Przejdź do głównej zawartości

Kołacz z serem i śliwkowymi powidłami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Budzi mnie pianie koguta, zwyczajowo obróciłabym się na drugi bok i pozwoliła zabrać do krainy snów na conajmniej 2 godziny, jednak niestety nie tym razem. Kogut wciąż nawołuje jakby miał za zadanie pobudzić wszystkich we wsi, a gdyby tego było mało, nagle z hukiem otwierają się ciężkie, drewniane drzwi i słychać krzyk "Wstawać robota czeka" "O matko, te wakacje na wsi jakieś strasznie męczące". Wskakuję w dres i ospale schodzę po schodach, licząc, że na dole czeka na mnie smaczne wiejskie śniadanie. Ku mojemu zaskoczeniu, w kuchni poza bałaganem nie czeka nic i nikt, wszyscy biegają jak szaleni, dziś we wsi organizowane są dożynki, co zupełnie zdominowało mieszkańców. Myśląc o  zabrać się do jakiejkolwiek pracy, na zewnątrz dostrzegam kobiety zaplatające ogromny wieniec z kłosów zbóż, kiści jarzębiny, orzechów, owoców, kolorowych kwiatów i wstążek. Oczarowana misterną pracą, podchodzę bliżej, ubrane w kolorowe stroje kobiety witają  mnie szczerym uśmiechem, w koło biegają kury i gęsi, a na płocie dumnie pręży się wspomniany już kogut, patrzy na mnie jakby chciał wyrazić w ten sposób swoje zadowolenie, że wytargał mnie z końcu z łóżka. Głód doskwiera mi coraz bardziej, postanawiam skierować swoje kroki do kuchni, gdzie o dziwo na stole pojawiło się coś genialnie pachnącego, ciepłego i chrupiącego zarazem - to kołacze na dożynki. Nie mogąc się powstrzymać, odrywam kawałek i uciekam za stodołę z kubkiem mleka w dłoni, zatapiając zęby w puszystym, jeszcze gorącym kawałku kołaczu słyszę nagle krzyk z kuchni "Kto u diabła ośmielił się..." Dziś w kuchni Słodkiego Kompromisu popisowe danie wiejskich gospodyń ;) 
























Składniki na blachę o śr. 32 cm
Czas przygotowania: 2 h (w tym wyrastanie) + 40 min pieczenie + 1,5 h smażenie powideł


Ciasto

40 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej
1 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
5 żółtek
85 g bardzo miękkiego masła
90 cukru

Nadzienie


400 g twarogu
3 łyżki serka mascarpone
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
60 g cukru

Powidła śliwkowe


500 g świeżych i bardzo dojrzałych śliwek
200 g cukru lub do smaku
1 łyżeczka cynamonu
1-2 zmiażdżony w moździerzu kardamon
2 zmiażdżone w moździerzu goździki


Przygotowanie:


1. Powidła - pracy niewiele choć trzeba co jakiś czas przemieszać, śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, owoce wkładamy do rondla z grubym dnem, zasypujemy cukrem i smażymy na średnim ogniu ok 1,5 godziny, w połowie smażenia dodajemy utłuczone przyprawy i cynamon, mieszamy i smażymy dalej, kiedy powidła nabiorą brązowawej barwy zdejmujemy z ognia
2. Ciasto - mieszamy pokruszone drożdże z 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka, szczypta cukru i 1 łyżką mąki, odstawiamy pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce
3. W misce miksera ucieramy 3 żółtka z pozostałym cukrem na białą, kremową masę,  dodajemy pozostałą mąką, wyrośnięte drożdże, 1/2 szklanki ciepłego mleka, szczyptę soli, miękkie masło i całość wyrabiamy hakiem do ciasta przez ok 5 minut
4. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę 
5. Nadzienie - obydwa sery, 2 żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną mieszamy mikserem na gładką, kremową masę 
6. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkowujemy 1/3 ilości ciasta, układamy na blaszce, np. foremce na pizzę lub innej dowolnej, na wierzchu rozsmarowujemy 1/2 ilości sera, przykrywamy kolejnym rozwałkowanym kawałkiem ciasta, znów smarujemy wierzch serem i na końcu przykrywamy ostatnim plackiem ciasta
7. Teraz nacinamy kołacza na 16 trójkątów, jakbyśmy kroili pizzę, nie kroimy jednak do końca lecz jedynie w 3/4 długości promienia placka, następnie przeplatamy ze sobą po dwa kawałki i tak powstanie nam 8 warkoczy, całość odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 40 minut
8. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wierzch wyrośniętego kołacza smarujemy roztrzepanymi pozostałymi dwoma żółtkami, posypujemy cukrem (ok 2 łyżek) i wstawiamy do piekarnika na ok 30-40 minut, kołacz powinien mieć złoty kolor

Niech warkocze wyjdą Wam wspaniałe, ciasto wyrośnie i złotem się zarumieni! 








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Monika pisze…
zauroczyłaś mnie tym rustykalnym kołaczem!prawdziwy smak domem pachnący.na niespieszne rozmowy przy stole.
i tę serwetkę z koronki bardzo lubię:)

pozdrawiam!
m.
Bardzo dziękuję i zapraszam do wykonania, żeby przy tym stole było co przegryzać ;)
pozdrawiam słodki kompromis
DomoweWypieki pisze…
Fantastyczny! I tak oto zmusiłaś mnie do spędzenia kolejnego popołudnia w kuchni. Uwielbiam wypieki z twarogiem! Pozdrawiam gorąco i zapraszam na ciasto sezamowe: http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler