Przejdź do głównej zawartości

Owsiane batony


Pierwszy dzwonek właśnie rozbrzmiewa, gromadząc dzieciaki w murach szkoły, tornistry wypełniają pachnące, czyste zeszyty, dobrze naostrzone ołówki, a gdzieniegdzie, z zakamarków, wysypuje się jeszcze nadmorski piasek. Stojąc na korytarzu, podpieram szkolne parapety i z lekkim rozrzewnieniem spoglądam na jeszcze zielone drzewa, choć można już się dopatrzeć spadających liści, moje myśli wciąż krążą wokół wakacyjnych wojaży. Sięgam do tornistra, próbując po omacku zlokalizować drugie śniadanie, jednak moje zainteresowanie wzbudza inny obiekt spoczywający na dnie mojej torby, to maleńka karbowana muszelka, jakim cudem nie uległa zniszczeniu kiedy pakowałam książki? Wsuwam znalezisko do kieszeni spodni i.....o nie dzwonek na lekcję, znów nie zjadłam śniadania....Jeśli i Wy nie macie czasu i głowy na śniadanie polecam batoniki owsiane, przygotowuje się je w mgnieniu oka, a smakują doskonale nawet kilka dni!






















Składniki na 16-20 szt
Czas przygotowania: 10 min + 1h pieczenie

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
250 g płatków owsianych górskich
75 g wiórków kokosowych
100 g suszonej żurawiny
50 g pestek dyni
50 g pestek słonecznika
125 g siekanych orzechów laskowych
2 łyżki drobno posiekanych pistacji



Przygotowanie:


1. Na dużej patelni podgrzewamy, na wolnym ogniu mleko skondensowane, uważajcie żeby się nie przypaliło, należy jej jedynie podgrzać
2. Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni, blachę o wymiarach 23/34 cm smarujemy olejem i  wykładamy papierem do pieczenia
3. W dużej misce mieszamy płatki, wiórki kokosowe, żurawinę, posiekane w większe kawałki orzech laskowe, pestki dyni i słonecznika, drobniutko posiekane pistacje, całość zalewamy podgrzanym mlekiem i mieszamy dokładnie żeby wszystkie sypkie składniki pokryły się mlekiem
4. Masę wykładamy na przygotowaną formę, rozsmarowujemy na całości i dociskamy ręką lub łyżką
5. Blachę wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę, po tym czasie wyjmujemy i czekamy 15 minut następnie kroimy na 16 większych lub 20 mniejszych kwadratów, batoniki przechowujemy w puszcze wyłożonej papierem do pieczenia

Szybkie, smaczne i zdrowe "ciągutkowe" batony zbożowe!











Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Magda pisze…
Idealna propozycja na drugie śniadanie dla ucznia :-))
Unknown pisze…
Witam :) przypadkiem wpadłam na przepis i mam pytanie.
Czy mogę zrobić takie batony z samych płatków owsianych i orzechów? I czy wtedy muszę użyć mniej mleka ? Bo bardzo chcę je zrobić, a nie dysponuję zbytnio suszonymi owocami i ziarnami. Pozdrawiam :)
Rak chodzi wspak pisze…
Można użyć dowolnych składników, ilość mleka należy dostosować do ilości składników suchych, jeśli więc ograniczymy się do samych płatków i orzechów to zwiększamy ich gramaturę o składniki jakie pomijamy, jeśli więc nie mamy suszonych owoców (100 g) to dodajemy o tyle więcej orzechów lub płatków. Pozdrawiam gorąco!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.