Przejdź do głównej zawartości

Musaka


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Maleńka mieścina, wrzesień w pełni, wiatr zrywa już delikatne pożółkłe liście z czubków drzew. Przejazd samochodem wąskimi uliczkami graniczy czasem z cudem. Domy z odrapaną kolorową elewacją, kutymi balkonikami, na których rozrastają się bugenwille nieustannie odrywają moją uwagę od prowadzenia samochodu. Przepiękne krajobrazy to nie jedyny element utrudniający pokonanie trasy, nagle na drogę wylęga stado kóz, niby nic dziwnego w takich okolicznościach przyrody, a jednak....kozy stanęły na środku i z wielkim zaciekawieniem obserwują mój pojazd. Sytuacja ta trwa wystarczająco długo żebym na skraju drogi dostrzegła furgonetkę wypchaną po brzegi warzywami. Jako, że kozy nie dają za wygraną, a w pobliżu brak kogoś kto mógłby je ogarnąć, parkuję niezdarnie na poboczu i ruszam w kierunku obwoźnego warzywniaka. Po kilku minutach wracam z lnianą torbą wypchaną po brzegi bakłażanami, cukiniami, papryką i czerwoną cebulą. Dotarłszy do samochodu znajduję mój słomiany kapelusz z wygryzioną sporej wielkości dziurą, rozglądam się dokoła w poszukiwaniu rogatego złoczyńcy i dostrzegam wychylający się zza krzaka opuncji łeb kozy, żującej coś zaciekle, po chwili wydaje z siebie prześmieszne beeeeee i znika w gaju oliwnym. Smacznego wszystkim! ;) 

Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania: 1 h + 35 min zapiekanie

3 cebule
1 kg mielonego mięsa* 
2 duże bakłażany
4 ząbki czosnku
200 ml czerwonego wytrawnego wina
4 łyżki przecieru pomidorowego
800 g krojonych pomidorów z puszki
2 laski cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
75 g masła
75 g mąki pszennej
600 ml tłustego mleka
150 g sera cheddar
2 jaja
sól, pieprz
oliwa z oliwek
*w wersji oryginalnej stosuje się jagnięcinę, ale można również wykorzystać wieprzowinę, wołowinę lub mieszane

Przygotowanie:

1. Sos mięsno-pomidorowy - cebulę i czosnek siekamy w kostkę, w dużym rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i smażymy cebule i czosnek, rumienimy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż mięso lekko się przyrumieni. Wlewamy wino i czekamy aż odparuje, dopiero wtedy dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, całe laski cynamonu, mielone ziele angielskie i suszone oregano, gotujemy na średnim ogniu prze ok 35 minut, ciągle mieszając
2. Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok 2 cm, smarujemy oliwa, solimy i pieprzymy z obydwu stron, smażymy na mocno rozgrzanej patelni
3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na dno żaroodpornego naczynia o pojemności 2 l układamy 1/3 ilości podpieczonych bakłażanów
4. Sos beszamelowy - w małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę następnie małym strumyczkiem wlewamy mleko, mieszamy rózgą kuchenną aż sos zgęstnieje, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy 100 g pokruszonego sera, kiedy się rozpuści i lekko ostygnie dodajemy dwa jaja, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
5. Z sosu pomidorowego wyjmujemy laski cynamonu, na warstwę bakłażanów wykładamy 1/3 ilość sosu pomidorowo-mięsnego, na który wylewamy 1/2 sosu beszamelowego, następnie układamy kolejne warstwy bakłażanów i sosu pomidorowego, wierzchnią warstwę sosu beszamelowego posypujemy resztką sera i wstawiamy do piekarnika na ok 30-45 minut, odstaw po wyjęciu z piekarnika na ok 10 minut

Moussaka - tradycyjna grecka zapiekanka, doskonale krzepiące danie na jesienne wieczory!


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

wedelka pisze…
Bardzo lubię musakę, mimo, że za bakłażanami nie przepadam ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler