Przejdź do głównej zawartości

Hot Dogi


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Plac w samym środku portowego miasta tętni życiem, na ustawionej scenie odbywają się folklorystyczne występy, którym przyglądają się grupy turystów. W powietrzu unosi się zapach jedzenie z grilla, dym wędzi kawałki mięs i słodkie kolby kukurydzy. Do ogromnego grilla podbiega trójka dzieciaków, chwytają w garść złote kolby i odbiegają w zacisze pobliskiego parku. Zmierzam w kierunku głównego deptaka, które tętni nocnym życiem, puby i restauracje pełne są ludzi młodych i starszych, życie płynie tutaj w wakacyjnym stylu. Na stolikach dominują tutejsze antipasti, zielone i czarne oliwki, surowa szynka, ser feta i grube pajdy białego chleba podsmażonego z czosnkiem. Zasiadam przy bocznym stoliku, zmawiam orzeźwiającego drinka i przyglądając się spacerowiczom doznaję swoistego ukojenia...


























Składniki na 6 szt

Czas przygotowania: 40 min

6 kiełbasek*
6 plastrów bekonu
6 bułek do hot dogów
*ja użyłam kiełbasek tyrolskich, ale możecie także wykorzystać dobrej jakości parówki lub innych małych kiełbasek

Sos barbecue

(patrz przepis)

Sałata z kremem parmezanowym



250 g mozzarelli 
100 g parmezanu
3 małe sałaty rzymskie
2 czerwone cebule
200 g kwaśnej śmietany
2-3 łyżek majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól, cukier, pieprz

Przygotowanie:

1. Zrobić sos barbecue - patrz przepis
2. Sałata - Mozzarellę rwiemy na kawałki, parmezan zetrzeć na tarce, sałatę umyć, osuszyć, przekroić na pół i pokroić na paski. Cebule siekamy w pióra, zrobić dressing - śmietanę mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny i połową parmezanu, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.Sałatę mieszamy z cebulą, mozzarellą i sosem, posypujemy resztą permezanu
3. Kiełbaski tyrolskie owinąć plastrami bekonu i grillować ok 15 minut, można to zrobić na grillu lub w piekarniku, obracamy kiełbaski dość często
4. Bułki przekrawamy do połowy i grillujemy razem z kiełbaskami aż staną się chrupiące i złote
5. Do każdej bułki wkładamy porcję sałaty, grillowaną kiełbaskę i polewamy sosem barbecue, podajemy natychmiast

Fast food w wersji domowej - doskonały pomysł na imprezę zamykającą lato!






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler