
Słońce chyli się ku zachodowi, przyglądam się słodkiej małej istocie tuptającej boso po zroszonej rosą trawie, w maleńkiej rączce śmieszny balonik, na główce urodzinowa czapeczka. Osóbka oddala się ode mnie znikając coraz bardziej w głębi ogrodu jakby tonęła w gęstej mgle. Siedzę na kamiennych, zimnych stopniach, rozglądam się w koło, wszędzie porozrzucane papierowe kubeczki i urodzinowe czapeczki, pozostałości po balkonikach i papierowe confetti, gwar przyjęcie już ucichł, nie słychać śmiechu dzieci ani wesołej muzyki. Spoglądając na powstały rozgardiasz rozważam sprzątanie do późnej nocy tudzież wczesną pobudkę, nagle uruchamiające się nawadnianie trawnika daje mi do zrozumienia, że pora iść spać...posprzątam jutro. Dziś odbyło się przyjęcie urodzinowe mojego synka, Michałka, wszyscy świetnie się bawili, a przygotowany przeze mnie tort zrobił wrażenie nie tylko na młodszych uczestnikach. Przepis pochodzi z blogga (whisk-kid.com) autorka prezentuje tort w programie Martha Stewart Show i tak oto Rainbow Cake stał się słodkim prezentem dla mojego syna. Tort jest dość pracochłonny, jednak efekt końcowy doskonały. Barwniki do blatów można kupić na stronie sklepu (aledobre.pl), ale nie kupujcie wszystkich sześciu, wystarczą kolory podstawowe (czerwony, żółty, niebieski) resztę stworzycie sami ( czerwony + niebieski = fiolet, niebieski + żółty = zielony, czerwony + żółty = pomarańczowy).
Składniki
Czas przygotowania: 40 min +120 min pieczenie (każdy blat osobno po 20 min)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Blaty pipszkoptowe
226 g miękkiego masła
250 g cukru
5 białek
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
375 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
355 ml mleka
barwniki spożywcze w zelu ok 1/4 łyżeczki z każdego koloru
Wierzch
250 g serka mascarpone
900 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. Biszkopt - miękkie masło ucieramy mikserem na puszysta masę, w partiach dosypujemy cukier, wciąż miksujemy, dodajemy po jednym białku, inaczej masa się zetnie
2. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do osobnej miski
3. Do masy maślanej, dodajemy ekstrakt waniliowy i dosypujemy mąkę z proszkiem na zmianę z mlekiem
4. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
5. Otrzymaną masę rozdzielamy do sześciu miseczek, do każdej wlewamy 200 ml ciasta, każdą barwimy na inny kolor, ostrożnie z kolorem fioletowym, wychodzi dość ciemno po upieczeniu, oraz z żółtym, jeśli dacie zbyt dużo barwnika to może Wam wyjść pomarańczowy
6. Każdy blat pieczemy osobno ok 20 minut, można je upiec dzień wcześniej i przechowywać w pojemniku, przełożone papierem do pieczenia, żeby się nie skleiły
7. Masa śmietankowa - śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone i ekstrakt, mieszamy, gotową masą przekładamy blaty, smarujemy wierzch i boki tortu, chłodzimy co najmniej 4 godziny w lodówce, ozdabiamy dowolnie. Biszkopty nie wymagają nasaczania.
Tęczowy tort zapewne zachwyci Wasze pociechy!


Komentarze