Przejdź do głównej zawartości

Placuszki kokosowe z ricottą i jagodowym sosem


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Otwieram oczy i po chwili orientuję się, że leżę pośród ogromnego jagodowego pola, maleńkie jasnozielone  krzaczki otaczają mnie zewsząd, nad głową szumią strzeliste brzozy i sosny, pomiędzy którymi przebija się błękitne niebo. W lesie panuje przyjemny chłód i zniewalający zapach igliwia, żywicy i mchu. Obrywając pobliskie krzaczki ze słodkich kuleczek, zapominam o zidentyfikowaniu w mojej głowie momentu jak dostałam się w to miejsce. Spoglądam na nogi i dopiero skórzane oficerki i bryczesy uświadamiają mi, że powinien tutaj być ze mną jeszcze ktoś....rozglądam się w kolo i nagle dostrzegam drania.... stoi w słońcu i skubie spokojnie trawę. Wygląda tak pięknie, że moja złość na niego szybko mija, szczerze mówiąc nie wiem co się stało, ale ból pośladków każe sądzić, że prędkość z jaką uderzyłam w ziemię była raczej zawrotna, a może to wszystko był tylko jagodowy sen...? ;)

Składniki na 12 sztuk

Czas przygotowania: 20 min

250 ml mleka kokosowego
2 jaja
40 g wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
szczypta soli
starta skórka z 1 limonki
130 g mąki pszennej
3 łyżki roztopionego masła
masło klarowane lub olej roślinny do smażenia
250 g serka ricotta

Sos jagodowy

400 g jagód*
2 łyżki brązowego cukru
sok z 1 limonki
1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
* mogą być mrożone, tegoroczne lato obfituje w owoce jagodowe, zachęcam do mrożenia, w tej wersji również doskonale się sprawdzają do ciast, sosów, deserów, a jakże miło zjeść coś pachnącego latem w samym  środku zimy :) owoce przed mrożeniem przebieramy i myjemy, osuszone wkładamy do woreczków spożywczych i mrozimy rozłożone na płasko

Przygotowanie:

1. W misce miksujemy mleko, jaja, sól, cukier, wiórki kokosowe i startą skórkę z limonki, podczas ścierania  skórki uważajcie żeby nie zetrzeć białej części tuż pod skórką, jest gorzka
2. Do mieszanki mleczno-jajecznej dodajemy przesianą mąkę i roztopione masło, mieszamy, powinniśmy uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego
3. Do rondelka wrzucamy świeże lub mrożone jagody, jeśli używacie mrożonych owoców, poczekajcie chwilę aż lekko się rozmrożą w rondelku zanim dodacie cukier, w przypadku świeżych owoców dodajemy cukier i sok z 1 limonki od razu, mieszamy całość chwilę aż owoce puszczą sok, w 2 łyżkach zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do jagód, mieszamy aż sos zgęstnieje, odstawiamy
4. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego lub oleju, małą chochelką wykładamy ciasto na patelnię i smażymy ok 3 minuty z każdej strony na złoty kolor
5. Usmażone placuszki przekładamy serkiem ricotta, a na wierzchu polewamy sosem jagodowym

Doskonały letni obiad nie tylko dla maluchów! 



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Ladylaura. pisze…
Pyszności ,zdjęcia piękne,miłego dnia.
Anna Petryna pisze…
pyszności, pyszności ;) miłego dnia również życzę!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.