Przejdź do głównej zawartości

Urodzinowy tort tęczowy


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Słońce chyli się ku zachodowi, przyglądam się słodkiej małej istocie tuptającej boso po zroszonej rosą trawie, w maleńkiej rączce śmieszny balonik, na główce urodzinowa czapeczka. Osóbka oddala się ode mnie znikając coraz bardziej w głębi ogrodu jakby tonęła w gęstej mgle. Siedzę na kamiennych, zimnych stopniach, rozglądam się w koło, wszędzie porozrzucane papierowe kubeczki i urodzinowe czapeczki, pozostałości po balkonikach i papierowe confetti, gwar przyjęcie już ucichł, nie słychać śmiechu dzieci ani wesołej muzyki. Spoglądając na powstały rozgardiasz rozważam sprzątanie do późnej nocy tudzież wczesną pobudkę, nagle uruchamiające się nawadnianie trawnika daje mi do zrozumienia, że pora iść spać...posprzątam jutro. Dziś odbyło się przyjęcie urodzinowe mojego synka, Michałka, wszyscy świetnie się bawili, a przygotowany przeze mnie tort zrobił wrażenie nie tylko na młodszych uczestnikach. Przepis pochodzi z blogga (whisk-kid.com) autorka prezentuje tort w programie Martha Stewart Show  i tak oto Rainbow Cake stał się słodkim prezentem dla mojego syna. Tort jest dość pracochłonny, jednak efekt końcowy doskonały. Barwniki do blatów można kupić na stronie sklepu (aledobre.pl), ale nie kupujcie wszystkich sześciu, wystarczą kolory podstawowe (czerwony, żółty, niebieski) resztę stworzycie sami ( czerwony + niebieski = fiolet, niebieski + żółty = zielony, czerwony + żółty = pomarańczowy).








Składniki 

Czas przygotowania: 40 min +120 min pieczenie (każdy blat osobno po 20 min)


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową


Blaty pipszkoptowe


226 g miękkiego masła
250 g cukru
5 białek
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
375 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
355 ml mleka 
barwniki spożywcze w zelu ok 1/4 łyżeczki z każdego koloru

Wierzch

250 g serka mascarpone
900 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 


Przygotowanie:


1. Biszkopt - miękkie masło ucieramy mikserem na puszysta masę, w partiach dosypujemy cukier, wciąż miksujemy, dodajemy po jednym białku, inaczej masa się zetnie
2. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito do osobnej miski
3. Do masy maślanej, dodajemy ekstrakt waniliowy i dosypujemy mąkę z proszkiem na zmianę z mlekiem
4. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
5. Otrzymaną masę rozdzielamy do sześciu miseczek, do każdej wlewamy 200 ml ciasta, każdą barwimy na inny kolor, ostrożnie z kolorem fioletowym, wychodzi dość ciemno po upieczeniu, oraz z żółtym, jeśli dacie zbyt dużo barwnika to może Wam wyjść pomarańczowy
6. Każdy blat pieczemy osobno ok 20 minut, można je upiec dzień wcześniej i przechowywać w pojemniku, przełożone papierem do pieczenia, żeby się nie skleiły 
7. Masa śmietankowa - śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone i ekstrakt, mieszamy, gotową masą przekładamy blaty, smarujemy wierzch i boki tortu, chłodzimy co najmniej 4 godziny w lodówce, ozdabiamy dowolnie. Biszkopty nie wymagają nasaczania. 

Tęczowy tort zapewne zachwyci Wasze pociechy!
 







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Paolka pisze…
tort fantastyczny! też planuję zrobić taki jutro i też na urodziny synka Michałka. Pochwalę się na pewno! Pozdrawiam
Anna Petryna pisze…
Super, jaki miły zbieg okoliczności ;) pozdrawiam również synka Michałka! życzę jutro miłych doznań smakowych i wzrokowych!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler