Przejdź do głównej zawartości

Krokiety z mięsem i leśnymi grzybami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Jest ciemna noc, leżąc na górnej pryczy  słucham stukotu kół i liczę mijające po drodze latarnie, które swoim pomarańczowym światłem rozświetlają zupełny mrok. Na korytarzu panuje cisza, słychać jedynie deszcz stukający po dachu wagonu i skrzypienie otwieranych co jakiś czas wahadłowych drzwi. W końcu świta...pociąg zatrzymuje się z piskiem kół...wysiadamy...tato bierze mnie na ręce i po chwili stawia zaspaną na peronie, w samym środku lasu. Jest zimno i wciąż pada deszcz, dostaję do ręki mały wiklinowy koszyczek, na głowę wciągam przeciwdeszczowy kaptur i wyruszam ospale za rodzicami. W lesie panuje cisza, jest miło, przestało w końcu padać, gdzieniegdzie widać grzybiarzy, schylają się co chwila i coś nawołują, poza kilkoma żółtymi kurkami mój koszyk nie prezentuje imponujących zbiorów. Nagle wpadam w olbrzymią pajęczynę, która oplata sowicie moją twarz, machając nerwowo rękami opuszczam pajęcze zasieki i kieruję się w stronę brzozowego zagajnika. Długi spacer po wysokiej i mokrej trawie zakończył się dla mnie zmoczeniem skarpet i otarciem stóp, dostaję więc, w wątpliwym prezencie, kalosze taty na drogę powrotną i człapiąc ciężko do peronu na pociąg powrotny, powtarzam sobie, że już nigdy więcej nie pojadę na grzyby...na szczęście doczekałam czasów kiedy to same kozaki i prawdziwki rosną pod moim oknem...:) 

Składniki na 12 sztuk
Czas przygotowania: 35 min

750 g mielonego mięsa wieprzowego
400 g leśnych grzybów*
1 cebula
natka pietruszki
sól, pieprz
1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
szczypta pieprzu cayenne

Ciasto naleśnikowe

300 g mąki pszennej
500 ml mleka
szczypta soli
2 jaja
olej do smażenia

Panierka

bułka tarta
2 jaja
masło klarowane do smażenia
sól
*poza sezonem można użyć grzybów mrożonych lub pieczarek

Przygotowanie

1. Ciasto naleśnikowe - do miski miksera dodajemy jaja, mąkę, mleko i sól, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiamy na chwilę
2. W tym czasie przygotowujemy farsz -  na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, cebulę siekamy w kostkę, grzyby oczyszczamy z igliwia, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, smażymy, mieszając do uzyskania złotego koloru, dodajemy cebulę i smażymy aż zmięknie i lekko się zezłoci, zdejmujemy z ognia, na powstałym tłuszczu podsmażamy mięso, często mieszamy i rozdrabniając drewnianą łyżką, do usmażonego mięsa dodajemy cebulę z grzybami, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, zdejmujemy z ognia
3. Patelnię do smażenia naleśników nacieramy olejem i smażymy naleśniki, na jasno złoty kolor
4. Na brzeg każdego naleśnika nakładamy porcję farszu i zwijamy, najpierw nakrywamy mięso kawałkiem ciasta następnie składamy brzegi do środka i zwijamy do końca
5. Krokiety obtaczamy z roztrzepanym jajku, następnie w tartej bułce i smażymy ok 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym, klarowanym maśle 

Doskonale smakują w jesienny wieczór z pikantnym, gorącym barszczem!



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Karmel-itka pisze…
jakie urocze zdjęcia!
posmakujto! pisze…
Pięknie wyglądają Twoje krokiety!
Sebastian pisze…
Wyglądają bajecznie! Na dodatek robione w pięknych okolicznościach przyrody :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi