Jedziemy dalej póki wiosna trwa... dziś połączenie dwóch owocowych klasyków wiosny, truskawek i rabarbaru. Truskawki i rabarbar to uniwersalne owoce, doskonale sprawdzają się w wersji wytrawnej i słodkiej. Ze względu na swoją cierpkość rabarbar warto łączyć ze słodkimi komponentami, a polskie truskawki doskonale się do tego nadają. Moim zdaniem deser lepiej smakuje na ciepło, gdyż łączę go z lodami waniliowymi lub creme fraiche, ta kombinacja ciepła i zimna dodatkowo wzmacnia doznania...smakowe ;) jednak w mojej rodzinie są też fani wersji na zimno, a Wy jak wolicie? na gorąco czy na zimno?
Składniki na 6-8 porcji:
Kruszonka:
2 szklanki maki pszennej*1 szklanka mielonych migdałów
1 i 1\2 szklanki cukru brązowego
2 szklanki drobnych płatków owsianych
1 szklanka migdałów w płatkach
2 łyżeczki przyprawy do pierników*
250 g stopionego masła
*można zastąpić mąką pełnoziarnistą
*jeśli nie macie można skomponować własną (cynamon, zmielone goździki, mielony kardamon)
Owocowe nadzienie:
500 g świeżego rabarbaru400 g truskawek
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1\2 szklanki cukru
Do podania:
Lody waniliowe, jogurt grecki, bita śmietana**(własnoręcznie ubita 36% ;) nie używajcie gotowych śmietan)
Przygotowanie:
1. Kruszonka:wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce, dolewamy stopione masło, zagniatamy tworząc palcami kruszonkę2. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni
3. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki. mniejsze truskawki zostawiamy w całości, większe kroimy
4. Owoce mieszamy z mąką kukurydzianą i cukrem, tak przygotowaną mieszankę owoców wykładamy do naczynek żaroodpornych do 3\4 wysokości, na owoce wykładamy kruszonkę i zapiekamy 40 min.
5. Pozostałą część kruszonki mrozimy - przyda się do innych słodkości
6. Po upieczeniu, pozostawiamy kokilki aż chwilę ostygną i podajemy z lodami waniliowymi, bitą śmietaną, jogurtem greckim lub własnoręcznie wykonaną creme fraiche (przepis na creme fraiche podam innym razem).
Zabawa w ciepło-zimno |

Komentarze