Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti aglio olio e peperoncino


sklep Laptopy HP sony asus samsung


Są takie potrawy, które nigdy się nie nudzą, zawsze doskonale smakują  i  wprowadzają nas w genialny nastrój. Zapewne macie takie potrawy w swoim repertuarze, jeśli chodzi o mnie to z pewnością byłoby to coś z jednej z najlepszych kuchni Świata - kuchni włoskiej! Wciąż zachwyca mnie prostota tych dań, kilka dobrej jakości składników tworzy kulinarne mistrzostwo. Włosi - podobnie jak Francuzi - czynią z jedzenia wielką sztukę. Jednak polega ona raczej na łatwości wykonania potrawy i doborze składników, aniżeli na wyrafinowanych technikach czy specyficznych i trudno dostępnych produktach. Wynika to w dużej mierze ze stylu życia Włochów i ich południowego temperamentu, który sprzyja organizowaniu częstych, niejednokrotnie spontanicznych i niezapowiedzianych spotkań towarzyskich. W takich okolicznościach przydaje się umiejętność przygotowania nieskomplikowanego, ale smakowitego poczęstunku. Podzielę się więc z Wami jednym z dziecinnie prostych przepisów, a może znacie już je doskonale, w takim razie zachęcę Was jedynie do jego przygotowania - może dziś? I jeszcze jedno, to ulubione danie mojego męża, największego fana papryczek chili jakiego znam i największej Miłości jaką mam...























Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania: 15 minut


300 g makaronu 
oliwa z oliwek dobrej jakości
5 ząbków czosnku
świeża papryczka chili
sól
parmezan w kawałku*

*w żadnym wypadku nie kupujcie parmezanu już startego, to jedynie odpady 


Przygotowanie:


1. W dużym rondlu gotujemy wodę, solimy, woda musi być słona jak Morze Śródziemne ;) wrzucamy makaron i gotujemy 6 minut
2. Na patelnię wlewamy oliwę, ok 3 łyżek, czosnek i chili siekamy w plasterki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy ok 2 minut, czosnek nie może się przyrumienić, stanie się gorzki, zdejmujemy patelnię z ognia
3. Odcedzamy makaron i natychmiast wrzucamy na patelnię z czosnkiem i papryczką, podrzucamy żeby cały makaron pokrył się oliwą, dolewamy jeszcze ok 2 łyżki oliwy
4. Makaron wykładamy na talerze i posypujemy obficie świeżo startym parmezanem 

*jeśli lubicie na ostro możecie dodać jeszcze jedną drobno posiekaną maleńką suszoną papryczkę 
*w oryginale danie posypuje się jeszcze posiekaną pietruszkę, ale ja wolę bez

Italia na talerzu - to mógłby być mój ostatni posiłek w życiu! 





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Brenia pisze…
Uwielbiam! Najprostsze dania zawsze są najlepsze :)
Kitchen Witch pisze…
Fajnym rozwiązaniem jest wrzucenie czosnku na jeszcze zimną oliwę, wtedy bardziej odda smak. Bardzo lubię to danie :)
Jagienka pisze…
pysznie wygląda ;-)

http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.