Przejdź do głównej zawartości

Muffinki z jabłkami i cynamonem


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Uuuaaa, gorące, znów się oparzyłam, ciągle to robię...taka już moja mała niezgrabność w kuchni ;). Na dworze typowo angielska pogoda, z zaciągniętego na dobre nieba siąpi drobny deszcz, już na samą myśl dreszcze przebiegają mi po plecach. Celem poprawy nastroju upiekłam muffiny z wczesnych polskich jabłek, a teraz pakuję je w ozdobne pudełko, przewiązuję czerwoną kokardką w białe groszki i wysyłam kurierem przyjaźni wprost do Wielkiej Brytanii, na ręce mojego Fun Clubu!
Knock, knock...hello Birmingham! mam dla Was słodką przesyłkę, w sam raz do słynnej British cup of tea, niech słodkie, korzenne muffiny z kwaskowatymi jabłkami z polskich sadów przywołają miłe, może dziecięce, wspomnienia, smacznego i gorące pozdrowienia dla Was, śle słodki kompromis! 



























Składniki na: 12 sztuk

Czas przygotowania: 20 min + 20 min pieczenie


220 g jabłek + 1 pokrojone w plasterki
60 g + 1 łyżka cukru
sok z 1/2 cytryny
155 g mąki pszennej
60 g mielonych orzechów laskowych
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 ml mleka 3%
100 ml oleju roślinnego
50 ml płynnego miodu
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kruszonka


4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki zimnego masła
2 łyżki brązowego cukru
szczypta cynamonu


Przygotowanie:


1. Jabłka - obierany i kroimy w małą kostkę 220 g jabłek, dodajemy je do garnka razem z sokiem z cytryny, 1 łyżka wody i 1 łyżka wody, przykrywamy i gotujemy ok 5 min, część jabłek powinna się rozpaść, a część pozostać w kawałeczkach, odstawiamy do wystudzenia
2. Kruszonka - zimne masło kroimy w kostkę, mieszamy z maka, cukrem i cynamonem, rozcieramy placami na okruchy, wsypujemy do woreczka i wkładamy do zamrażarki
3. W dzbanku mieszamy mleko, olej, jajo, miód i ekstrakt waniliowy
4. W misce mieszamy mąkę, zmielone orzechy, cynamon, proszek do pieczenia, 60 g cukru, sodę i sól
5. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, foremki do muffinek wykładamy papilotkami
6. Składniki mokre łączymy z suchymi, mieszamy szybko i krótko rózgą kuchenną jedynie do połączenia się składników, dokładamy duszone jabłka, mieszamy szybko
7. Wykładamy papilotki do 3/4 wysokości, na wierzchu układamy plasterki, obranego jabłka i posypujemy obficie kruszonką, pieczemy 20 min

O ile uda Wam się powstrzymać, to smakują dobrze również na zimno! 







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
Alez nam Slodki Kompromis zrobil niespodzianke :) Powiem wiecej - nie czekajac na kuriera (;-) Judith sama ukrecila najlepsze muffiny jakie jadlam :) na 3 dzien byly swieze jakbysmy je dopiero co z pieca wyjely! To jest nieslychane. Matthew zagrozil ze jak co piatek na stole ich nie bedzie mial to sie przeprowadza na stale do Polski :-) ponawiamy nasze zaproszenie do Birmingham ! Gosia, Matthew, Adrienne, Edith, Judith i Ola :-***
Anna Petryna pisze…
Witajcie! ;) mówiłam, że są doskonałe, zachowują świeżość bardzo długo! Zaproszenie przyjęłam, jak tylko będziemy się wybierać na Wyspy to na pewno wpadnę z paczuszką muffinek do Birmingham ;) a mocno myślimy o wyprawie do UK! Buziaki!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler