Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti aglio olio e peperoncino


sklep Laptopy HP sony asus samsung


Są takie potrawy, które nigdy się nie nudzą, zawsze doskonale smakują  i  wprowadzają nas w genialny nastrój. Zapewne macie takie potrawy w swoim repertuarze, jeśli chodzi o mnie to z pewnością byłoby to coś z jednej z najlepszych kuchni Świata - kuchni włoskiej! Wciąż zachwyca mnie prostota tych dań, kilka dobrej jakości składników tworzy kulinarne mistrzostwo. Włosi - podobnie jak Francuzi - czynią z jedzenia wielką sztukę. Jednak polega ona raczej na łatwości wykonania potrawy i doborze składników, aniżeli na wyrafinowanych technikach czy specyficznych i trudno dostępnych produktach. Wynika to w dużej mierze ze stylu życia Włochów i ich południowego temperamentu, który sprzyja organizowaniu częstych, niejednokrotnie spontanicznych i niezapowiedzianych spotkań towarzyskich. W takich okolicznościach przydaje się umiejętność przygotowania nieskomplikowanego, ale smakowitego poczęstunku. Podzielę się więc z Wami jednym z dziecinnie prostych przepisów, a może znacie już je doskonale, w takim razie zachęcę Was jedynie do jego przygotowania - może dziś? I jeszcze jedno, to ulubione danie mojego męża, największego fana papryczek chili jakiego znam i największej Miłości jaką mam...























Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania: 15 minut


300 g makaronu 
oliwa z oliwek dobrej jakości
5 ząbków czosnku
świeża papryczka chili
sól
parmezan w kawałku*

*w żadnym wypadku nie kupujcie parmezanu już startego, to jedynie odpady 


Przygotowanie:


1. W dużym rondlu gotujemy wodę, solimy, woda musi być słona jak Morze Śródziemne ;) wrzucamy makaron i gotujemy 6 minut
2. Na patelnię wlewamy oliwę, ok 3 łyżek, czosnek i chili siekamy w plasterki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy ok 2 minut, czosnek nie może się przyrumienić, stanie się gorzki, zdejmujemy patelnię z ognia
3. Odcedzamy makaron i natychmiast wrzucamy na patelnię z czosnkiem i papryczką, podrzucamy żeby cały makaron pokrył się oliwą, dolewamy jeszcze ok 2 łyżki oliwy
4. Makaron wykładamy na talerze i posypujemy obficie świeżo startym parmezanem 

*jeśli lubicie na ostro możecie dodać jeszcze jedną drobno posiekaną maleńką suszoną papryczkę 
*w oryginale danie posypuje się jeszcze posiekaną pietruszkę, ale ja wolę bez

Italia na talerzu - to mógłby być mój ostatni posiłek w życiu! 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Brenia pisze…
Uwielbiam! Najprostsze dania zawsze są najlepsze :)
Kitchen Witch pisze…
Fajnym rozwiązaniem jest wrzucenie czosnku na jeszcze zimną oliwę, wtedy bardziej odda smak. Bardzo lubię to danie :)
Unknown pisze…
pysznie wygląda ;-)

http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.