Upał mocno doskwiera, szukam więc restauracyjnego zacisza, w nadziei spożycia czegoś lekkiego i zaspokojenia pragnienia lodowatym napojem. Idąc wzdłuż przystani, podziwiam idealnie zacumowane jachty, dostrzegam biała drewniana konstrukcje z biało- niebieskim zadaszeniem. Wewnątrz panuje nadmorskich klimat dopieszczony w każdym detalu. Solidne, białe, drewniane stoły nakryto obrusami w biało-błękitna kartę, na krzesłach swobodnie zwisają czerwone koce, używane podczas długich, wieczornych biesiad. Składam szybkie zamówienie, ale na początek zimny aperitif. Kiedy kelner stawia przede mną dobrze wysmażoną wątróbkę ze świeżymi owocami na zielonej salacie zaczynam odczuwać ssanie w żołądku. Pochłaniam danie w krótkim czasie, czując mały niedosyt spoglądam łakomym okiem na niesiony przez kelnera sporych rozmiarów kawałek sernika, daje się ponieść słodkiemu łakomstwu i zamawiam deser. Fundując sobie kulinarną rozpustę upajam się widokami, gładka tafla jeziora, delikatny wiatr, a nawet kołujące nad portem mewy wydają się być niewzruszone moim łakomstwem...
Składniki na 2-3 porcji
Czas przygotowania: 25 min
500 g wątróbki drobiowej
2 średniej wielkości cebule
1 duże kwaskowate jabłko
3 łyżki masła
100 ml octu balsamicznego
2 łyżki płynnego miodu
sól, pieprz
2-3 dużych garści rukoli
Do podania
Podpieczone tosty lub dowolne pieczywo
Przygotowanie:
1. Wątróbkę dobrze myjemy pod bieżąca woda, czyścimy ze wszystkich żyłek
2. Wątróbkę smażymy na rozgrzanym maśle ok 20 min, na średnim ogniu obrażającym co jakiś czas
3. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło i wrzucam posiekana w pióra cebulę, smażymy na złoty kolor
4. Jabłka odbieramy i kroimy na półksiężyce, kiedy cebula stanie się złota zdejmujemy z ognia, a na patelnię wrzucamy jabłka, obsmażamy krótko na maśle
5. Do jabłek dodajemy cebulę, 2 łyżki miodu, następnie dolewamy ok 100 ml octu balsamicznego, odprawiamy solą i pieprzem, chwilę smażymy do utworzenia się sosu
6. Usmażoną wątróbkę solimy i pieprzymy, dodajemy do cebuli i jabłek, następnie układamy na rukoli
7. Podajemy z kawałkiem pieczywa
Tradycyjne podanie wątróbki z lekko kwaskowatym sosem i świeżą sałatą - doskonałe na lato!
Komentarze