Przejdź do głównej zawartości

Urodzinowy tort tęczowy


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Słońce chyli się ku zachodowi, przyglądam się słodkiej małej istocie tuptającej boso po zroszonej rosą trawie, w maleńkiej rączce śmieszny balonik, na główce urodzinowa czapeczka. Osóbka oddala się ode mnie znikając coraz bardziej w głębi ogrodu jakby tonęła w gęstej mgle. Siedzę na kamiennych, zimnych stopniach, rozglądam się w koło, wszędzie porozrzucane papierowe kubeczki i urodzinowe czapeczki, pozostałości po balkonikach i papierowe confetti, gwar przyjęcie już ucichł, nie słychać śmiechu dzieci ani wesołej muzyki. Spoglądając na powstały rozgardiasz rozważam sprzątanie do późnej nocy tudzież wczesną pobudkę, nagle uruchamiające się nawadnianie trawnika daje mi do zrozumienia, że pora iść spać...posprzątam jutro. Dziś odbyło się przyjęcie urodzinowe mojego synka, Michałka, wszyscy świetnie się bawili, a przygotowany przeze mnie tort zrobił wrażenie nie tylko na młodszych uczestnikach. Przepis pochodzi z blogga (whisk-kid.com) autorka prezentuje tort w programie Martha Stewart Show  i tak oto Rainbow Cake stał się słodkim prezentem dla mojego syna. Tort jest dość pracochłonny, jednak efekt końcowy doskonały. Barwniki do blatów można kupić na stronie sklepu (aledobre.pl), ale nie kupujcie wszystkich sześciu, wystarczą kolory podstawowe (czerwony, żółty, niebieski) resztę stworzycie sami ( czerwony + niebieski = fiolet, niebieski + żółty = zielony, czerwony + żółty = pomarańczowy).








Składniki 

Czas przygotowania: 40 min +120 min pieczenie (każdy blat osobno po 20 min)


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową


Blaty pipszkoptowe


226 g miękkiego masła
250 g cukru
5 białek
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
375 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
355 ml mleka 
barwniki spożywcze w zelu ok 1/4 łyżeczki z każdego koloru

Wierzch

250 g serka mascarpone
900 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 


Przygotowanie:


1. Biszkopt - miękkie masło ucieramy mikserem na puszysta masę, w partiach dosypujemy cukier, wciąż miksujemy, dodajemy po jednym białku, inaczej masa się zetnie
2. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do osobnej miski
3. Do masy maślanej, dodajemy ekstrakt waniliowy i dosypujemy mąkę z proszkiem na zmianę z mlekiem
4. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
5. Otrzymaną masę rozdzielamy do sześciu miseczek, do każdej wlewamy 200 ml ciasta, każdą barwimy na inny kolor, ostrożnie z kolorem fioletowym, wychodzi dość ciemno po upieczeniu, oraz z żółtym, jeśli dacie zbyt dużo barwnika to może Wam wyjść pomarańczowy
6. Każdy blat pieczemy osobno ok 20 minut, można je upiec dzień wcześniej i przechowywać w pojemniku, przełożone papierem do pieczenia, żeby się nie skleiły 
7. Masa śmietankowa - śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone i ekstrakt, mieszamy, gotową masą przekładamy blaty, smarujemy wierzch i boki tortu, chłodzimy co najmniej 4 godziny w lodówce, ozdabiamy dowolnie. Biszkopty nie wymagają nasaczania. 

Tęczowy tort zapewne zachwyci Wasze pociechy!
 







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Paolka pisze…
tort fantastyczny! też planuję zrobić taki jutro i też na urodziny synka Michałka. Pochwalę się na pewno! Pozdrawiam
Rak chodzi wspak pisze…
Super, jaki miły zbieg okoliczności ;) pozdrawiam również synka Michałka! życzę jutro miłych doznań smakowych i wzrokowych!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi