Przejdź do głównej zawartości

Tiramisu


sklep Laptopy HP sony asus samsung


Siedzę na słynnych Hiszpańskich Schodach, jest głęboka wiosna i wzdłuż schodów ustawiono gliniane donice z azaliami, tworząc przepiękny kontrast z jasnobeżowymi murami budynków. Ten urokliwy zakątek pełen lokalnego kolorytu, usytuowany przy ruchliwej Via del Corso, od wielu pokoleń jest miejscem spotkań turystów i artystów. Przyglądam się dzieciakom bawiącym się przy Fontana della Baraccia, usytuowanej u podnóża fontanny, siedzący na schodach artysta o długich kruczoczarnych włosach stara się zatrzymać ten obraz szkicując go zaciekle w ołówku. Nieco powyżej dwoje zakochanych w sobie ludzi wymienia tajemnicze spojrzenia i gorące pocałunki. Spoglądam na wciąż błękitne niebo, dostrzegam jednak ciężkie chmury nadciągające od strony Via de Condotti, słynnej ekskluzywnej dzielnicy. Po kilku minutach ogromne krople deszczu zaczynają opadać z wielką siłą i rozbryzgiwać się o rozgrzane kamienne ulice. W jednej chwili plac pustoszeje, a ja kieruję swój bieg właśnie w kierunku Via de Condotti, a dokładnie pod numer 86, gdzie mieści się słynne Caffe Greco, chcąc przeczekać ulewę zamawiam espresso i tiramisu, w takiej oto słodkiej oprawie spędzamy dłuższą chwilę, zatracając kompletnie poczucie upływającego czasu!



























Składniki na 4-6 porcji

Czas przygotowania: 30 min + chłodzenie od 8-12 h 


500 g serka mascarpone
2 jaja
350 ml mocnej kawy*
250 ml likieru Baileys Irish Cream*
400 g podłużnych biszkoptów 
75 g drobnego cukru
2 i 1/2 łyżeczki kakao 

*przygotowanej z 350 ml wody i 9 łyżeczek rozpuszczalnej kawy
*ja osobiście wykorzystuje likier domowej roboty, mojej teściowej ;) jest genialny!


Przygotowanie:


1. W płytkiej misce mieszamy kawę z 175 ml likieru
2. W przygotowanej miksturze zanurzamy biszkopty i wykładamy je na dno szklanego naczynia o długości ok 22 cm, nie wkładajcie więcej niż dwa biszkopty na raz, inaczej nasiąkną zbyt mocno i się rozpadną 
3. Żółtka oddzielamy od białek, zachowujemy jednak tylko jedno białko. Dwa żółtka ucieramy z cukrem na kremową, gęstą masę, następnie mieszamy z pozostałym likierem i serkiem mascarpone, żeby powstał lekki krem
4. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z kremem 
5. Na pierwszą warstwę nasączonych biszkoptów wykładamy 1/2 kremu, kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i warstwę kremu, całość zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc
6. Przed podaniem deser obficie zasypujemy gorzkim kakao
7. Deser można również podać w pucharkach, z podanej ilości wyjdą Wam ok 4 porcje 


Moim zdaniem najlepszy włoski deser, smakuje doskonale nie tylko na Via de Condotti!








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Gosia pisze…
Uwielbiam tiramisu;)
moja pasja smaku pisze…
Uwielbiam ! Wieki nie jadłam ;(

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.