Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka


sklep Laptopy HP sony asus samsung


Żeby sięgnąć po uchwyt włazu na strych muszę wspiąć się na karton z książkami,  jednym ruchem pociągam za mosiężny uchwyt i ciągnę w dół, na głowę zsypują mi się sporej wielkości tumany kurzu, zaczynam kichać i przecierać oczy. Ostrożnie stawiam stopy na belkach drabiny, kiedy znajduję się na samej górze ogarnia mnie ciemność,  staram się po omacku znaleźć źródło światła, gdy nagle potykam się o coś twardego, "kto u diabła...?" w tym samym momencie na twarzy osada mi gęsta pajęczyna, chcąc już uciekać stąd gdzie pieprz rośnie, w jednaj chwili dostrzegam lampkę naftową, "ciekawe czy jeszcze działa?", ku mojemu zaskoczeniu urządzenie raczy mnie mizernym światłem. Siadam na skrzyni, z którą zderzenie kilka minut temu skutkuje ostrym bólem w dużym placu u nogi. W rogu dostrzegam maleńkie blado-niebieskie pudełko, z wierzchu zacieram grubą warstwę kurzu, zawartość pudełka to plik kopert, przewiązanych wstążeczką. Przyzwoitość nie pozwala mi penetrować zawartości kopert, pozwalam sobie jedynie na odczytanie czarno-białej kartki z wizerunkiem wieży Eiffla "Dziękuję za szarlotkę, pozdrawiam T.K.".... Babcia robiła najlepszą szarlotkę jaką znam!





























Składniki na formę o śr 23 cm
Czas przygotowania 1,5 h

250 g mąki pszennej
130 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli
5 łyżek cukru
1 cytryna
750 g jabłek
(najlepiej antonówek, 
szara reneta)
2 łyżki amaretto
2 goździki
laska wanilii
3 łyżki mleka

Do podania


lady waniliowe lub bita śmietana ze szczyptą cynamonu


Przygotowanie:


1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, 2 łyżki cukru, zimne masło pokrojone z kostkę oraz żółtko, siekamy całość nożem w celu uzyskania drobnych okruchów, następnie zagniatamy szybko rękami kulę ciasta, nie ogrzewamy masła zbyt długo ponieważ straci kruchość, z ciasta formujemy dysk, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut
2. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę, z cytryny ścieramy skórkę, dodajemy ją do jabłek jak również sok, dodajemy amaretto, goździki, laskę wanilii przekrawamy na pół, wyskrobujemy nożem nasionka i razem ze strąkiem dodajemy do jabłek, całość prażymy ok 10 minut w szerokim rondlu na średnim ogniu, odstawiamy do lekkiego przestudzenia
3. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, 2/3 ciasta rozwałkowujemy na stolnicy i wykładamy nim formę do ciasta, wylepiamy dobrze brzegi, wykładamy jabłka, z których wcześniej wyjęliśmy goździki i laskę wanilii, przykrywamy pozostałą 1/3 części rozwałkowanego ciasta, zlepiamy brzegi, wierzch smarujemy pędzelkiem zanurzonym w mleku, wstawiamy do pieca na ok 40 minut 


Kruche ciasto wypełnione po brzegi lekko kwaskowatymi jabłkami - najlepsze na Świecie!










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Karmel-itka pisze…
jaakie rarytasy! szarlotka zawsze kojarzy mi się z jesienią.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi