Przejdź do głównej zawartości

Hamburgery amerykańskie


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Niespecjalnie przepadam za amerykańską kuchnią choć są pewne klasyki do których mam słabość, flamibirowane owoce czyli polewane i podpalane stanowiły niegdyś domenę haute cuisine. Choć obecnie postrzegane jako staromodne, a może nawet kiczowate to wciąż nie brakuje ich amatorów i tworzą one wspaniały klimat nowoorleańskich restauracji. Słynny sernik nowojorski także znajduje swoje miejsce w moim słodkim repertuarze. Nowojorczycy nie kwapili się specjalnie do tworzenia własnego przepisu na sernik aż do momentu wynalezienia tłustego, kremowego sera prze Empire Cheese Company. Nie wspomnę już o kwintesencji amerykańskiego Południa czyli kurczaku moczonym w maślance z sosem tabasco i smażonym w kukurydzianej chrupiącej panierce. Jednak największą amerykańską perłą są hamburgery. Moja wersja nie ma nic wspólnego z tzw "sieciowym hamburgerem", nie da się go zjeść, prowadząc samochód, gdyż ocieka sokami z mięsa i domowej roboty majonezem, a całość zamknięta jest w chrupiącej pełnoziarnistej bułce. Zapraszam na iście amerykańską ucztę z muzyką country w tle. 

Składniki na 5 szt

Czas przygotowania: 30 min

500 g mielonej wołowiny*
5 korniszonów
1/2 cebuli
1 łyżeczka musztardy 
1 łyżka sosu worcestershire
sól, pieprz
1 czerwona cebula
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka octu balsamicznego
1 pomidor
5 plastrów sera gouda lub cheddar
duża garść siekanej sałaty lodowej
5 pełnoziarnistych bułeczek
ketchup

Sos czosnkowy

1 żółtko
125 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
obrobiona soku z cytryny
szczypta cukru
*antrykot, karkówka (niezbyt tłusty ale i  niezbyt chudy kawałek mięsa) 


Przygotowanie:

1. Mielimy mięso wołowe, dodajemy posiekaną drobniutko cebulę, korniszony krojone w plasterki, 1 łyżeczkę musztardy, i sosu worcestershire, dolewamy ok 1/4 szklanki wody i mieszamy mięso dłonią, zagniatając i uderzając mięsem o dno miski, sprawimy w ten sposób, że mięso dobrze się połączy i nie będzie się rozpadać
2. Sos czosnkowy - żółtko o temperaturze pokojowej dokładnie myjemy, na desce rozcieramy ząbek czosnku posypany solą, łączymy czosnek z żółtkiem i odrobiną ciepłej wody, ubijamy trzepaczką, dolewamy kilka kropel oliwy i szybko łączymy, wciąż ubijając trzepaczką dolewamy wąskim strumyczkiem oliwę, masa zacznie gęstnieć i nabierze jasnożółtej barwy, sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny
3. Cebulę kroimy w talarki i smażymy na maśle, zasypujemy cukrem brązowym i karmelizujemy, dolewamy ocet balsamiczny i smażymy całość chwilę, zdejmujemy z ognia
4. Z mięsa formujemy hamburgery o średnicy zbliżonej do bułeczek, żeby mięso było soczyste powinno mieć ok 1.5 cm grubości, hamburgery smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie, ok 3 minuty z każdej strony, kiedy przewrócimy hamburgera na drugą stronę, układamy na każdym plasterek sera i smażymy dalej, ser zacznie się powoli rozpuszczać 
5. W czasie kiedy smażą się hamburgery, przekrawamy bułeczki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 3 minuty
6. Pomidora kroimy w plastry, sałatę rwiemy na kawałki
7. Podpieczone spody bułeczek smarujemy sosem czosnkowym, układamy hamburgera z serem, krążki karmelizowanej cebuli, pomidora, sałatę i kleks ketchupu, całość przykrywamy drugą częścią bułki i podajemy, najlepiej smakuje jeszcze ciepły 

Amerykańska uczta nie tylko dla facetów!

 


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

monami pisze…
Jeżeli powiem, że jestem uzależniona od takich domowych burgerów i że nie potrafie bez nich żyć, to chyba nie przesadzę ;)
Przepiękne!
Rak chodzi wspak pisze…
to w takim razie, w tych się rozkochacie ;)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi