Przejdź do głównej zawartości

Muffinki z jabłkami i cynamonem


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Uuuaaa, gorące, znów się oparzyłam, ciągle to robię...taka już moja mała niezgrabność w kuchni ;). Na dworze typowo angielska pogoda, z zaciągniętego na dobre nieba siąpi drobny deszcz, już na samą myśl dreszcze przebiegają mi po plecach. Celem poprawy nastroju upiekłam muffiny z wczesnych polskich jabłek, a teraz pakuję je w ozdobne pudełko, przewiązuję czerwoną kokardką w białe groszki i wysyłam kurierem przyjaźni wprost do Wielkiej Brytanii, na ręce mojego Fun Clubu!
Knock, knock...hello Birmingham! mam dla Was słodką przesyłkę, w sam raz do słynnej British cup of tea, niech słodkie, korzenne muffiny z kwaskowatymi jabłkami z polskich sadów przywołają miłe, może dziecięce, wspomnienia, smacznego i gorące pozdrowienia dla Was, śle słodki kompromis! 



























Składniki na: 12 sztuk

Czas przygotowania: 20 min + 20 min pieczenie


220 g jabłek + 1 pokrojone w plasterki
60 g + 1 łyżka cukru
sok z 1/2 cytryny
155 g mąki pszennej
60 g mielonych orzechów laskowych
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 ml mleka 3%
100 ml oleju roślinnego
50 ml płynnego miodu
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kruszonka


4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki zimnego masła
2 łyżki brązowego cukru
szczypta cynamonu


Przygotowanie:


1. Jabłka - obierany i kroimy w małą kostkę 220 g jabłek, dodajemy je do garnka razem z sokiem z cytryny, 1 łyżka wody i 1 łyżka wody, przykrywamy i gotujemy ok 5 min, część jabłek powinna się rozpaść, a część pozostać w kawałeczkach, odstawiamy do wystudzenia
2. Kruszonka - zimne masło kroimy w kostkę, mieszamy z maka, cukrem i cynamonem, rozcieramy placami na okruchy, wsypujemy do woreczka i wkładamy do zamrażarki
3. W dzbanku mieszamy mleko, olej, jajo, miód i ekstrakt waniliowy
4. W misce mieszamy mąkę, zmielone orzechy, cynamon, proszek do pieczenia, 60 g cukru, sodę i sól
5. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, foremki do muffinek wykładamy papilotkami
6. Składniki mokre łączymy z suchymi, mieszamy szybko i krótko rózgą kuchenną jedynie do połączenia się składników, dokładamy duszone jabłka, mieszamy szybko
7. Wykładamy papilotki do 3/4 wysokości, na wierzchu układamy plasterki, obranego jabłka i posypujemy obficie kruszonką, pieczemy 20 min

O ile uda Wam się powstrzymać, to smakują dobrze również na zimno! 







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
Alez nam Slodki Kompromis zrobil niespodzianke :) Powiem wiecej - nie czekajac na kuriera (;-) Judith sama ukrecila najlepsze muffiny jakie jadlam :) na 3 dzien byly swieze jakbysmy je dopiero co z pieca wyjely! To jest nieslychane. Matthew zagrozil ze jak co piatek na stole ich nie bedzie mial to sie przeprowadza na stale do Polski :-) ponawiamy nasze zaproszenie do Birmingham ! Gosia, Matthew, Adrienne, Edith, Judith i Ola :-***
Rak chodzi wspak pisze…
Witajcie! ;) mówiłam, że są doskonałe, zachowują świeżość bardzo długo! Zaproszenie przyjęłam, jak tylko będziemy się wybierać na Wyspy to na pewno wpadnę z paczuszką muffinek do Birmingham ;) a mocno myślimy o wyprawie do UK! Buziaki!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi