Przejdź do głównej zawartości

Sałatka grecka


sklep Laptopy HP sony asus samsung


Zatrzymujemy samochód w uroczej zatoce przy dość mało imponującej restauracji o tajemniczo brzmiącej nazwie Bukari Restaurant. Stoliki ustawiono wzdłuż mało uczęszczanej plaży, znajdujemy jeden wolny, nakryty papierowym obrusem, siadamy nieśmiało i zaczynamy wertować niezbyt długie menu, wybór jednogłośnie pada na tradycyjną grecką sałatkę z czosnkowym chlebem. W morze wysunięty jest prowizoryczny pomost, zbity z krzywych pni drzewa i nierównych desek, widok niebywale spokojnej tafli morza i jej szmaragdowy kolor, nie musi nas dłużej kusić by w oczekiwaniu na zamówienie zażyć morskiej kąpieli. Tę sałatkę dedykuje naszym przyjaciołom, Iwonie i Wojtkowi, z którymi skonsumowaliśmy niejedno doskonałe greckie danie i spędzili wiele czarujących chwil. Warto zaznaczyć, że prawdziwa grecka sałatka nie posiada w składzie nic poza ogórkami, słodkimi pomidorami, chrupiącą czerwoną cebulą, oliwkami z pestki i genialną oryginalną fetą, a do tego jedynie doskonała oliwa i chrupiące pieczywo - smacznego!


























Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania 15 minut

2 zielone ogórki
4 możliwie najsłodsze pomidory
1 czerwona cebula
2 garście zielonych lub czarnych oliwek z pestkami
250 g oryginalnej greckiej fety*
dobrej jakości oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
świeża bagietka*
*warto zainwestować w oryginalną grecką fetę, jej smak jest niepowtarzalny i nie ma nic wspólnego z serami typu bałkańskiego, na szczęście w dobrych sklepach można dostać ten oryginalny produkt
*jeśli macie czas i ochotę to możecie zgrillować kromki bagietki, a następnie natrzeć je czosnkiem


Przygotowanie:

1. Ogórki obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w kawałki, pomidory pozbywamy szypułek i kroimy w ósemki, cebulę obieramy i siekamy w pióra, oliwki odsączamy, wszystkie składniki układamy na talerzach w dość niedbały sposób, typowy dla Grecji ;) posypujemy oliwkami, a na wierzch układamy plastry fety
2. Podajemy bez przyprawianie, w wersji oryginalnej na stół stawia się oliwę, sól i pieprz, goście sami skrapiają sałatkę sporą ilością oliwy z oliwek i doprawiają według uznania, a bagietka służy jako gąbka do wycierania talerza z doskonałej oliwy

Nawet niedbałe podanie doskonałej jakości składników tworzy genialne danie!




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Unknown pisze…
Uwielbiam taką sałatkę, pysznie wygląda :)
6025024 pisze…
Ten komentarz został usunięty przez autora.
6025024 pisze…
Smakowicie twoja sałatka wygląda, ale ja robię trochę inną, jak na tej stronie: Sałatka grecka

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi