
Uuuaaa, gorące, znów się oparzyłam, ciągle to robię...taka już moja mała niezgrabność w kuchni ;). Na dworze typowo angielska pogoda, z zaciągniętego na dobre nieba siąpi drobny deszcz, już na samą myśl dreszcze przebiegają mi po plecach. Celem poprawy nastroju upiekłam muffiny z wczesnych polskich jabłek, a teraz pakuję je w ozdobne pudełko, przewiązuję czerwoną kokardką w białe groszki i wysyłam kurierem przyjaźni wprost do Wielkiej Brytanii, na ręce mojego Fun Clubu!
Knock, knock...hello Birmingham! mam dla Was słodką przesyłkę, w sam raz do słynnej British cup of tea, niech słodkie, korzenne muffiny z kwaskowatymi jabłkami z polskich sadów przywołają miłe, może dziecięce, wspomnienia, smacznego i gorące pozdrowienia dla Was, śle słodki kompromis!
Knock, knock...hello Birmingham! mam dla Was słodką przesyłkę, w sam raz do słynnej British cup of tea, niech słodkie, korzenne muffiny z kwaskowatymi jabłkami z polskich sadów przywołają miłe, może dziecięce, wspomnienia, smacznego i gorące pozdrowienia dla Was, śle słodki kompromis!
Składniki na: 12 sztuk
Czas przygotowania: 20 min + 20 min pieczenie
220 g jabłek + 1 pokrojone w plasterki
60 g + 1 łyżka cukru
sok z 1/2 cytryny
155 g mąki pszennej
60 g mielonych orzechów laskowych
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 ml mleka 3%
100 ml oleju roślinnego
50 ml płynnego miodu
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kruszonka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki zimnego masła
2 łyżki brązowego cukru
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
1. Jabłka - obierany i kroimy w małą kostkę 220 g jabłek, dodajemy je do garnka razem z sokiem z cytryny, 1 łyżka wody i 1 łyżka wody, przykrywamy i gotujemy ok 5 min, część jabłek powinna się rozpaść, a część pozostać w kawałeczkach, odstawiamy do wystudzenia
2. Kruszonka - zimne masło kroimy w kostkę, mieszamy z maka, cukrem i cynamonem, rozcieramy placami na okruchy, wsypujemy do woreczka i wkładamy do zamrażarki
3. W dzbanku mieszamy mleko, olej, jajo, miód i ekstrakt waniliowy
4. W misce mieszamy mąkę, zmielone orzechy, cynamon, proszek do pieczenia, 60 g cukru, sodę i sól
5. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, foremki do muffinek wykładamy papilotkami
6. Składniki mokre łączymy z suchymi, mieszamy szybko i krótko rózgą kuchenną jedynie do połączenia się składników, dokładamy duszone jabłka, mieszamy szybko
7. Wykładamy papilotki do 3/4 wysokości, na wierzchu układamy plasterki, obranego jabłka i posypujemy obficie kruszonką, pieczemy 20 min
O ile uda Wam się powstrzymać, to smakują dobrze również na zimno!


Komentarze