Przejdź do głównej zawartości

Placuszki kokosowe z ricottą i jagodowym sosem


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Otwieram oczy i po chwili orientuję się, że leżę pośród ogromnego jagodowego pola, maleńkie jasnozielone  krzaczki otaczają mnie zewsząd, nad głową szumią strzeliste brzozy i sosny, pomiędzy którymi przebija się błękitne niebo. W lesie panuje przyjemny chłód i zniewalający zapach igliwia, żywicy i mchu. Obrywając pobliskie krzaczki ze słodkich kuleczek, zapominam o zidentyfikowaniu w mojej głowie momentu jak dostałam się w to miejsce. Spoglądam na nogi i dopiero skórzane oficerki i bryczesy uświadamiają mi, że powinien tutaj być ze mną jeszcze ktoś....rozglądam się w kolo i nagle dostrzegam drania.... stoi w słońcu i skubie spokojnie trawę. Wygląda tak pięknie, że moja złość na niego szybko mija, szczerze mówiąc nie wiem co się stało, ale ból pośladków każe sądzić, że prędkość z jaką uderzyłam w ziemię była raczej zawrotna, a może to wszystko był tylko jagodowy sen...? ;)

Składniki na 12 sztuk

Czas przygotowania: 20 min

250 ml mleka kokosowego
2 jaja
40 g wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
szczypta soli
starta skórka z 1 limonki
130 g mąki pszennej
3 łyżki roztopionego masła
masło klarowane lub olej roślinny do smażenia
250 g serka ricotta

Sos jagodowy

400 g jagód*
2 łyżki brązowego cukru
sok z 1 limonki
1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
* mogą być mrożone, tegoroczne lato obfituje w owoce jagodowe, zachęcam do mrożenia, w tej wersji również doskonale się sprawdzają do ciast, sosów, deserów, a jakże miło zjeść coś pachnącego latem w samym  środku zimy :) owoce przed mrożeniem przebieramy i myjemy, osuszone wkładamy do woreczków spożywczych i mrozimy rozłożone na płasko

Przygotowanie:

1. W misce miksujemy mleko, jaja, sól, cukier, wiórki kokosowe i startą skórkę z limonki, podczas ścierania  skórki uważajcie żeby nie zetrzeć białej części tuż pod skórką, jest gorzka
2. Do mieszanki mleczno-jajecznej dodajemy przesianą mąkę i roztopione masło, mieszamy, powinniśmy uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego
3. Do rondelka wrzucamy świeże lub mrożone jagody, jeśli używacie mrożonych owoców, poczekajcie chwilę aż lekko się rozmrożą w rondelku zanim dodacie cukier, w przypadku świeżych owoców dodajemy cukier i sok z 1 limonki od razu, mieszamy całość chwilę aż owoce puszczą sok, w 2 łyżkach zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do jagód, mieszamy aż sos zgęstnieje, odstawiamy
4. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego lub oleju, małą chochelką wykładamy ciasto na patelnię i smażymy ok 3 minuty z każdej strony na złoty kolor
5. Usmażone placuszki przekładamy serkiem ricotta, a na wierzchu polewamy sosem jagodowym

Doskonały letni obiad nie tylko dla maluchów! 



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Ladylaura. pisze…
Pyszności ,zdjęcia piękne,miłego dnia.
Rak chodzi wspak pisze…
pyszności, pyszności ;) miłego dnia również życzę!

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.