Przejdź do głównej zawartości

Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą na sałacie


sklep Laptopy HP sony asus samsung
Upał mocno doskwiera, szukam więc restauracyjnego zacisza, w nadziei spożycia czegoś lekkiego i zaspokojenia pragnienia lodowatym napojem. Idąc wzdłuż przystani, podziwiam idealnie zacumowane jachty, dostrzegam biała drewniana konstrukcje z biało- niebieskim zadaszeniem. Wewnątrz panuje nadmorskich klimat dopieszczony w każdym detalu. Solidne, białe, drewniane stoły nakryto obrusami w biało-błękitna kartę, na krzesłach swobodnie zwisają czerwone koce, używane podczas długich, wieczornych biesiad. Składam szybkie zamówienie, ale na początek zimny aperitif. Kiedy kelner stawia przede mną dobrze wysmażoną wątróbkę ze świeżymi owocami na zielonej salacie zaczynam odczuwać ssanie w żołądku. Pochłaniam danie w krótkim czasie, czując mały niedosyt spoglądam łakomym okiem na niesiony przez kelnera sporych rozmiarów kawałek sernika, daje się ponieść słodkiemu łakomstwu i zamawiam deser. Fundując sobie kulinarną rozpustę upajam się widokami, gładka tafla jeziora, delikatny wiatr, a nawet kołujące nad portem mewy wydają się być niewzruszone moim łakomstwem...

Składniki na 2-3 porcji

Czas przygotowania: 25 min

500 g wątróbki drobiowej
2 średniej wielkości cebule
1 duże kwaskowate jabłko
3 łyżki masła
100 ml octu balsamicznego
2 łyżki płynnego miodu
sól, pieprz
2-3 dużych garści rukoli


Do podania


Podpieczone tosty lub dowolne pieczywo


Przygotowanie:



1. Wątróbkę dobrze myjemy pod bieżąca woda, czyścimy ze wszystkich żyłek
2. Wątróbkę smażymy na rozgrzanym maśle ok 20 min, na średnim ogniu obrażającym co jakiś czas
3. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło i wrzucam posiekana w pióra cebulę, smażymy na złoty kolor
4. Jabłka odbieramy i kroimy na półksiężyce, kiedy cebula stanie się złota zdejmujemy z ognia, a na patelnię wrzucamy jabłka, obsmażamy krótko na maśle 
5. Do jabłek dodajemy cebulę, 2 łyżki miodu, następnie dolewamy ok 100 ml octu balsamicznego, odprawiamy solą i pieprzem, chwilę smażymy do utworzenia się sosu
6. Usmażoną wątróbkę solimy i pieprzymy, dodajemy do cebuli i jabłek, następnie układamy na rukoli 
7. Podajemy z kawałkiem pieczywa


Tradycyjne podanie wątróbki z lekko kwaskowatym sosem i świeżą sałatą - doskonałe na lato!






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
Szanowna Pani Aniu ! Pragne Pania powiadomic, iz utworzylysmy z przyjaciolkami Pani FanKlub na Wyspach :) wszystkie prywatki opieramy na Pani przepisach :) Zagladamy tu codziennie. Zapraszamy do Birmingham w UK! Gosia, Adrienne, Edith, Ola, Judith i moj facet Matthew - ktory chyba za Pania szaleje najbardziej (az jestem czasem zazdrosna :) ! Pozdrawiamy :*
Anna Petryna pisze…
Kochany Fun Clubie, Wasz komentarz wywołał promienny uśmiech na mojej twarzy, bardzo Wam dziękuje! Już wkrótce przepis ze specjalna dedykacja dla Was! Pozdrawiam gorąco!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler