Przejdź do głównej zawartości

Łazanki z leśnymi grzybami - Polska


W lecie tętniąca życiem, pełna turystów, restauracji, ogródków piwnych, rurek z kremem, kolejek po lody i watę cukrową, w pozostałe pory roku raczej wyludniona, ale przez to kameralna i sprzyjająca kontemplacji- o czym mowa? Warszawa, miasto o dość chaotycznej zabudowie, nieuporządkowane, nielogiczne, bez jednego centrum, zeszpecone pozostałościami po socrealizmie i architektonicznymi "potworkami" z lat 90-tych. Wszystko to sprawia, że Warszawa posiada swój specyficzny klimat, a żeby go docenić warto zawędrować chociażby do Królewskich Łazienek czy na starówkę. Ta prawie 80-hektarowa enklawa wspaniałej zieleni w środku miasta - stary, iście królewski drzewostan poprzecinany jest malowniczymi alejkami i trawnikami, po których śmigają rude wiewiórki. W okolicach zabytkowych zabudowań, kanałów i oczek wodnych przechadzają się zadowolone z siebie pawie. Aleje kasztanowe nad wodą to jedno z najmilszych miejsc, jakie można sobie wyobrazić na upalne letnie popołudnie, ale Łazienki bezdyskusyjnie najwspanialej prezentują się złotą jesienią - usłane dywanami kolorowych liści budzą jakąś melancholię w polskiej duszy zwłaszcza, pod słynnym pomnikiem kompozytora, spoglądającym gdzieś w głąb polskiego, jesiennego krajobrazu. 





Składniki na ok 8 porcji
Czas przygotowania: 35 min

500 g makaronu łazanki
750 g kiełbasy jałowcowej
1 kg kiszonej kapusty (waga z zalewą)
5-6  średniej wielkości podgrzybków
1 duża cebula
2 liście laurowe
4 owoce jałowca
sól, pieprz
szczypta cukru
oliwa z oliwek


Przygotowanie:

1. Kapustę odcedzamy z  zalewy, zachowujemy ją, siekamy kapustę, na dno garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, podgrzewamy, wkładamy kapustę i przesmażamy ok 5 minut, często mieszamy, żeby nie przypalis kapusty, następnie dodajemy zachowaną zalewę i dolewamy wody, na tyle żeby lekko przykryć kapustę, dodajemy owoce jałowca i liście laurowe, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok 20 minut, po upływie połowy podanego czasu zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kolejne 10 minut, aż woda zupełnie odparuje, mieszamy często
2. Grzyby oczyszczamy na sucho, siekamy w plasterki i smażymy na złoty kolor na odrobinie oliwy, zdejmujemy z ognia
3. Kiełbasę kroimy z półplasterki, cebule siekamy w kosteczkę, na tłuszczu ze smażenia grzybów podsmażamy cebulę, kiedy stanie się szklista, dorzucamy pokrojona kiełbasę i smażymy, często mieszając aż składniki ładnie się zarumienią 
4. W dużym rondlu gotujemy osoloną wodę, w której gotujemy makaron ok 6-7 minut, odcedzamy i mieszamy z pozostałymi składnikami, najlepiej robić to partiami, wtedy wszystko ładnie się wymiesza, po dodaniu każdej z warstw doprawiamy pieprzem

Kiełbasa jałowcowa, biała kapusta i leśne grzyby - kwintesencja polskiej jesieni na talerzu!




sklep Laptopy HP sony asus samsung
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

ŁAZANKI to prawie jak nasze polskie spaghetti ;) hehe wygląda cudnie
zgadza się, takie to polskie makaronowe szaleństwo na modłę włoskiego spaghetti ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.