Przejdź do głównej zawartości

Łazanki z leśnymi grzybami - Polska


W lecie tętniąca życiem, pełna turystów, restauracji, ogródków piwnych, rurek z kremem, kolejek po lody i watę cukrową, w pozostałe pory roku raczej wyludniona, ale przez to kameralna i sprzyjająca kontemplacji- o czym mowa? Warszawa, miasto o dość chaotycznej zabudowie, nieuporządkowane, nielogiczne, bez jednego centrum, zeszpecone pozostałościami po socrealizmie i architektonicznymi "potworkami" z lat 90-tych. Wszystko to sprawia, że Warszawa posiada swój specyficzny klimat, a żeby go docenić warto zawędrować chociażby do Królewskich Łazienek czy na starówkę. Ta prawie 80-hektarowa enklawa wspaniałej zieleni w środku miasta - stary, iście królewski drzewostan poprzecinany jest malowniczymi alejkami i trawnikami, po których śmigają rude wiewiórki. W okolicach zabytkowych zabudowań, kanałów i oczek wodnych przechadzają się zadowolone z siebie pawie. Aleje kasztanowe nad wodą to jedno z najmilszych miejsc, jakie można sobie wyobrazić na upalne letnie popołudnie, ale Łazienki bezdyskusyjnie najwspanialej prezentują się złotą jesienią - usłane dywanami kolorowych liści budzą jakąś melancholię w polskiej duszy zwłaszcza, pod słynnym pomnikiem kompozytora, spoglądającym gdzieś w głąb polskiego, jesiennego krajobrazu. 





Składniki na ok 8 porcji
Czas przygotowania: 35 min

500 g makaronu łazanki
750 g kiełbasy jałowcowej
1 kg kiszonej kapusty (waga z zalewą)
5-6  średniej wielkości podgrzybków
1 duża cebula
2 liście laurowe
4 owoce jałowca
sól, pieprz
szczypta cukru
oliwa z oliwek


Przygotowanie:

1. Kapustę odcedzamy z  zalewy, zachowujemy ją, siekamy kapustę, na dno garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, podgrzewamy, wkładamy kapustę i przesmażamy ok 5 minut, często mieszamy, żeby nie przypalis kapusty, następnie dodajemy zachowaną zalewę i dolewamy wody, na tyle żeby lekko przykryć kapustę, dodajemy owoce jałowca i liście laurowe, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok 20 minut, po upływie połowy podanego czasu zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kolejne 10 minut, aż woda zupełnie odparuje, mieszamy często
2. Grzyby oczyszczamy na sucho, siekamy w plasterki i smażymy na złoty kolor na odrobinie oliwy, zdejmujemy z ognia
3. Kiełbasę kroimy z półplasterki, cebule siekamy w kosteczkę, na tłuszczu ze smażenia grzybów podsmażamy cebulę, kiedy stanie się szklista, dorzucamy pokrojona kiełbasę i smażymy, często mieszając aż składniki ładnie się zarumienią 
4. W dużym rondlu gotujemy osoloną wodę, w której gotujemy makaron ok 6-7 minut, odcedzamy i mieszamy z pozostałymi składnikami, najlepiej robić to partiami, wtedy wszystko ładnie się wymiesza, po dodaniu każdej z warstw doprawiamy pieprzem

Kiełbasa jałowcowa, biała kapusta i leśne grzyby - kwintesencja polskiej jesieni na talerzu!




sklep Laptopy HP sony asus samsung
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

ŁAZANKI to prawie jak nasze polskie spaghetti ;) hehe wygląda cudnie
zgadza się, takie to polskie makaronowe szaleństwo na modłę włoskiego spaghetti ;)
Karolina pisze…
Zapraszam do udziału w konkursie Makaronowa Jesień! Do wygrania super nagrody:)

http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/2013/10/makaronowa-jesien-konkurs.html

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler