Przejdź do głównej zawartości

Kołacz z serem i śliwkowymi powidłami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Budzi mnie pianie koguta, zwyczajowo obróciłabym się na drugi bok i pozwoliła zabrać do krainy snów na conajmniej 2 godziny, jednak niestety nie tym razem. Kogut wciąż nawołuje jakby miał za zadanie pobudzić wszystkich we wsi, a gdyby tego było mało, nagle z hukiem otwierają się ciężkie, drewniane drzwi i słychać krzyk "Wstawać robota czeka" "O matko, te wakacje na wsi jakieś strasznie męczące". Wskakuję w dres i ospale schodzę po schodach, licząc, że na dole czeka na mnie smaczne wiejskie śniadanie. Ku mojemu zaskoczeniu, w kuchni poza bałaganem nie czeka nic i nikt, wszyscy biegają jak szaleni, dziś we wsi organizowane są dożynki, co zupełnie zdominowało mieszkańców. Myśląc o  zabrać się do jakiejkolwiek pracy, na zewnątrz dostrzegam kobiety zaplatające ogromny wieniec z kłosów zbóż, kiści jarzębiny, orzechów, owoców, kolorowych kwiatów i wstążek. Oczarowana misterną pracą, podchodzę bliżej, ubrane w kolorowe stroje kobiety witają  mnie szczerym uśmiechem, w koło biegają kury i gęsi, a na płocie dumnie pręży się wspomniany już kogut, patrzy na mnie jakby chciał wyrazić w ten sposób swoje zadowolenie, że wytargał mnie z końcu z łóżka. Głód doskwiera mi coraz bardziej, postanawiam skierować swoje kroki do kuchni, gdzie o dziwo na stole pojawiło się coś genialnie pachnącego, ciepłego i chrupiącego zarazem - to kołacze na dożynki. Nie mogąc się powstrzymać, odrywam kawałek i uciekam za stodołę z kubkiem mleka w dłoni, zatapiając zęby w puszystym, jeszcze gorącym kawałku kołaczu słyszę nagle krzyk z kuchni "Kto u diabła ośmielił się..." Dziś w kuchni Słodkiego Kompromisu popisowe danie wiejskich gospodyń ;) 
























Składniki na blachę o śr. 32 cm
Czas przygotowania: 2 h (w tym wyrastanie) + 40 min pieczenie + 1,5 h smażenie powideł


Ciasto

40 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej
1 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
5 żółtek
85 g bardzo miękkiego masła
90 cukru

Nadzienie


400 g twarogu
3 łyżki serka mascarpone
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
60 g cukru

Powidła śliwkowe


500 g świeżych i bardzo dojrzałych śliwek
200 g cukru lub do smaku
1 łyżeczka cynamonu
1-2 zmiażdżony w moździerzu kardamon
2 zmiażdżone w moździerzu goździki


Przygotowanie:


1. Powidła - pracy niewiele choć trzeba co jakiś czas przemieszać, śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, owoce wkładamy do rondla z grubym dnem, zasypujemy cukrem i smażymy na średnim ogniu ok 1,5 godziny, w połowie smażenia dodajemy utłuczone przyprawy i cynamon, mieszamy i smażymy dalej, kiedy powidła nabiorą brązowawej barwy zdejmujemy z ognia
2. Ciasto - mieszamy pokruszone drożdże z 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka, szczypta cukru i 1 łyżką mąki, odstawiamy pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce
3. W misce miksera ucieramy 3 żółtka z pozostałym cukrem na białą, kremową masę,  dodajemy pozostałą mąką, wyrośnięte drożdże, 1/2 szklanki ciepłego mleka, szczyptę soli, miękkie masło i całość wyrabiamy hakiem do ciasta przez ok 5 minut
4. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę 
5. Nadzienie - obydwa sery, 2 żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną mieszamy mikserem na gładką, kremową masę 
6. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkowujemy 1/3 ilości ciasta, układamy na blaszce, np. foremce na pizzę lub innej dowolnej, na wierzchu rozsmarowujemy 1/2 ilości sera, przykrywamy kolejnym rozwałkowanym kawałkiem ciasta, znów smarujemy wierzch serem i na końcu przykrywamy ostatnim plackiem ciasta
7. Teraz nacinamy kołacza na 16 trójkątów, jakbyśmy kroili pizzę, nie kroimy jednak do końca lecz jedynie w 3/4 długości promienia placka, następnie przeplatamy ze sobą po dwa kawałki i tak powstanie nam 8 warkoczy, całość odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 40 minut
8. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wierzch wyrośniętego kołacza smarujemy roztrzepanymi pozostałymi dwoma żółtkami, posypujemy cukrem (ok 2 łyżek) i wstawiamy do piekarnika na ok 30-40 minut, kołacz powinien mieć złoty kolor

Niech warkocze wyjdą Wam wspaniałe, ciasto wyrośnie i złotem się zarumieni! 








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Monika pisze…
zauroczyłaś mnie tym rustykalnym kołaczem!prawdziwy smak domem pachnący.na niespieszne rozmowy przy stole.
i tę serwetkę z koronki bardzo lubię:)

pozdrawiam!
m.
Bardzo dziękuję i zapraszam do wykonania, żeby przy tym stole było co przegryzać ;)
pozdrawiam słodki kompromis
DomoweWypieki pisze…
Fantastyczny! I tak oto zmusiłaś mnie do spędzenia kolejnego popołudnia w kuchni. Uwielbiam wypieki z twarogiem! Pozdrawiam gorąco i zapraszam na ciasto sezamowe: http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi