Przejdź do głównej zawartości

Crumble z malinami, brzoskwiniami i imbirem


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Crumble to najprostsze ciasto na Świecie, łączy się je z wieloma gatunkami owoców, ale również warzyw. Je preferuję te na słodko, przykrywałam już kruszonką wiele przejrzałych jabłek i gruszek, truskawki i rabarbar także doskonale się sprawdziły (zobacz przepis), teraz przyszła pora na wszechobecne soczyste brzoskwinie i cudownie słodkie maliny, ale pewnie to nie moje ostatnie słowo w kwestii brytyjskiego specjału. Dodałam jednak do deseru coś egzotycznego, składnik początkowo budzi zwątpienie, jednak efekt końcowy zaskakuje pozytywnie nasze kubki makowe. Warto eksperymentować w kuchni z tego prawie zawsze wychodzi coś dobrego. Dziś zapraszam na angielski deser w lekko japońskim stylu, a cup of tea do tego nie zaszkodzi :) Sugeruje podanie na ciepło z ulubionymi lodami. 


Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania: 10 min + 25 min pieczenie

3 duże jędrne brzoskwinie
250 g świeżych malin
3 kawałki marynowanego imbiru*
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki likieru brzoskwiniowego
*płatki imbiru w zalewie stosowane do sushi

Kruszonka

50 g mąki
40 g masła
50 g brązowego cukru
szczypta soli
35 g płatków owsianych
1/2 łyżeczki cynamonu
30 g migdałów w słupkach lub posiekanych orzechów laskowych

Do podania

Lody waniliowe lub takie jakie lubicie
jogurt typu bałkańskiego
kwaśna śmietana 

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, formę do pieczenia o pojemności ok 1.5 litra, natłuszczamy masłem
2. Brzoskwinie dzielimy na ćwiartki, usuwamy pestkę i kroimy na cząstki, kawałki imbiry drobniutko siekamy
3. Maliny, pokrojone brzoskwinie i posiekany imbir, wkładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i likier, delikatnie mieszamy i wykładamy do natłuszczonej formy
4. Kruszonka - zimne masło rozcieramy palcami z mąka, dodajemy cukier, szczyptę soli, cynamon, migdały lub orzechy oraz płatki owsiane, mieszamy i posypujemy owoce
5. Pieczemy ok 25 - 30 min aż kruszonka się przyrumieni 

Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych lub Waszych ulubionych!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler