Przejdź do głównej zawartości

Krokiety z mięsem i leśnymi grzybami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Jest ciemna noc, leżąc na górnej pryczy  słucham stukotu kół i liczę mijające po drodze latarnie, które swoim pomarańczowym światłem rozświetlają zupełny mrok. Na korytarzu panuje cisza, słychać jedynie deszcz stukający po dachu wagonu i skrzypienie otwieranych co jakiś czas wahadłowych drzwi. W końcu świta...pociąg zatrzymuje się z piskiem kół...wysiadamy...tato bierze mnie na ręce i po chwili stawia zaspaną na peronie, w samym środku lasu. Jest zimno i wciąż pada deszcz, dostaję do ręki mały wiklinowy koszyczek, na głowę wciągam przeciwdeszczowy kaptur i wyruszam ospale za rodzicami. W lesie panuje cisza, jest miło, przestało w końcu padać, gdzieniegdzie widać grzybiarzy, schylają się co chwila i coś nawołują, poza kilkoma żółtymi kurkami mój koszyk nie prezentuje imponujących zbiorów. Nagle wpadam w olbrzymią pajęczynę, która oplata sowicie moją twarz, machając nerwowo rękami opuszczam pajęcze zasieki i kieruję się w stronę brzozowego zagajnika. Długi spacer po wysokiej i mokrej trawie zakończył się dla mnie zmoczeniem skarpet i otarciem stóp, dostaję więc, w wątpliwym prezencie, kalosze taty na drogę powrotną i człapiąc ciężko do peronu na pociąg powrotny, powtarzam sobie, że już nigdy więcej nie pojadę na grzyby...na szczęście doczekałam czasów kiedy to same kozaki i prawdziwki rosną pod moim oknem...:) 

Składniki na 12 sztuk
Czas przygotowania: 35 min

750 g mielonego mięsa wieprzowego
400 g leśnych grzybów*
1 cebula
natka pietruszki
sól, pieprz
1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
szczypta pieprzu cayenne

Ciasto naleśnikowe

300 g mąki pszennej
500 ml mleka
szczypta soli
2 jaja
olej do smażenia

Panierka

bułka tarta
2 jaja
masło klarowane do smażenia
sól
*poza sezonem można użyć grzybów mrożonych lub pieczarek

Przygotowanie

1. Ciasto naleśnikowe - do miski miksera dodajemy jaja, mąkę, mleko i sól, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiamy na chwilę
2. W tym czasie przygotowujemy farsz -  na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, cebulę siekamy w kostkę, grzyby oczyszczamy z igliwia, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, smażymy, mieszając do uzyskania złotego koloru, dodajemy cebulę i smażymy aż zmięknie i lekko się zezłoci, zdejmujemy z ognia, na powstałym tłuszczu podsmażamy mięso, często mieszamy i rozdrabniając drewnianą łyżką, do usmażonego mięsa dodajemy cebulę z grzybami, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, zdejmujemy z ognia
3. Patelnię do smażenia naleśników nacieramy olejem i smażymy naleśniki, na jasno złoty kolor
4. Na brzeg każdego naleśnika nakładamy porcję farszu i zwijamy, najpierw nakrywamy mięso kawałkiem ciasta następnie składamy brzegi do środka i zwijamy do końca
5. Krokiety obtaczamy z roztrzepanym jajku, następnie w tartej bułce i smażymy ok 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym, klarowanym maśle 

Doskonale smakują w jesienny wieczór z pikantnym, gorącym barszczem!



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Karmel-itka. pisze…
jakie urocze zdjęcia!
Malwinka pisze…
Pięknie wyglądają Twoje krokiety!
Sebastian pisze…
Wyglądają bajecznie! Na dodatek robione w pięknych okolicznościach przyrody :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.