Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki z brzoskwiniami i sosem waniliowym

"Nie lubię poniedziałku" - czy Wy również zaczynacie pracowity tydzień takim właśnie frazesem wypowiadanym w myślach kiedy wysuwacie nogę spod ciepłej kołdry? Myśl rozpoczynającego się długiego tygodnia, po przyjemnie spędzonym weekendzie może przytłaczać, zwłaszcza, że na zewnątrz panuje już głęboka jesień, która nie zawsze rozpieszcza. Szybka kawa, śniadanie w biegu pomiędzy wyganianiem psa na dwór, a dyscyplinowaniem dzieciaków do zasznurowania butów. Szybkie przemykanie ulicami miasta, światła po raz pierwszy, światła po raz drugi, wreszcie przedszkole, potem szkoła, szybkie buziaki na pożegnanie i w końcu wpadamy na korporacyjny korytarz. Siadając przy biurku włączamy komputer, szum pracującego dysku komputera i drukarki zasysającej papier miesza się z syczeniem ekspresu do kawy, nagle z przerażeniem zerkamy na biurko na, którym szef zdążył już położyć gruba tekę ze sprawami na ten tydzień. A tu jeszcze trzeba zawieźć dzieciaki na zajęcia dodatkowe, zrobić zakupy i wymyślić coś na obiad, bo z niedzielnego obiadu niestety nic nie zostało, jeśli więc taka myśl zakołata Wam w głowie koło południa proponuję coś słodkiego, lekkiego i szybkiego w wykonaniu - naleśnik z serkiem, owocami i sosem waniliowym, ich smak na pewno poprawi ewentualne poniedziałkowe rozterki.





Składniki na 13 szt

Czas przygotowania: 25 min



Naleśniki 



500 ml mleka
50 g roztopionego masła
300 g mąki pszennej
2 łyżki oleju roślinnego
3 jajka
2 łyżki cukru pudru



















Nadzienie



2 dojrzałe brzoskwinie*
500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego
150 g serka wiejskiego
ok 4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka startej skórki ze sparzonej cytryny
garść uprażonych płatków migdałowych

*poza sezonem można użyć brzoskwiń z puszki


Sos waniliowy



3 żółtka
200 ml śmietany 30%
100 ml mleka
1 laska wanilii
3 łyżki cukru pudru



Przygotowanie:



1. Ciasto naleśnikowe - wszystkie składniki miksujemy mikserem na kremową, gładka masę
2. Naleśniki smażmy na posmarowanej olejem patelni na lekko złoty kolor
3. Nadzienie - mieszamy obydwa serki z cukrem i skórką z cytryny, brzoskwinie zanurzamy na kilka minut we wrzątku, następnie wrzucamy je do wody z lodem, w ten sposób łatwo usuniemy skórkę z owoców, brzoskwinie kroimy w kosteczkę i dodajemy do sera
4. Na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe
5. Sos waniliowy - żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną kremową masę, mleko i śmietankę wlewamy do rondelka, laskę wanilii przekrawamy w poprzek, wyskrobujemy ziarenka i razem ze strąkiem dodajemy do mleka i śmietanki, całość podgrzewamy, kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia, wyjmujemy strąk wanilii, odstawiamy do lekkiego wystudzenia
6. Lekko przestudzony mleczny płyn wlewamy, bardzo wąskim strumyczkiem, do masy żółtkowej, następnie całość przelewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy, mieszamy sos aż zgęstnieje, nie podgrzewamy sosu za bardzo ani za długo bo żółtka się zetną
7. Naleśniki smarujemy serkiem, polewamy sosem i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi

Smakują dużym i małym, na zimno i na ciepło! 










sklep Laptopy HP sony asus samsung



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Sanma pisze…
z polewą i płatkami migdałów wyglądają obłędnie :)
gin pisze…
Prześliczne zdjęcia :)
Ja ostatnio lubię poniedziałki, głównie dlatego, że niczym nie różnią się od niedziel... ;)
słodki kompromis pisze…
Dziękuję i zazdroszczę niedzielnych poniedziałków ;)Pozdrawiam

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler