Przejdź do głównej zawartości

Bagietki z domowym twarożkiem i pieczonymi pomidorkami


sklep Laptopy HP sony asus samsung

Jednym pchnięciem otwieram skrzydło drewnianych wrót, na wprost ogromna łąka ogrodzona ledwo trzymającymi się wzajemnie deskami, po obydwu stronach zabudowania gospodarcze, wzniesione z czerwonej cegły. Mijam drewnianą lawetę rolniczą załadowaną belami siana, kieruję się w stronę łąki, na której wylegują się krowy, zawieszam się na chwilę do momentu kiedy w mojej głowie następuję mały "brzdęk", mleko, mleko, właśnie po to tutaj przyszłam. Otwieram drewniane drzwi jednego z budynków, skrzypią okrutnie, wewnątrz panuje półmrok, mimo, iż na zewnątrz jest dzień. Potykam się o mocno wystający drewniany próg, puste butelki zadźwięczały w metalowym koszyku, ufff....o mały włos. Wydaje się, że w domu nikogo nie ma, zaglądam do jednego z pomieszczeń, na stole kuchennym postawiono wielką metalową bańkę, a obok  kilka wypełnionych już mlekiem butelek, podchodzę bliżej chcąc zaczerpnąć zapachu zawartość bańki, gdy nagle z kaflowego pieca zeskakuje kocur wydając z siebie przeraźliwy odgłos, on ucieka, a ja pochylam się nad rozlanym mlekiem.....




Składniki na 400 g sera

Czas przygotowani: 35 minut + (30 min -12 h ) chłodzenie + 1 i 1/4 h pieczenie

Twarożek

2 l pełnotłustego świeżego mleka*
120 g naturalnego jogurtu
6 łyżek soku z cytryny
szczypta soli*
2 łyżki śmietany 36% (opcjonalnie)
garść posiekanych świeżych ziół (szczypior, natka pietruszki, bazylia)
2 ząbki czosnku
pieprz
*chodzi o mleko butelkowane, dostępne w każdym supermarkecie w lodówkach, nie homogenizowane ani nie UHT
*jeśli będziecie chcieli twarożek na słodko dodajcie szczyptę cukru, świetnie smakuje z owocami i miodem

Pieczone pomidorki

1 kg pomidorków koktajlowych
1/4 oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli
2 łyżki cukru
pieprz


Do podanie

Bagietka
garść ruccoli 

Przygotowanie:

1. Twarożek - możecie przygotować go dzień wcześniej, do dużego rondla wlewamy mleko i podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając co jakiś czas, mleko nie może zawrzeć, kiedy na brzegach pojawią się bąbelki odstawiamy mleko z ognia i czekamy aż nieco ostygnie. 
2. Dodajemy jogurt, sok z cytryny i szczyptę soli, pozostawiamy na 10 minut i po raz kolejny stawiamy na gaz, doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. W tym czasie twaróg powinien oddzielić się od serwatki, odstawiamy więc z ognia.
3. Sito z drobnymi oczkami wykładamy gazą lub czystą ściereczkę i przelewamy zawartość garnka, związujemy tobołek i zawieszamy nad miską żeby reszta serwatki odciekła. Im dłużej ser będzie wisiał tym będzie bardziej suchy. Przechowujemy w lodówce.
4. Pomidory - najlepiej kupić kiściowe i piec z ogonkami, piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, pomidorki układamy w żaroodpornym naczyniu, kiście dzielimy na grupy po trzy, polewamy pomidory oliwą, octem, posypujemy cukrem, gruboziarnistą solą i mielonym pieprzem, wstawiamy do piekarnika na 1 i 1/4 godziny. Pomidory mają się pomarszczyć, upieczone pozostawiamy w naczyniu do momentu podania. Pieczenie także możecie wykonać na kilka godzin przed podaniem. 
5. Twarożek mieszamy ze śmietaną, nabierze dzięki temu mazistej konsystencji, dodajemy posiekane zioła, rozgnieciony czosnek, doprawiamy solą i pieprzem 
6. Bagietkę kroimy, smarujemy twarożkiem i na każdej kanapeczce układamy po jednym lub dwa pomidorki, dekorujemy rukolą 

Domowy twarożek ma delikatny i neutralny smak,dając możliwości zastosowania na słodko i wytrawnie!





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Magda pisze…
pamiętam wakacje na wsi, pora dojenia krów, moja ulubiona :D mleko, jeszcze ciepłe, dziadek przelewa przez sitko prosto do mojej szklanki, ach, co to był za smak ♥
jakugotujesz pl pisze…
Taki twarożek jest pyszny i warty polecenia. My robiliśmy swój, koperkowy z ogórkiem małosolnym, tak wyszedł:
http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=twarozek-koperkowy-z-ogorkiem-malosolnym

Pozdrawiamy!
Anna Petryna pisze…
Cenne dziecięce wspomnienia, warto je pielęgnować ;) miłego dnia!
Anna Petryna pisze…
Pyszny pomysł, sama kiedyś skosztuję, w końcu kiszonek czas ;) pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler