Przejdź do głównej zawartości

Hot Dogi


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Plac w samym środku portowego miasta tętni życiem, na ustawionej scenie odbywają się folklorystyczne występy, którym przyglądają się grupy turystów. W powietrzu unosi się zapach jedzenie z grilla, dym wędzi kawałki mięs i słodkie kolby kukurydzy. Do ogromnego grilla podbiega trójka dzieciaków, chwytają w garść złote kolby i odbiegają w zacisze pobliskiego parku. Zmierzam w kierunku głównego deptaka, które tętni nocnym życiem, puby i restauracje pełne są ludzi młodych i starszych, życie płynie tutaj w wakacyjnym stylu. Na stolikach dominują tutejsze antipasti, zielone i czarne oliwki, surowa szynka, ser feta i grube pajdy białego chleba podsmażonego z czosnkiem. Zasiadam przy bocznym stoliku, zmawiam orzeźwiającego drinka i przyglądając się spacerowiczom doznaję swoistego ukojenia...


























Składniki na 6 szt

Czas przygotowania: 40 min

6 kiełbasek*
6 plastrów bekonu
6 bułek do hot dogów
*ja użyłam kiełbasek tyrolskich, ale możecie także wykorzystać dobrej jakości parówki lub innych małych kiełbasek

Sos barbecue

(patrz przepis)

Sałata z kremem parmezanowym



250 g mozzarelli 
100 g parmezanu
3 małe sałaty rzymskie
2 czerwone cebule
200 g kwaśnej śmietany
2-3 łyżek majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól, cukier, pieprz

Przygotowanie:

1. Zrobić sos barbecue - patrz przepis
2. Sałata - Mozzarellę rwiemy na kawałki, parmezan zetrzeć na tarce, sałatę umyć, osuszyć, przekroić na pół i pokroić na paski. Cebule siekamy w pióra, zrobić dressing - śmietanę mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny i połową parmezanu, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.Sałatę mieszamy z cebulą, mozzarellą i sosem, posypujemy resztą permezanu
3. Kiełbaski tyrolskie owinąć plastrami bekonu i grillować ok 15 minut, można to zrobić na grillu lub w piekarniku, obracamy kiełbaski dość często
4. Bułki przekrawamy do połowy i grillujemy razem z kiełbaskami aż staną się chrupiące i złote
5. Do każdej bułki wkładamy porcję sałaty, grillowaną kiełbaskę i polewamy sosem barbecue, podajemy natychmiast

Fast food w wersji domowej - doskonały pomysł na imprezę zamykającą lato!






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.