Przejdź do głównej zawartości

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą na sałacie


sklep Laptopy HP sony asus samsung
Upał mocno doskwiera, szukam więc restauracyjnego zacisza, w nadziei spożycia czegoś lekkiego i zaspokojenia pragnienia lodowatym napojem. Idąc wzdłuż przystani, podziwiam idealnie zacumowane jachty, dostrzegam biała drewniana konstrukcje z biało- niebieskim zadaszeniem. Wewnątrz panuje nadmorskich klimat dopieszczony w każdym detalu. Solidne, białe, drewniane stoły nakryto obrusami w biało-błękitna kartę, na krzesłach swobodnie zwisają czerwone koce, używane podczas długich, wieczornych biesiad. Składam szybkie zamówienie, ale na początek zimny aperitif. Kiedy kelner stawia przede mną dobrze wysmażoną wątróbkę ze świeżymi owocami na zielonej salacie zaczynam odczuwać ssanie w żołądku. Pochłaniam danie w krótkim czasie, czując mały niedosyt spoglądam łakomym okiem na niesiony przez kelnera sporych rozmiarów kawałek sernika, daje się ponieść słodkiemu łakomstwu i zamawiam deser. Fundując sobie kulinarną rozpustę upajam się widokami, gładka tafla jeziora, delikatny wiatr, a nawet kołujące nad portem mewy wydają się być niewzruszone moim łakomstwem...

Składniki na 2-3 porcji

Czas przygotowania: 25 min

500 g wątróbki drobiowej
2 średniej wielkości cebule
1 duże kwaskowate jabłko
3 łyżki masła
100 ml octu balsamicznego
2 łyżki płynnego miodu
sól, pieprz
2-3 dużych garści rukoli


Do podania


Podpieczone tosty lub dowolne pieczywo


Przygotowanie:



1. Wątróbkę dobrze myjemy pod bieżąca woda, czyścimy ze wszystkich żyłek
2. Wątróbkę smażymy na rozgrzanym maśle ok 20 min, na średnim ogniu obrażającym co jakiś czas
3. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło i wrzucam posiekana w pióra cebulę, smażymy na złoty kolor
4. Jabłka odbieramy i kroimy na półksiężyce, kiedy cebula stanie się złota zdejmujemy z ognia, a na patelnię wrzucamy jabłka, obsmażamy krótko na maśle 
5. Do jabłek dodajemy cebulę, 2 łyżki miodu, następnie dolewamy ok 100 ml octu balsamicznego, odprawiamy solą i pieprzem, chwilę smażymy do utworzenia się sosu
6. Usmażoną wątróbkę solimy i pieprzymy, dodajemy do cebuli i jabłek, następnie układamy na rukoli 
7. Podajemy z kawałkiem pieczywa


Tradycyjne podanie wątróbki z lekko kwaskowatym sosem i świeżą sałatą - doskonałe na lato!






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
Szanowna Pani Aniu ! Pragne Pania powiadomic, iz utworzylysmy z przyjaciolkami Pani FanKlub na Wyspach :) wszystkie prywatki opieramy na Pani przepisach :) Zagladamy tu codziennie. Zapraszamy do Birmingham w UK! Gosia, Adrienne, Edith, Ola, Judith i moj facet Matthew - ktory chyba za Pania szaleje najbardziej (az jestem czasem zazdrosna :) ! Pozdrawiamy :*
Rak chodzi wspak pisze…
Kochany Fun Clubie, Wasz komentarz wywołał promienny uśmiech na mojej twarzy, bardzo Wam dziękuje! Już wkrótce przepis ze specjalna dedykacja dla Was! Pozdrawiam gorąco!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.