Składniki:
500 g mąki pszennej250 ml ciepłej wody
7 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
pęczek zielonych szparagów
mozzarella
kawałek parmezanu
główka czosnku
oliwa extra vergine
ocet balsamiczny creme
sól, pieprz
3 jaja
Do podania:
Salsa verde zobacz przepisPrzygotowanie:
1. Ciasto na pizzę: (z podanej ilości składników wychodzi jedna duża pizza, wystarczy na 3 osoby) mąkę, sól, drożdże i 100 ml ciepłej wody mieszamy w robocie kuchennym wyposażonym w mieszadło do wyrabiania ciasta, jeśli takowego nie posiadamy, wyrabiamy ciasto na blacie. W trakcie mieszania dolewamy 150 ml wody i zagniatamy ciasto, aż ciasto będzie sprężyste, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić objętość.2. Gotowe ciasto rozpłaszczamy dłońmi na blacie podsypanym mąką, formujemy nieregularny kształt - świetnie do tego zadania nadają się dzieci ;)
3. Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki, (szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu), końcówki kroimy w talarki, a długie części wzdłuż, dzięki temu w czasie pieczenia szparagi oddadzą swój sok wprost na ciasto
4. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, bez termoobiegu, blachę do pieczenia pizzy smarujemy oliwą i nacieramy przekrojoną główką czosnku, blachę rozgrzewamy w piecu
5. Abstrakcyjnie uformowany spód pizzy smarujemy odrobina oliwy i nacieramy posiekanym czosnkiem, układamy niedbale długie części szparagów, solimy, pieprzymy i polewamy octem balsamicznym creme. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, po tym czasie wyjmujemy i dodajemy porwaną mozzarellę, starty parmezan, pokrojone w talarki końcówki szparagów oraz wbijamy 3 jaja, zapiekamy jeszcze ok 5 minut aż ser się stopi, a białko jaja zetnie, żółtko powinno zostać płynne (będzie cudownie rozlewać się po kawałku pizzy, tworząc subtelny sos).
6. Pizzę podajemy z salsą verde
Wiosenna, delikatna i rześka pizza verde - doskonały pomysł na niedzielny obiad w ogrodzie!

Komentarze
życzę powodzenia w prowadzeniu bloga!