Przejdź do głównej zawartości

Polędwica wieprzowa "po prostu"




Rzeki samochodów płyną zewsząd i w różnych kierunkach, drogi splątują się niczym linguine na talerzu, słychać szum silników, odgłosy klaksonów, ludzie nerwowo wciskają pedał hamulca, czerwone...zielone...stój...jedź i tak bez końca," ...I kręci się, kręci się koło za kołem,I biegu przyspiesza, i gna coraz prędzej,I dudni, i stuka, łomoce i pędzi.A dokąd? A dokąd? A dokąd? Na wprost!Po torze, po torze, po torze, przez most,Przez góry, przez tunel, przez pola, przez las I spieszy się, spieszy, by zdążyć na czas..." to biznesmen zagoniony stojący w korku, to elegancka młoda kobieta, nerwowo stukająca szpilkami po przedszkolnych schodach, to studentka goniąca autobus, której właśnie wiatr rozwiał notatki, oraz młody mężczyzna z bukietem słoneczników biegnący wzdłuż peronu ku ślicznej dziewczynie, ale nagle stop....na pasy wtargnęła para staruszków, trzymających się za ręce i niosących staromodną sznurkową torbę na zakupy...(notabene kto w dobie plastiku jeszcze taka posiada....ech), w torbie mości się para bajgli z makiem, butelka świeżego mleka i dzisiejsza gazeta. Wolnym krokiem zmierzają w stronę parku, obrażając napotkanych sobie ludzi błogim, spokojnym uśmiechem...oni zapewne donikąd się nie śpieszą... A gdyby tak zatrzymać tę machinę codzienności i usiąść wspólnie do wolnej, prostej kolacji, jedząc palcami kawałki soczystego mięsa wprost z deski i zagryzając chrupką marchewką....

























Składniki na 4 porcje:


Czas przygotowania: 1h + 30 min pieczenie

2 polędwiczki wieprzowe
1 pęczek młodej marchewki
2 średnie cebule
6 młodych buraków
500 g różnokolorowych pomidorków koktajlowych 
kilka gałązek mięty i tymianku
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny crema
sól, pieprz
główka czosnku

Do podania:


Chutnej z papai (zobacz przepis)
świeże bagietki

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, blachę do wykładamy papierem do pieczenia, buraki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na blaszce do pieczenia, posypujemy gruboziarniste solą, pieprzem, dodajemy kilka gałązek tymianku, pieczemy ok 40 min, podany czas jest orientacyjny, gdyż zależy od wielkości buraków, sprawdzajmy je nakłuwając nożem w trakcie pieczenia
2. Polędwice obieramy z wszystkich białych błonek, nacieramy solą, pieprzem, oliwą z oliwek, odstawiamy na chwilę lub na kilka godzin, zależy ile macie czasu
3. Młode marchewki jedynie dobrze myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę, cebulę siekamy w pióra, główkę czosnku przekrawamy na pół, 
4. Warzywa i mięso układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy octem balsamicznym 
5. Upieczone buraki wyjmujemy z pieca, a wstawiamy naczynie z mięsem i warzywami, pieczemy ok 30 min, tutaj znów czas jest orientacyjny, gdyż zależny od grubości polędwic jakie kupicie, generalnie mięso trzeba sprawdzać poprzez nacisk, jeśli jest sprężyste to znaczy,że jest gotowe
6. Obieramy buraki, po upieczeniu skórka łatwo odejdzie, kroimy je w mniejsze kawałki, dodajemy poprzekrawane na pół pomidorki 
7. Sos do sałatki pomidorków i buraków - mieszamy 4 łyżki oliwy z oliwek, 1-2 łyżek octu balsamicznego, sól i pieprz, polewamy pomidorki oraz dodajemy porwane liście mięty
8. Do polędwicy doskonale pasuje chutney z papai i świeże bagietki

Prostota posiłku, ciepło domowego ogniska i doborowe towarzystwo - czegoś więcej? ;)




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.