Przejdź do głównej zawartości

Tiramisu


sklep Laptopy HP sony asus samsung


Siedzę na słynnych Hiszpańskich Schodach, jest głęboka wiosna i wzdłuż schodów ustawiono gliniane donice z azaliami, tworząc przepiękny kontrast z jasnobeżowymi murami budynków. Ten urokliwy zakątek pełen lokalnego kolorytu, usytuowany przy ruchliwej Via del Corso, od wielu pokoleń jest miejscem spotkań turystów i artystów. Przyglądam się dzieciakom bawiącym się przy Fontana della Baraccia, usytuowanej u podnóża fontanny, siedzący na schodach artysta o długich kruczoczarnych włosach stara się zatrzymać ten obraz szkicując go zaciekle w ołówku. Nieco powyżej dwoje zakochanych w sobie ludzi wymienia tajemnicze spojrzenia i gorące pocałunki. Spoglądam na wciąż błękitne niebo, dostrzegam jednak ciężkie chmury nadciągające od strony Via de Condotti, słynnej ekskluzywnej dzielnicy. Po kilku minutach ogromne krople deszczu zaczynają opadać z wielką siłą i rozbryzgiwać się o rozgrzane kamienne ulice. W jednej chwili plac pustoszeje, a ja kieruję swój bieg właśnie w kierunku Via de Condotti, a dokładnie pod numer 86, gdzie mieści się słynne Caffe Greco, chcąc przeczekać ulewę zamawiam espresso i tiramisu, w takiej oto słodkiej oprawie spędzamy dłuższą chwilę, zatracając kompletnie poczucie upływającego czasu!



























Składniki na 4-6 porcji

Czas przygotowania: 30 min + chłodzenie od 8-12 h 


500 g serka mascarpone
2 jaja
350 ml mocnej kawy*
250 ml likieru Baileys Irish Cream*
400 g podłużnych biszkoptów 
75 g drobnego cukru
2 i 1/2 łyżeczki kakao 

*przygotowanej z 350 ml wody i 9 łyżeczek rozpuszczalnej kawy
*ja osobiście wykorzystuje likier domowej roboty, mojej teściowej ;) jest genialny!


Przygotowanie:


1. W płytkiej misce mieszamy kawę z 175 ml likieru
2. W przygotowanej miksturze zanurzamy biszkopty i wykładamy je na dno szklanego naczynia o długości ok 22 cm, nie wkładajcie więcej niż dwa biszkopty na raz, inaczej nasiąkną zbyt mocno i się rozpadną 
3. Żółtka oddzielamy od białek, zachowujemy jednak tylko jedno białko. Dwa żółtka ucieramy z cukrem na kremową, gęstą masę, następnie mieszamy z pozostałym likierem i serkiem mascarpone, żeby powstał lekki krem
4. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z kremem 
5. Na pierwszą warstwę nasączonych biszkoptów wykładamy 1/2 kremu, kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i warstwę kremu, całość zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc
6. Przed podaniem deser obficie zasypujemy gorzkim kakao
7. Deser można również podać w pucharkach, z podanej ilości wyjdą Wam ok 4 porcje 


Moim zdaniem najlepszy włoski deser, smakuje doskonale nie tylko na Via de Condotti!








Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Gosia pisze…
Uwielbiam tiramisu;)
moja pasja smaku pisze…
Uwielbiam ! Wieki nie jadłam ;(

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler