Przejdź do głównej zawartości

Gazpacho


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Najlepszym sposobem, by dowiedzieć się czegoś o lokalnej kuchni, jest wizyta na targu rolnym. W Prowansji farmerzy wystawiają swoje warzywa pod platanami, podczas gdy w Bangkoku kobiety pływają po kanałach łódkami wypełnionymi po brzegi produktami rolnymi, w moim miasteczku straganiarze gromadzą się w placyku pod rozłożystymi kasztanowcami. Bez względu na to, czy jest mały czy duży, każdy targ może poszczycić się świeżymi, smakowitymi warzywami o najróżniejszych kolorach, kuszących kształtach i oszałamiających zapachach. Ostatnimi czasy rozprzestrzenia się moda na bezmięsne dania, warzywa przestały stanowić jedynie dodatek do dań, stały się jego głównym składnikiem. Moja dzisiejsza propozycja bezmięsna to doskonała kombinacja warzyw na lato, oryginalne gazpacho, prosto ze słonecznej Hiszpanii na Wasze stoły.  




Składniki na 5-6 porcji

Czas przygotowania: 20 min + 2-4 h chłodzenie

300 g lekko czerstwego chleba bez skórek
1,5 kg pomidorów bez pestek i skórek
2 łyżki octu winnego
1/2 cebuli
1 ogórek zielony
250 ml oliwy z oliwek
1 papryczka chili 
sól morska

Dodatki

1 ogórek zielony pokrojony w kosteczkę
1 papryczka chili posiekana
2 jaja ugotowane na twardo, posiekane
150 g szynki serrano pokrojonej w kosteczkę

Przygotowanie

1. Do robota kuchennego wkładamy 9 kromek chleba bez skórek, polewamy octem i 160 ml oliwy, pomidory parzymy wrzątkiem kilka minut, następnie obieramy skórkę, powinna łatwo odejść jeśli pomidory są dojrzałe. 
2. Obrane pomidory przekrawamy, usuwamy szypułki i pestki, porwane na kawałki pomidory dorzucamy do chleba, dodajemy pokrojonego i obranego ogórka, 1/2 cebuli, 1 pokrojoną na kawałki papryczkę chili bez pestek, całość zalewamy 1 szklanką zimnej wody (filtrowanej lub mineralnej niegazowanej), miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy do smaku octem i solą  
4. Gazpacho wkładamy do lodówki na 2-4 godzin, musi być mocno schłodzone
5. Dodatki wykładamy na miseczki, żeby każdy mógł dosypywać ich sobie według uznania
6. Pozostały chleb kroimy w kostkę i obsmażamy na oliwie na złoty kolor, podajemy do gazpacho razem z innymi dodatkami
7. Chwilę przed podaniem do gazpacho wrzucamy garść kostek lodu

Przenieśmy się na chwilę na hiszpańską La Rambla i poczujmy smak południa!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Dorota Ruzenka pisze…
Takiego Gazpacho nigdy nie widziałam. Zaskakujące dodatki, wygląda właściwie jak sos...i ma przepiękny kolor. :)
Anna Petryna pisze…
To oryginalna hiszpańska receptura, choć pewnie w Hiszpanii smak mają bardziej wyrazisty dzięki swoim dojrzewającym w gorącym słońcu pomidorom! smakuje doskonale, polecam i pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.