Przejdź do głównej zawartości

Łosoś z pomidorową salsą i ziołową kruszonką

W tygodniu mogą zderzyć się rzeczy, które odbierają nam resztki sił, na przykład znajomi lub rodzina wpadają na kolację tuż po Twoim wejściu do domu, kiedy dopiero co zdążyłaś odwiesić płaszcz i odstawić ociekający deszczem parasol. Osobiście uwielbiam gdy dom wypełnia się przyjaciółmi, zdaje sobie jednak sprawę że nie zawsze mamy ochotę wspinać się na wyżyny kulinarne po meczącym dniu w pracy, raczej wolelibyśmy owinąć się w koc i popijając gorąca czekoladę wpatrywać się w jesienna szarugę za oknem. W takich przypadkach dobrze jest posiadać kilka nieskomplikowanych, nieszablonowych, a zarazem efektownych przepisów, które uratują nas przed nieoczekiwana wizyta znajomych. Soczysty kawałek łososia pod chrupiącą, ziołową-maślaną kruszonką, na pikantnej, pomidorowej salsie stanie się jedynym z takich przepisów.




























Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 10 min + 1 h macerowanie + 20 min pieczenie




2 kawałki łososia każdy po ok 300 g
2 łyżki sosu sojowego
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
50 g masła
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny Creme


Salsa pomidorowa


4 pomidory
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej cebuli
garść świeżej mięty
pieprz
1/2 łyżeczki cukru


Do podania


pure ziemniaczane z czosnkiem i mascarpone



Przygotowanie:



1. Salsa - pomidory zalewamy wrzątkiem na kilka minut, ostrym nożem nacinamy skórę pomidorów, żeby szybciej odeszła od miąższu, wyjmujemy pomidory i zdejmujemy z nich skórę, wykrawamy szypułki i nasiona, miąższ kroimy w małą kostkę, czerwoną cebule sikamy w drobniutką kosteczkę, dodajemy do pomidorów, siekamy listki mięty, czosnek rozcieramy na pastę, wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, odstawiamy na 1 godzinę, żeby smaki się przegryzły, jeśli po tym czasie z pomidorów oddzieli się woda należy ja odsączyć
2. Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy pieprzem i skrapiamy sosem sojowym
3. Gotujemy 1/2 kg ziemniaków do miękkości, przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 łyżki mascarpone i roztarty 1 ząbek czosnku, mieszamy
4. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
5. Ziołowa kruszonka - natkę i koperek siekamy drobno, mieszamy z tartą bułką szczyptą gruboziarnistej soli, dodajemy masło i rozcieramy palcami aż powstaną okruchy
6. Łososia układamy w żaroodpornym naczyniu, na wierzchu układamy ziołową kruszonkę i wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut
7. Upieczonego łososia układamy na pomidorowej salsie, skrapiamy w okół oliwą z oliwek i gęstym octem balsamicznym, podajemy z pure ziemniaczanym

Chrupiąca kruszonka ziołowa, soczysty łosoś i aromatyczna salsa! 








sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

ten łosoś wyglada bosko! pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.