Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka


sklep Laptopy HP sony asus samsung


Żeby sięgnąć po uchwyt włazu na strych muszę wspiąć się na karton z książkami,  jednym ruchem pociągam za mosiężny uchwyt i ciągnę w dół, na głowę zsypują mi się sporej wielkości tumany kurzu, zaczynam kichać i przecierać oczy. Ostrożnie stawiam stopy na belkach drabiny, kiedy znajduję się na samej górze ogarnia mnie ciemność,  staram się po omacku znaleźć źródło światła, gdy nagle potykam się o coś twardego, "kto u diabła...?" w tym samym momencie na twarzy osada mi gęsta pajęczyna, chcąc już uciekać stąd gdzie pieprz rośnie, w jednaj chwili dostrzegam lampkę naftową, "ciekawe czy jeszcze działa?", ku mojemu zaskoczeniu urządzenie raczy mnie mizernym światłem. Siadam na skrzyni, z którą zderzenie kilka minut temu skutkuje ostrym bólem w dużym placu u nogi. W rogu dostrzegam maleńkie blado-niebieskie pudełko, z wierzchu zacieram grubą warstwę kurzu, zawartość pudełka to plik kopert, przewiązanych wstążeczką. Przyzwoitość nie pozwala mi penetrować zawartości kopert, pozwalam sobie jedynie na odczytanie czarno-białej kartki z wizerunkiem wieży Eiffla "Dziękuję za szarlotkę, pozdrawiam T.K.".... Babcia robiła najlepszą szarlotkę jaką znam!





























Składniki na formę o śr 23 cm
Czas przygotowania 1,5 h

250 g mąki pszennej
130 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli
5 łyżek cukru
1 cytryna
750 g jabłek
(najlepiej antonówek, 
szara reneta)
2 łyżki amaretto
2 goździki
laska wanilii
3 łyżki mleka

Do podania


lady waniliowe lub bita śmietana ze szczyptą cynamonu


Przygotowanie:


1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, 2 łyżki cukru, zimne masło pokrojone z kostkę oraz żółtko, siekamy całość nożem w celu uzyskania drobnych okruchów, następnie zagniatamy szybko rękami kulę ciasta, nie ogrzewamy masła zbyt długo ponieważ straci kruchość, z ciasta formujemy dysk, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut
2. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę, z cytryny ścieramy skórkę, dodajemy ją do jabłek jak również sok, dodajemy amaretto, goździki, laskę wanilii przekrawamy na pół, wyskrobujemy nożem nasionka i razem ze strąkiem dodajemy do jabłek, całość prażymy ok 10 minut w szerokim rondlu na średnim ogniu, odstawiamy do lekkiego przestudzenia
3. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, 2/3 ciasta rozwałkowujemy na stolnicy i wykładamy nim formę do ciasta, wylepiamy dobrze brzegi, wykładamy jabłka, z których wcześniej wyjęliśmy goździki i laskę wanilii, przykrywamy pozostałą 1/3 części rozwałkowanego ciasta, zlepiamy brzegi, wierzch smarujemy pędzelkiem zanurzonym w mleku, wstawiamy do pieca na ok 40 minut 


Kruche ciasto wypełnione po brzegi lekko kwaskowatymi jabłkami - najlepsze na Świecie!










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Karmel-itka. pisze…
jaakie rarytasy! szarlotka zawsze kojarzy mi się z jesienią.

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.