Przejdź do głównej zawartości

Polędwica wieprzowa "po prostu"




Rzeki samochodów płyną zewsząd i w różnych kierunkach, drogi splątują się niczym linguine na talerzu, słychać szum silników, odgłosy klaksonów, ludzie nerwowo wciskają pedał hamulca, czerwone...zielone...stój...jedź i tak bez końca," ...I kręci się, kręci się koło za kołem,I biegu przyspiesza, i gna coraz prędzej,I dudni, i stuka, łomoce i pędzi.A dokąd? A dokąd? A dokąd? Na wprost!Po torze, po torze, po torze, przez most,Przez góry, przez tunel, przez pola, przez las I spieszy się, spieszy, by zdążyć na czas..." to biznesmen zagoniony stojący w korku, to elegancka młoda kobieta, nerwowo stukająca szpilkami po przedszkolnych schodach, to studentka goniąca autobus, której właśnie wiatr rozwiał notatki, oraz młody mężczyzna z bukietem słoneczników biegnący wzdłuż peronu ku ślicznej dziewczynie, ale nagle stop....na pasy wtargnęła para staruszków, trzymających się za ręce i niosących staromodną sznurkową torbę na zakupy...(notabene kto w dobie plastiku jeszcze taka posiada....ech), w torbie mości się para bajgli z makiem, butelka świeżego mleka i dzisiejsza gazeta. Wolnym krokiem zmierzają w stronę parku, obrażając napotkanych sobie ludzi błogim, spokojnym uśmiechem...oni zapewne donikąd się nie śpieszą... A gdyby tak zatrzymać tę machinę codzienności i usiąść wspólnie do wolnej, prostej kolacji, jedząc palcami kawałki soczystego mięsa wprost z deski i zagryzając chrupką marchewką....

























Składniki na 4 porcje:


Czas przygotowania: 1h + 30 min pieczenie

2 polędwiczki wieprzowe
1 pęczek młodej marchewki
2 średnie cebule
6 młodych buraków
500 g różnokolorowych pomidorków koktajlowych 
kilka gałązek mięty i tymianku
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny crema
sól, pieprz
główka czosnku

Do podania:


Chutnej z papai (zobacz przepis)
świeże bagietki

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, blachę do wykładamy papierem do pieczenia, buraki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na blaszce do pieczenia, posypujemy gruboziarniste solą, pieprzem, dodajemy kilka gałązek tymianku, pieczemy ok 40 min, podany czas jest orientacyjny, gdyż zależy od wielkości buraków, sprawdzajmy je nakłuwając nożem w trakcie pieczenia
2. Polędwice obieramy z wszystkich białych błonek, nacieramy solą, pieprzem, oliwą z oliwek, odstawiamy na chwilę lub na kilka godzin, zależy ile macie czasu
3. Młode marchewki jedynie dobrze myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę, cebulę siekamy w pióra, główkę czosnku przekrawamy na pół, 
4. Warzywa i mięso układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy octem balsamicznym 
5. Upieczone buraki wyjmujemy z pieca, a wstawiamy naczynie z mięsem i warzywami, pieczemy ok 30 min, tutaj znów czas jest orientacyjny, gdyż zależny od grubości polędwic jakie kupicie, generalnie mięso trzeba sprawdzać poprzez nacisk, jeśli jest sprężyste to znaczy,że jest gotowe
6. Obieramy buraki, po upieczeniu skórka łatwo odejdzie, kroimy je w mniejsze kawałki, dodajemy poprzekrawane na pół pomidorki 
7. Sos do sałatki pomidorków i buraków - mieszamy 4 łyżki oliwy z oliwek, 1-2 łyżek octu balsamicznego, sól i pieprz, polewamy pomidorki oraz dodajemy porwane liście mięty
8. Do polędwicy doskonale pasuje chutney z papai i świeże bagietki

Prostota posiłku, ciepło domowego ogniska i doborowe towarzystwo - czegoś więcej? ;)




Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler