Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka pomidorowa


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Wchodzę do zacienionego pokoju, przez drobne szczeliny rolety do pomieszczenia wnikają cieniutkie promyki słońca, podnoszę roletę uwalniając lawinę sierpniowego światłą słonecznego. Na biurku stoi zaschnięty kubek po porannej kawie, ale tej sprzed dwóch tygodni, kwiaty na parapecie lekko przywiędły. Nagle dobiega do mnie stęskniony pies, przewraca mnie na podłogę i liże po twarzy, jego zimny nos szybko przypomina mi jak bardzo za nim tęskniłam. Siadam przy biurku i naciskam włącznik komputera, słychać jak mozolnie rozpoczyna pracę po wakacyjnej przerwie, standardowo czeka mnie skrzynka e-mail zapchana reklamami. Zerkam na nierozpakowaną jeszcze walizkę, z której wystaje słomkowy kapelusz i kolorowy szal, przeczesuje ręką wciąż zapiaszczone lekko włosy, aż w końcu dotykam zakurzonych klawiszy klawiatury by przywitać Was po wakacjach i zaserwować Wam coś smacznego. Słodki kompromis leniuchował słodko przez dobre dwa tygodnie, a teraz pełen pomysłów powraca do kuchni by wskrzesić ją do życia. Przejedzona smażoną rybkę, z nadmorskich budek, poniekąd bardzo smaczną, zaserwuję dziś szeroko lubianą zapiekankę, choć jej skład odbiega od jej tradycyjnego pojęcia...Witam gorąco i zapraszam!


Składniki na 4-6 osób 

Czas przygotowania: 50 min

750 g pomidorków koktajlowych
150 g parmezanu
4 jaja
50 mąki
25 g mąki ziemniaczanej
100 g bekonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść pietruszki
Sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

1. Płaskie naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, pomidorki myjemy, osuszamy i układamy w formie, ser ścieramy na tarce
2. Jaja uciekamy z 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru oraz pieprzem, ok 5 minut mikserskim
3. Mąkę wymieszać z maja ziemniaczana i proszkiem do pieczenia, dodać do jaj i wymieszać, dodać starty ser
4. Piekarnik nagrać do 200 stopni 
5. Masę wyłożyć na  pomidorki i zapiekać ok 25-30 minut, jeśli zapiekanka zbyt mocno się przyrumieni można przykryć ją folią aluminiową na 10 min przed końcem pieczenia
6. W tym czasie, na suchej patelni,  podsmażyć pokrojony w kosteczkę bekon, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, wymieszać z posiekaną pietruszką
7. Upieczone pomidorki posypujemy bekonem z pietruszką 

Doskonałe połączenie: pieczone słodkie pomidory i wyrazisty ser! 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Elficzna pisze…
uwielbiam zapiekanki :) bardzo smacznie wygląda Twoja! :)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.