Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki z brzoskwiniami i sosem waniliowym

"Nie lubię poniedziałku" - czy Wy również zaczynacie pracowity tydzień takim właśnie frazesem wypowiadanym w myślach kiedy wysuwacie nogę spod ciepłej kołdry? Myśl rozpoczynającego się długiego tygodnia, po przyjemnie spędzonym weekendzie może przytłaczać, zwłaszcza, że na zewnątrz panuje już głęboka jesień, która nie zawsze rozpieszcza. Szybka kawa, śniadanie w biegu pomiędzy wyganianiem psa na dwór, a dyscyplinowaniem dzieciaków do zasznurowania butów. Szybkie przemykanie ulicami miasta, światła po raz pierwszy, światła po raz drugi, wreszcie przedszkole, potem szkoła, szybkie buziaki na pożegnanie i w końcu wpadamy na korporacyjny korytarz. Siadając przy biurku włączamy komputer, szum pracującego dysku komputera i drukarki zasysającej papier miesza się z syczeniem ekspresu do kawy, nagle z przerażeniem zerkamy na biurko na, którym szef zdążył już położyć gruba tekę ze sprawami na ten tydzień. A tu jeszcze trzeba zawieźć dzieciaki na zajęcia dodatkowe, zrobić zakupy i wymyślić coś na obiad, bo z niedzielnego obiadu niestety nic nie zostało, jeśli więc taka myśl zakołata Wam w głowie koło południa proponuję coś słodkiego, lekkiego i szybkiego w wykonaniu - naleśnik z serkiem, owocami i sosem waniliowym, ich smak na pewno poprawi ewentualne poniedziałkowe rozterki.





Składniki na 13 szt

Czas przygotowania: 25 min



Naleśniki 



500 ml mleka
50 g roztopionego masła
300 g mąki pszennej
2 łyżki oleju roślinnego
3 jajka
2 łyżki cukru pudru



















Nadzienie



2 dojrzałe brzoskwinie*
500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego
150 g serka wiejskiego
ok 4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka startej skórki ze sparzonej cytryny
garść uprażonych płatków migdałowych

*poza sezonem można użyć brzoskwiń z puszki


Sos waniliowy



3 żółtka
200 ml śmietany 30%
100 ml mleka
1 laska wanilii
3 łyżki cukru pudru



Przygotowanie:



1. Ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki miksujemy mikserem na kremową, gładka masę
2. Naleśniki smażmy na posmarowanej olejem patelni na lekko złoty kolor
3. Nadzienie - mieszamy obydwa serki z cukrem i skórką z cytryny, brzoskwinie zanurzamy na kilka minut we wrzątku, następnie wrzucamy je do wody z lodem, w ten sposób łatwo usuniemy skórkę z owoców, brzoskwinie kroimy w kosteczkę i dodajemy do sera
4. Na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe
5. Sos waniliowy - żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną kremową masę, mleko i śmietankę wlewamy do rondelka, laskę wanilii przekrawamy w poprzek, wyskrobujemy ziarenka i razem ze strąkiem dodajemy do mleka i śmietanki, całość podgrzewamy, kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia, wyjmujemy strąk wanilii, odstawiamy do lekkiego wystudzenia
6. Lekko przestudzony mleczny płyn wlewamy, bardzo wąskim strumyczkiem, do masy żółtkowej, następnie całość przelewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy, mieszamy sos aż zgęstnieje, nie podgrzewamy sosu za bardzo ani za długo bo żółtka się zetną
7. Naleśniki smarujemy serkiem, polewamy sosem i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi

Smakują dużym i małym, na zimno i na ciepło! 










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Sanma pisze…
z polewą i płatkami migdałów wyglądają obłędnie :)
gin pisze…
Prześliczne zdjęcia :)
Ja ostatnio lubię poniedziałki, głównie dlatego, że niczym nie różnią się od niedziel... ;)
słodki kompromis pisze…
Dziękuję i zazdroszczę niedzielnych poniedziałków ;)Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi