W tygodniu mogą zderzyć się rzeczy, które odbierają nam resztki sił, na przykład znajomi lub rodzina wpadają na kolację tuż po Twoim wejściu do domu, kiedy dopiero co zdążyłaś odwiesić płaszcz i odstawić ociekający deszczem parasol. Osobiście uwielbiam gdy dom wypełnia się przyjaciółmi, zdaje sobie jednak sprawę że nie zawsze mamy ochotę wspinać się na wyżyny kulinarne po meczącym dniu w pracy, raczej wolelibyśmy owinąć się w koc i popijając gorąca czekoladę wpatrywać się w jesienna szarugę za oknem. W takich przypadkach dobrze jest posiadać kilka nieskomplikowanych, nieszablonowych, a zarazem efektownych przepisów, które uratują nas przed nieoczekiwana wizyta znajomych. Soczysty kawałek łososia pod chrupiącą, ziołową-maślaną kruszonką, na pikantnej, pomidorowej salsie stanie się jedynym z takich przepisów.
Składniki na 2 porcje
2 kawałki łososia każdy po ok 300 g
2 łyżki sosu sojowego
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
50 g masła
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny Creme
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej cebuli
garść świeżej mięty
pieprz
1/2 łyżeczki cukru
pure ziemniaczane z czosnkiem i mascarpone
1. Salsa - pomidory zalewamy wrzątkiem na kilka minut, ostrym nożem nacinamy skórę pomidorów, żeby szybciej odeszła od miąższu, wyjmujemy pomidory i zdejmujemy z nich skórę, wykrawamy szypułki i nasiona, miąższ kroimy w małą kostkę, czerwoną cebule sikamy w drobniutką kosteczkę, dodajemy do pomidorów, siekamy listki mięty, czosnek rozcieramy na pastę, wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, odstawiamy na 1 godzinę, żeby smaki się przegryzły, jeśli po tym czasie z pomidorów oddzieli się woda należy ja odsączyć
2. Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy pieprzem i skrapiamy sosem sojowym
3. Gotujemy 1/2 kg ziemniaków do miękkości, przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 łyżki mascarpone i roztarty 1 ząbek czosnku, mieszamy
4. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
5. Ziołowa kruszonka - natkę i koperek siekamy drobno, mieszamy z tartą bułką szczyptą gruboziarnistej soli, dodajemy masło i rozcieramy palcami aż powstaną okruchy
6. Łososia układamy w żaroodpornym naczyniu, na wierzchu układamy ziołową kruszonkę i wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut
7. Upieczonego łososia układamy na pomidorowej salsie, skrapiamy w okół oliwą z oliwek i gęstym octem balsamicznym, podajemy z pure ziemniaczanym
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 10 min + 1 h macerowanie + 20 min pieczenie
2 kawałki łososia każdy po ok 300 g
2 łyżki sosu sojowego
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
50 g masła
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny Creme
Salsa pomidorowa
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej cebuli
garść świeżej mięty
pieprz
1/2 łyżeczki cukru
Do podania
pure ziemniaczane z czosnkiem i mascarpone
Przygotowanie:
1. Salsa - pomidory zalewamy wrzątkiem na kilka minut, ostrym nożem nacinamy skórę pomidorów, żeby szybciej odeszła od miąższu, wyjmujemy pomidory i zdejmujemy z nich skórę, wykrawamy szypułki i nasiona, miąższ kroimy w małą kostkę, czerwoną cebule sikamy w drobniutką kosteczkę, dodajemy do pomidorów, siekamy listki mięty, czosnek rozcieramy na pastę, wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, odstawiamy na 1 godzinę, żeby smaki się przegryzły, jeśli po tym czasie z pomidorów oddzieli się woda należy ja odsączyć
2. Łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy pieprzem i skrapiamy sosem sojowym
3. Gotujemy 1/2 kg ziemniaków do miękkości, przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 łyżki mascarpone i roztarty 1 ząbek czosnku, mieszamy
4. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
5. Ziołowa kruszonka - natkę i koperek siekamy drobno, mieszamy z tartą bułką szczyptą gruboziarnistej soli, dodajemy masło i rozcieramy palcami aż powstaną okruchy
6. Łososia układamy w żaroodpornym naczyniu, na wierzchu układamy ziołową kruszonkę i wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut
7. Upieczonego łososia układamy na pomidorowej salsie, skrapiamy w okół oliwą z oliwek i gęstym octem balsamicznym, podajemy z pure ziemniaczanym
Chrupiąca kruszonka ziołowa, soczysty łosoś i aromatyczna salsa!



Komentarze