Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka pomidorowa


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Wchodzę do zacienionego pokoju, przez drobne szczeliny rolety do pomieszczenia wnikają cieniutkie promyki słońca, podnoszę roletę uwalniając lawinę sierpniowego światłą słonecznego. Na biurku stoi zaschnięty kubek po porannej kawie, ale tej sprzed dwóch tygodni, kwiaty na parapecie lekko przywiędły. Nagle dobiega do mnie stęskniony pies, przewraca mnie na podłogę i liże po twarzy, jego zimny nos szybko przypomina mi jak bardzo za nim tęskniłam. Siadam przy biurku i naciskam włącznik komputera, słychać jak mozolnie rozpoczyna pracę po wakacyjnej przerwie, standardowo czeka mnie skrzynka e-mail zapchana reklamami. Zerkam na nierozpakowaną jeszcze walizkę, z której wystaje słomkowy kapelusz i kolorowy szal, przeczesuje ręką wciąż zapiaszczone lekko włosy, aż w końcu dotykam zakurzonych klawiszy klawiatury by przywitać Was po wakacjach i zaserwować Wam coś smacznego. Słodki kompromis leniuchował słodko przez dobre dwa tygodnie, a teraz pełen pomysłów powraca do kuchni by wskrzesić ją do życia. Przejedzona smażoną rybkę, z nadmorskich budek, poniekąd bardzo smaczną, zaserwuję dziś szeroko lubianą zapiekankę, choć jej skład odbiega od jej tradycyjnego pojęcia...Witam gorąco i zapraszam!


Składniki na 4-6 osób 

Czas przygotowania: 50 min

750 g pomidorków koktajlowych
150 g parmezanu
4 jaja
50 mąki
25 g mąki ziemniaczanej
100 g bekonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść pietruszki
Sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

1. Płaskie naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, pomidorki myjemy, osuszamy i układamy w formie, ser ścieramy na tarce
2. Jaja uciekamy z 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru oraz pieprzem, ok 5 minut mikserskim
3. Mąkę wymieszać z maja ziemniaczana i proszkiem do pieczenia, dodać do jaj i wymieszać, dodać starty ser
4. Piekarnik nagrać do 200 stopni 
5. Masę wyłożyć na  pomidorki i zapiekać ok 25-30 minut, jeśli zapiekanka zbyt mocno się przyrumieni można przykryć ją folią aluminiową na 10 min przed końcem pieczenia
6. W tym czasie, na suchej patelni,  podsmażyć pokrojony w kosteczkę bekon, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, wymieszać z posiekaną pietruszką
7. Upieczone pomidorki posypujemy bekonem z pietruszką 

Doskonałe połączenie: pieczone słodkie pomidory i wyrazisty ser! 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Elficzna pisze…
uwielbiam zapiekanki :) bardzo smacznie wygląda Twoja! :)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.