Przejdź do głównej zawartości

Crumble z malinami, brzoskwiniami i imbirem


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Crumble to najprostsze ciasto na Świecie, łączy się je z wieloma gatunkami owoców, ale również warzyw. Je preferuję te na słodko, przykrywałam już kruszonką wiele przejrzałych jabłek i gruszek, truskawki i rabarbar także doskonale się sprawdziły (zobacz przepis), teraz przyszła pora na wszechobecne soczyste brzoskwinie i cudownie słodkie maliny, ale pewnie to nie moje ostatnie słowo w kwestii brytyjskiego specjału. Dodałam jednak do deseru coś egzotycznego, składnik początkowo budzi zwątpienie, jednak efekt końcowy zaskakuje pozytywnie nasze kubki makowe. Warto eksperymentować w kuchni z tego prawie zawsze wychodzi coś dobrego. Dziś zapraszam na angielski deser w lekko japońskim stylu, a cup of tea do tego nie zaszkodzi :) Sugeruje podanie na ciepło z ulubionymi lodami. 


Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania: 10 min + 25 min pieczenie

3 duże jędrne brzoskwinie
250 g świeżych malin
3 kawałki marynowanego imbiru*
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki likieru brzoskwiniowego
*płatki imbiru w zalewie stosowane do sushi

Kruszonka

50 g mąki
40 g masła
50 g brązowego cukru
szczypta soli
35 g płatków owsianych
1/2 łyżeczki cynamonu
30 g migdałów w słupkach lub posiekanych orzechów laskowych

Do podania

Lody waniliowe lub takie jakie lubicie
jogurt typu bałkańskiego
kwaśna śmietana 

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, formę do pieczenia o pojemności ok 1.5 litra, natłuszczamy masłem
2. Brzoskwinie dzielimy na ćwiartki, usuwamy pestkę i kroimy na cząstki, kawałki imbiry drobniutko siekamy
3. Maliny, pokrojone brzoskwinie i posiekany imbir, wkładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i likier, delikatnie mieszamy i wykładamy do natłuszczonej formy
4. Kruszonka - zimne masło rozcieramy palcami z mąka, dodajemy cukier, szczyptę soli, cynamon, migdały lub orzechy oraz płatki owsiane, mieszamy i posypujemy owoce
5. Pieczemy ok 25 - 30 min aż kruszonka się przyrumieni 

Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych lub Waszych ulubionych!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.