obżarciuch pisze…
ten łosoś wyglada bosko! pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi