Przejdź do głównej zawartości

Tarta z truskawkami pod karmelową kruszonką




Zmierzam prosto do domu...znów leje...spod naciśniętego na głowę kaptura ledwo widzę czubki swoich butów, ale nagle.....o matko i córko, komu w taka pogodę chce się tutaj siedzieć. Mój wzrok ściągają rzędy kobiałek, w których czerwienią się najpiękniejsze truskawki jakie kiedykolwiek widziałam, no nie nawet w taka pogodę mój kulinarny kornik  mnie prześladuje. Podnoszę wzrok i dostrzegam starszego pana, który uśmiecha do mnie spod sumiastego wąsa, on już wie, że ja nie przejdę obojętnie obok tych słodkich rubinów.....a Panu deszcz nie przeszkadza? ..... eh, Panienko, pogoda jak każda inna, zawsze po deszczu wychodzi słońce, a mnie wystarczy pogoda ducha...Panienka weźmie, niedługo koniec sezonu i tęsknota  za nimi długa..."Panienko" ha, byłoby miło....Pan pakuje dwa koszyczki...ale teraz to już prosto do domu, reperować moją pogodę ducha ;)
Właściwie to nie wiadomo co tak zachwyca w tej tarcie, czy to truskawki w śmietankowej glazurze, czy kruche ciasto z orzechową nutką, a może karmelowa kruszonka na wierzchu, nie to na pewno wszystkie te elementy połączone w jedną doskonałą całość. Przepis można modyfikować o dowolne owoce, podawać z lodami waniliowymi, crème fraîche lub bitą śmietaną.






Składniki:

Czas przygotowania: 30 min + 50 min pieczenie


Ciasto:

1 szklanka mielonych migdałów
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
120 g zimnego masła

Nadzienie:

800 g truskawek
100 ml śmietany 36%
1/3 szklanki cukru

Kruszonka:

2/3 szklanki cukru
100 g płatków migdałowych
1/3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
150 g masła


Do podania:

Lody waniliowe, bita śmietana, crème fraîche (zobacz przepis)



Przygotowanie:


1. Kruche ciasto: wszystkie składniki ciasta miksujemy w robocie kuchennym, niezbyt długo, jedynie do połączenia składników, dodajemy 5 łyżek wody. mieszamy
2. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut
3. Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce, przygotowujemy nadzienie - truskawki pozbywamy szypułek, pozostawiamy je w całości, do szerokiego rondla wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier, mieszamy, dodajemy truskawki i podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie obracamy truskawki, żeby obtoczyły się w śmietanie ze wszystkich stron, po ok 5 min zdejmujemy rondel z ognia
4. Foremkę do tarty smarujemy masłem i wykładamy schłodzonym ciastem, wstawiamy na chwilę do lodówki
5. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy ciasto 20 minut
6. Karmel - 2/3 szklanki cukru wsypujemy do rondla, dodajemy 1/4 szklanki wody i gotujemy, kiedy cukier zacznie brązowieć dosypujemy płatki migdałowe, mieszamy i szybko wylewamy na papier do pieczenia, rozpłaszczamy i zostawiamy do zastygnięcia, nie karmelizujcie cukru zbyt mocno bo będzie gorzki, kolor powinien być bursztynowy
7. W malakserze miksujemy mąkę, połowę ilości płatków owsianych, masło oraz zastygnięty i połamany w mniejsze kawałki karmel, ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki, na sam koniec dodajemy resztę płatków owsianych - nie miksujemy już ich
8. Na podpieczony spód ciasta wykładamy truskawki, nie dodajemy śmietany w której się obtaczały, zbytnio nasączyłaby ciasto, owoce posypujemy kruszonka i zapiekamy w 175 stopniach przez 30 minut


Deser dla potrzebujących małej poprawy pogody ducha!







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządz...

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.