Przejdź do głównej zawartości

Zabawa w ciepło-zimno





Jedziemy dalej póki wiosna trwa... dziś połączenie dwóch owocowych klasyków wiosny, truskawek i rabarbaru. Truskawki i rabarbar to uniwersalne owoce, doskonale sprawdzają się w wersji wytrawnej i słodkiej. Ze względu na swoją cierpkość rabarbar warto łączyć ze słodkimi komponentami, a polskie truskawki doskonale się do tego nadają. Moim zdaniem deser lepiej smakuje na ciepło, gdyż łączę go z lodami waniliowymi lub creme fraiche, ta kombinacja ciepła i zimna dodatkowo wzmacnia doznania...smakowe ;) jednak w mojej rodzinie są też fani wersji na zimno, a Wy jak wolicie? na gorąco czy na zimno?



Składniki na 6-8 porcji:

 Kruszonka:

2 szklanki maki pszennej*
1 szklanka mielonych migdałów
1 i 1\2 szklanki cukru brązowego
2 szklanki drobnych płatków owsianych
1 szklanka migdałów w płatkach
2 łyżeczki przyprawy do pierników*
250 g stopionego masła

*można zastąpić mąką  pełnoziarnistą
*jeśli nie macie można skomponować własną (cynamon, zmielone goździki, mielony kardamon)

Owocowe nadzienie:

500 g świeżego rabarbaru
400 g truskawek
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1\2 szklanki cukru

Do podania:

Lody waniliowe, jogurt grecki, bita śmietana*
*(własnoręcznie ubita 36% ;) nie używajcie gotowych śmietan)

 

Przygotowanie:

1. Kruszonka:wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce, dolewamy stopione masło, zagniatamy tworząc palcami kruszonkę
2. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni
3. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki. mniejsze truskawki zostawiamy w całości, większe kroimy
4. Owoce mieszamy z mąką kukurydzianą i cukrem, tak przygotowaną mieszankę owoców wykładamy do naczynek żaroodpornych do 3\4 wysokości, na owoce wykładamy kruszonkę i zapiekamy 40 min.
5. Pozostałą część kruszonki mrozimy - przyda się do innych słodkości
6. Po upieczeniu, pozostawiamy kokilki aż chwilę ostygną i podajemy z lodami waniliowymi, bitą śmietaną, jogurtem greckim lub własnoręcznie wykonaną creme fraiche (przepis na creme fraiche podam innym razem).

 
Zabawa w ciepło-zimno




Durszlak.pl

Komentarze

BeataPrzemek pisze…
Gdy tylko będę mogła jeść truskawki na pewno wypróbuję ten deser! Już się nie mogę doczekać ;-)

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.