Przejdź do głównej zawartości

Risotto ze szparagami


sklep Laptopy HP sony asus samsung


Dziś znów chciałabym Was zabrać w podróż do mojej ukochanej kuchni włoskiej. Zadziwiające jest to, że ilekroć chcę zjeść coś smacznego i nieskomplikowanego to wybór pada na włoskie jedzenie, czyżby tajemnica doskonałej kuchni tkwiła w prostocie? Ja jestem tego prawie pewna, choć eksperymenty też mnie pociągają, to jednak wierzę mocno w doskonałość połączenia jedynie kilku dobrych składników. Dobrej jakości oliwa i chrupiący chleb, doskonale ugotowany makaron, czosnek, chili i parmezan a może tagliata - soczyste kawałki steku na rukoli z płatkami parmezanu. Jeśli jest jeszcze ktoś nieprzekonany to zapraszam na kremowe risotto ze szparagami. Odpalam swój skuter, nasuwam na głowę kask i wyruszam do serca Mediolanu, to właśnie na północy Włoch jada się najwięcej ryżu, znajduję przytulną restauration na słynnej Via Dante i popijając chłodne Martini rozkoszuję się zapachem parmezanu, czosnku i masła.


























Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania: 40 min

1 pęczek zielonych szparagów
200 g ryżu do risotto (Arborio)
4 cebulki szalotki lub 1 zwykła cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
70 ml wina białego wytrawnego
kilka gałązek tymianku
1 szklanka startego parmezanu
3 łyżki serka mascarpone

Przygotowanie:

1. Myjemy szparagi i odłamujemy zdrewniałe końcówki (same się złamią w odpowiednim miejscu), odłamane końcówki kroimy w plasterki, pozostałe dłuższe części na 3 cm kawałki 
2. Bulion - na patelnię dodajemy 1 łyżkę masła, wrzucamy posiekane 2 szalotki, kiedy cebula zmięknie dodajemy pokrojone w plasterki końcówki szparagów, smażymy chwilkę, następnie dolewamy 700 ml wody i zagotowujemy, gotujemy ok 10 minut
3. Przecedzamy wywar przez sito i stawiamy na gaz, podgrzewamy na niewielkim ogniu, bulion musi być gorący gdy będziemy dolewać go do ryżu, końcówki szparagów z gotowania wyrzucamy
4. Pozostałe dłuższe części szparagów smażymy na maśle ok 4 minuty aż lekko zmiękną
5. Do rondla dodajemy 1 łyżkę masła, wrzucamy posiekaną resztę cebuli i posiekany czosnek, kiedy cebula zmięknie dodajemy ryż i smażymy mieszając aż stanie się szklisty, wtedy dolewamy wino i czekamy aż zupełnie wyparuje
6. Do ryżu zaczynamy dolewać bulion ze szparagów, w ilości 1/2 szklanki i czekamy aż ryż wchłonie cały płyn, dopiero wtedy dolewamy kolejną porcję, ryż gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem, mieszając dość często, ten proceder potrwa ok 15 min, w międzyczasie dodajemy szczyptę soli
7. Po dolaniu ostatniej porcji bulionu, wrzucamy do ryżu blanszowane wcześniej szparagi, tym razem nie pozwalamy aby ryż całkowicie wchłonął bulion, niech pozostanie trochę wody, odstawiamy z ognia, dodajemy 3 łyżki serka mascarpone i szklankę startego parmezanu, mieszamy dokładnie, podajemy natychmiast, udekorowane świeżym tymiankiem

Lekko twardawe ziarenka ryżu w kremowym sosie z chrupiącymi główkami zielonych szparagów! 


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów 
  Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
Wspaniale wygląda, zresztą jak wszystko co jest zamieszczone na tym blogu. Pozdrawiam ! ~Gosik
Anna Petryna pisze…
Bardzo dziękuję i ciepło pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler