Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka maślane z rodzynkami i konfiturą dyniową

"My jesteśmy straszne zmory,
Bardzo groźne z nas upiory,
Jeśli nie chcesz się nas bać,
musisz nam cukierka dać." 

Dziś w wielu krajach obchodzone jest Halloween, w Polsce święto ma tak samo wielu zwolenników jak i przeciwników, ja nie biorę udziału w dyskusji na temat jego słuszności. Postanawiam jedynie kulinarnie podłączyć się do upiornych wieczorów i zaproponować Wam szybki poczęstunek dla ewentualnych małych, słodkich, kilkuletnich zmor i upiorów nawiedzających Wasze domy dzisiejszego wieczoru ;). Zamiast pogonić je czarnym kotem, może podajcie im maślane ciasteczko z upiornie słodkimi, czarnymi rodzynkami. Obchodzone czy też nie, słodkości w domu zawsze się przydadzą, życzę więc miłego lub upiornego wieczoru, jak tam wolicie ;) Pozdrawiam - dziś Słodka Wiedźma ;)




Składniki na ok 12 sztuk
Czas przygotowania: 35 min + 20 min pieczenie



Ciastka



200 g rodzynek
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
300 g masła
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietany 30%



















Konfitura*


500 g dyni
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej





*konfiturę z dyni można zastąpić dowolnym dżemem i masłem, lub domowym kisielem z dodatkiem owoców sezonowych



Przygotowanie:



1. Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie
2. Konfitura - dynię obieramy i kroimy w kostkę, do rondla wsypujemy cukier brązowy i czekamy aż się skameralizuje, dorzucamy dynię, smażymy chwilę. Zalewamy dynię wodą, tylko tyle żeby ledwo przykryć warzywo, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy dynię do miękkości, ok 15 minut, następnie całość miksujemy na niezbyt gładkie pure, w niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, następnie dolewamy do pure dyniowego, stawiamy na gaz i mieszając czekamy aż całość nabierze konsystencji dżemu, sprawdzamy czy nie trzeba doprawić cukrem lub sokiem z cytryny
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia
4. W misce mieszamy mąkę, proszek, sól i cukier, dodajemy zimne pokrojone masło i rozcieramy w dłoniach, nie łączymy składników w jednolitą masę, mają pozostać kawałki masła, dolewamy mleko i śmietanę, dorzucamy odcedzone rodzynki i mieszamy szpatułką, jedynie do połączenia się
5. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworzymy placek, niedbale wyrównujemy, nacinamy na 12 trójkątów, jak pizzę, smarujemy mlekiem  i wstawiamy do pieca na ok 20 minut
6. Studzimy na kartce, podajemy nawet na ciepło z dowolną konfiturą, na Halloween obowiązkowo z dyniową ;)


Maślane ciastka, słodkie rodzynki i niezbyt słodka konfitura! 











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

gin pisze…
Pyszne musiały być takie ciasteczka :)
słodki kompromis pisze…
Mocno maślane ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler