"Nie lubię poniedziałku" - czy Wy również zaczynacie pracowity tydzień takim właśnie frazesem wypowiadanym w myślach kiedy wysuwacie nogę spod ciepłej kołdry? Myśl rozpoczynającego się długiego tygodnia, po przyjemnie spędzonym weekendzie może przytłaczać, zwłaszcza, że na zewnątrz panuje już głęboka jesień, która nie zawsze rozpieszcza. Szybka kawa, śniadanie w biegu pomiędzy wyganianiem psa na dwór, a dyscyplinowaniem dzieciaków do zasznurowania butów. Szybkie przemykanie ulicami miasta, światła po raz pierwszy, światła po raz drugi, wreszcie przedszkole, potem szkoła, szybkie buziaki na pożegnanie i w końcu wpadamy na korporacyjny korytarz. Siadając przy biurku włączamy komputer, szum pracującego dysku komputera i drukarki zasysającej papier miesza się z syczeniem ekspresu do kawy, nagle z przerażeniem zerkamy na biurko na, którym szef zdążył już położyć gruba tekę ze sprawami na ten tydzień. A tu jeszcze trzeba zawieźć dzieciaki na zajęcia dodatkowe, zrobić zakupy i wymyślić coś na obiad, bo z niedzielnego obiadu niestety nic nie zostało, jeśli więc taka myśl zakołata Wam w głowie koło południa proponuję coś słodkiego, lekkiego i szybkiego w wykonaniu - naleśnik z serkiem, owocami i sosem waniliowym, ich smak na pewno poprawi ewentualne poniedziałkowe rozterki.
500 ml mleka
50 g roztopionego masła
300 g mąki pszennej
2 łyżki oleju roślinnego
3 jajka
2 łyżki cukru pudru
2 dojrzałe brzoskwinie*
500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego
150 g serka wiejskiego
ok 4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka startej skórki ze sparzonej cytryny
garść uprażonych płatków migdałowych
*poza sezonem można użyć brzoskwiń z puszki
3 żółtka
200 ml śmietany 30%
100 ml mleka
1 laska wanilii
3 łyżki cukru pudru
1. Ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki miksujemy mikserem na kremową, gładka masę
2. Naleśniki smażmy na posmarowanej olejem patelni na lekko złoty kolor
3. Nadzienie - mieszamy obydwa serki z cukrem i skórką z cytryny, brzoskwinie zanurzamy na kilka minut we wrzątku, następnie wrzucamy je do wody z lodem, w ten sposób łatwo usuniemy skórkę z owoców, brzoskwinie kroimy w kosteczkę i dodajemy do sera
4. Na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe
5. Sos waniliowy - żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną kremową masę, mleko i śmietankę wlewamy do rondelka, laskę wanilii przekrawamy w poprzek, wyskrobujemy ziarenka i razem ze strąkiem dodajemy do mleka i śmietanki, całość podgrzewamy, kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia, wyjmujemy strąk wanilii, odstawiamy do lekkiego wystudzenia
6. Lekko przestudzony mleczny płyn wlewamy, bardzo wąskim strumyczkiem, do masy żółtkowej, następnie całość przelewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy, mieszamy sos aż zgęstnieje, nie podgrzewamy sosu za bardzo ani za długo bo żółtka się zetną
7. Naleśniki smarujemy serkiem, polewamy sosem i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi
Składniki na 13 szt
Czas przygotowania: 25 min
Naleśniki
500 ml mleka
50 g roztopionego masła
300 g mąki pszennej
2 łyżki oleju roślinnego
3 jajka
2 łyżki cukru pudru
Nadzienie
2 dojrzałe brzoskwinie*
500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego
150 g serka wiejskiego
ok 4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka startej skórki ze sparzonej cytryny
garść uprażonych płatków migdałowych
*poza sezonem można użyć brzoskwiń z puszki
Sos waniliowy
3 żółtka
200 ml śmietany 30%
100 ml mleka
1 laska wanilii
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki miksujemy mikserem na kremową, gładka masę
2. Naleśniki smażmy na posmarowanej olejem patelni na lekko złoty kolor
3. Nadzienie - mieszamy obydwa serki z cukrem i skórką z cytryny, brzoskwinie zanurzamy na kilka minut we wrzątku, następnie wrzucamy je do wody z lodem, w ten sposób łatwo usuniemy skórkę z owoców, brzoskwinie kroimy w kosteczkę i dodajemy do sera
4. Na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe
5. Sos waniliowy - żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną kremową masę, mleko i śmietankę wlewamy do rondelka, laskę wanilii przekrawamy w poprzek, wyskrobujemy ziarenka i razem ze strąkiem dodajemy do mleka i śmietanki, całość podgrzewamy, kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia, wyjmujemy strąk wanilii, odstawiamy do lekkiego wystudzenia
6. Lekko przestudzony mleczny płyn wlewamy, bardzo wąskim strumyczkiem, do masy żółtkowej, następnie całość przelewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy, mieszamy sos aż zgęstnieje, nie podgrzewamy sosu za bardzo ani za długo bo żółtka się zetną
7. Naleśniki smarujemy serkiem, polewamy sosem i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi
Smakują dużym i małym, na zimno i na ciepło!



Komentarze
Ja ostatnio lubię poniedziałki, głównie dlatego, że niczym nie różnią się od niedziel... ;)