Przejdź do głównej zawartości

Moussaka


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Maleńka mieścina, wrzesień w pełni, wiatr zrywa już delikatne pożółkłe liście z czubków drzew. Przejazd samochodem wąskimi uliczkami graniczy czasem z cudem. Domy z odrapaną kolorową elewacją, kutymi balkonikami, na których rozrastają się bugenwille nieustannie odrywają moją uwagę od prowadzenia samochodu. Przepiękne krajobrazy to nie jedyny element utrudniający pokonanie trasy, nagle na drogę wylęga stado kóz, niby nic dziwnego w takich okolicznościach przyrody, a jednak....kozy stanęły na środku i z wielkim zaciekawieniem obserwują mój pojazd. Sytuacja ta trwa wystarczająco długo żebym na skraju drogi dostrzegła furgonetkę wypchaną po brzegi warzywami. Jako, że kozy nie dają za wygraną, a w pobliżu brak kogoś kto mógłby je ogarnąć, parkuję niezdarnie na poboczu i ruszam w kierunku obwoźnego warzywniaka. Po kilku minutach wracam z lnianą torbą wypchaną po brzegi bakłażanami, cukiniami, papryką i czerwoną cebulą. Dotarłszy do samochodu znajduję mój słomiany kapelusz z wygryzioną sporej wielkości dziurą, rozglądam się dokoła w poszukiwaniu rogatego złoczyńcy i dostrzegam wychylający się zza krzaka opuncji łeb kozy, żującej coś zaciekle, po chwili wydaje z siebie prześmieszne beeeeee i znika w gaju oliwnym. Smacznego wszystkim! ;) 

Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania: 1 h + 35 min zapiekanie

3 cebule
1 kg mielonego mięsa* 
2 duże bakłażany
4 ząbki czosnku
200 ml czerwonego wytrawnego wina
4 łyżki przecieru pomidorowego
800 g krojonych pomidorów z puszki
2 laski cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
75 g masła
75 g mąki pszennej
600 ml tłustego mleka
150 g sera cheddar
2 jaja
sól, pieprz
oliwa z oliwek
*w wersji oryginalnej stosuje się jagnięcinę, ale można również wykorzystać wieprzowinę, wołowinę lub mieszane

Przygotowanie:

1. Sos mięsno-pomidorowy - cebulę i czosnek siekamy w kostkę, w dużym rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i smażymy cebule i czosnek, rumienimy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż mięso lekko się przyrumieni. Wlewamy wino i czekamy aż odparuje, dopiero wtedy dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, całe laski cynamonu, mielone ziele angielskie i suszone oregano, gotujemy na średnim ogniu prze ok 35 minut, ciągle mieszając
2. Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok 2 cm, smarujemy oliwa, solimy i pieprzymy z obydwu stron, smażymy na mocno rozgrzanej patelni
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na dno żaroodpornego naczynia o pojemności 2 l układamy 1/3 ilości podpieczonych bakłażanów
4. Sos beszamelowy - w małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę następnie małym strumyczkiem wlewamy mleko, mieszamy rózgą kuchenną aż sos zgęstnieje, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy 100 g pokruszonego sera, kiedy się rozpuści i lekko ostygnie dodajemy dwa jaja, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
5. Z sosu pomidorowego wyjmujemy laski cynamonu, na warstwę bakłażanów wykładamy 1/3 ilość sosu pomidorowo-mięsnego, na który wylewamy 1/2 sosu beszamelowego, następnie układamy kolejne warstwy bakłażanów i sosu pomidorowego, wierzchnią warstwę sosu beszamelowego posypujemy resztką sera i wstawiamy do piekarnika na ok 30-45 minut, odstaw po wyjęciu z piekarnika na ok 10 minut

Moussaka - tradycyjna grecka zapiekanka, doskonale krzepiące danie na jesienne wieczory!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

wedelka pisze…
Bardzo lubię musakę, mimo, że za bakłażanami nie przepadam ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.