Przejdź do głównej zawartości

Sałatka grecka


sklep Laptopy HP sony asus samsung


Zatrzymujemy samochód w uroczej zatoce przy dość mało imponującej restauracji o tajemniczo brzmiącej nazwie Bukari Restaurant. Stoliki ustawiono wzdłuż mało uczęszczanej plaży, znajdujemy jeden wolny, nakryty papierowym obrusem, siadamy nieśmiało i zaczynamy wertować niezbyt długie menu, wybór jednogłośnie pada na tradycyjną grecką sałatkę z czosnkowym chlebem. W morze wysunięty jest prowizoryczny pomost, zbity z krzywych pni drzewa i nierównych desek, widok niebywale spokojnej tafli morza i jej szmaragdowy kolor, nie musi nas dłużej kusić by w oczekiwaniu na zamówienie zażyć morskiej kąpieli. Tę sałatkę dedykuje naszym przyjaciołom, Iwonie i Wojtkowi, z którymi skonsumowaliśmy niejedno doskonałe greckie danie i spędzili wiele czarujących chwil. Warto zaznaczyć, że prawdziwa grecka sałatka nie posiada w składzie nic poza ogórkami, słodkimi pomidorami, chrupiącą czerwoną cebulą, oliwkami z pestki i genialną oryginalną fetą, a do tego jedynie doskonała oliwa i chrupiące pieczywo - smacznego!


























Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania 15 minut

2 zielone ogórki
4 możliwie najsłodsze pomidory
1 czerwona cebula
2 garście zielonych lub czarnych oliwek z pestkami
250 g oryginalnej greckiej fety*
dobrej jakości oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
świeża bagietka*
*warto zainwestować w oryginalną grecką fetę, jej smak jest niepowtarzalny i nie ma nic wspólnego z serami typu bałkańskiego, na szczęście w dobrych sklepach można dostać ten oryginalny produkt
*jeśli macie czas i ochotę to możecie zgrillować kromki bagietki, a następnie natrzeć je czosnkiem


Przygotowanie:

1. Ogórki obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w kawałki, pomidory pozbywamy szypułek i kroimy w ósemki, cebulę obieramy i siekamy w pióra, oliwki odsączamy, wszystkie składniki układamy na talerzach w dość niedbały sposób, typowy dla Grecji ;) posypujemy oliwkami, a na wierzch układamy plastry fety
2. Podajemy bez przyprawianie, w wersji oryginalnej na stół stawia się oliwę, sól i pieprz, goście sami skrapiają sałatkę sporą ilością oliwy z oliwek i doprawiają według uznania, a bagietka służy jako gąbka do wycierania talerza z doskonałej oliwy

Nawet niedbałe podanie doskonałej jakości składników tworzy genialne danie!




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Uwielbiam taką sałatkę, pysznie wygląda :)
6025024 pisze…
Ten komentarz został usunięty przez autora.
6025024 pisze…
Smakowicie twoja sałatka wygląda, ale ja robię trochę inną, jak na tej stronie: Sałatka grecka

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.