Przejdź do głównej zawartości

Hamburgery amerykańskie


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Niespecjalnie przepadam za amerykańską kuchnią choć są pewne klasyki do których mam słabość, flamibirowane owoce czyli polewane i podpalane stanowiły niegdyś domenę haute cuisine. Choć obecnie postrzegane jako staromodne, a może nawet kiczowate to wciąż nie brakuje ich amatorów i tworzą one wspaniały klimat nowoorleańskich restauracji. Słynny sernik nowojorski także znajduje swoje miejsce w moim słodkim repertuarze. Nowojorczycy nie kwapili się specjalnie do tworzenia własnego przepisu na sernik aż do momentu wynalezienia tłustego, kremowego sera prze Empire Cheese Company. Nie wspomnę już o kwintesencji amerykańskiego Południa czyli kurczaku moczonym w maślance z sosem tabasco i smażonym w kukurydzianej chrupiącej panierce. Jednak największą amerykańską perłą są hamburgery. Moja wersja nie ma nic wspólnego z tzw "sieciowym hamburgerem", nie da się go zjeść, prowadząc samochód, gdyż ocieka sokami z mięsa i domowej roboty majonezem, a całość zamknięta jest w chrupiącej pełnoziarnistej bułce. Zapraszam na iście amerykańską ucztę z muzyką country w tle. 

Składniki na 5 szt

Czas przygotowania: 30 min

500 g mielonej wołowiny*
5 korniszonów
1/2 cebuli
1 łyżeczka musztardy 
1 łyżka sosu worcestershire
sól, pieprz
1 czerwona cebula
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka octu balsamicznego
1 pomidor
5 plastrów sera gouda lub cheddar
duża garść siekanej sałaty lodowej
5 pełnoziarnistych bułeczek
ketchup

Sos czosnkowy

1 żółtko
125 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
obrobiona soku z cytryny
szczypta cukru
*antrykot, karkówka (niezbyt tłusty ale i  niezbyt chudy kawałek mięsa) 


Przygotowanie:

1. Mielimy mięso wołowe, dodajemy posiekaną drobniutko cebulę, korniszony krojone w plasterki, 1 łyżeczkę musztardy, i sosu worcestershire, dolewamy ok 1/4 szklanki wody i mieszamy mięso dłonią, zagniatając i uderzając mięsem o dno miski, sprawimy w ten sposób, że mięso dobrze się połączy i nie będzie się rozpadać
2. Sos czosnkowy - żółtko o temperaturze pokojowej dokładnie myjemy, na desce rozcieramy ząbek czosnku posypany solą, łączymy czosnek z żółtkiem i odrobiną ciepłej wody, ubijamy trzepaczką, dolewamy kilka kropel oliwy i szybko łączymy, wciąż ubijając trzepaczką dolewamy wąskim strumyczkiem oliwę, masa zacznie gęstnieć i nabierze jasnożółtej barwy, sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny
3. Cebulę kroimy w talarki i smażymy na maśle, zasypujemy cukrem brązowym i karmelizujemy, dolewamy ocet balsamiczny i smażymy całość chwilę, zdejmujemy z ognia
4. Z mięsa formujemy hamburgery o średnicy zbliżonej do bułeczek, żeby mięso było soczyste powinno mieć ok 1.5 cm grubości, hamburgery smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie, ok 3 minuty z każdej strony, kiedy przewrócimy hamburgera na drugą stronę, układamy na każdym plasterek sera i smażymy dalej, ser zacznie się powoli rozpuszczać 
5. W czasie kiedy smażą się hamburgery, przekrawamy bułeczki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 3 minuty
6. Pomidora kroimy w plastry, sałatę rwiemy na kawałki
7. Podpieczone spody bułeczek smarujemy sosem czosnkowym, układamy hamburgera z serem, krążki karmelizowanej cebuli, pomidora, sałatę i kleks ketchupu, całość przykrywamy drugą częścią bułki i podajemy, najlepiej smakuje jeszcze ciepły 

Amerykańska uczta nie tylko dla facetów!

 


Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

monami pisze…
Jeżeli powiem, że jestem uzależniona od takich domowych burgerów i że nie potrafie bez nich żyć, to chyba nie przesadzę ;)
Przepiękne!
Anna Petryna pisze…
to w takim razie, w tych się rozkochacie ;)

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler