Przejdź do głównej zawartości

Wiosenna Pizza Verde




Do stworzenia tego dania zainspirował mnie, jeden z moich ulubionych kucharzy - Tomasz Jakubiak, jednak nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie ;) Stojący w mojej kuchni pęczek zielonych szparagów, w towarzystwie młodego czosnku, odnalazł się doskonale na puszystym cieście pizz-owym, skąpany w mozzarelli i salsie verde (zob. przepis).

 

Składniki:

500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
7 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
pęczek zielonych szparagów
mozzarella
kawałek parmezanu
główka czosnku
oliwa extra vergine
ocet balsamiczny creme
sól, pieprz
3 jaja

Do podania:

Salsa verde zobacz przepis

Przygotowanie:

1. Ciasto na pizzę: (z podanej ilości składników wychodzi jedna duża pizza, wystarczy na 3 osoby) mąkę, sól, drożdże i 100 ml ciepłej wody mieszamy w robocie kuchennym wyposażonym w mieszadło do wyrabiania ciasta, jeśli takowego nie posiadamy, wyrabiamy ciasto na blacie. W trakcie mieszania dolewamy 150 ml wody i zagniatamy ciasto, aż ciasto będzie sprężyste, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić objętość.
2. Gotowe ciasto rozpłaszczamy dłońmi na blacie podsypanym mąką, formujemy nieregularny kształt - świetnie do tego zadania nadają się dzieci ;)
3. Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki, (szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu), końcówki kroimy w talarki, a długie części wzdłuż, dzięki temu w czasie pieczenia szparagi oddadzą swój sok wprost na ciasto
4. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, bez termoobiegu, blachę do pieczenia pizzy smarujemy oliwą i nacieramy przekrojoną główką czosnku, blachę rozgrzewamy w piecu
5. Abstrakcyjnie uformowany spód pizzy smarujemy odrobina oliwy i nacieramy posiekanym czosnkiem, układamy niedbale długie części szparagów, solimy, pieprzymy i polewamy octem balsamicznym creme. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, po tym czasie wyjmujemy i dodajemy porwaną mozzarellę, starty parmezan, pokrojone w talarki końcówki szparagów oraz wbijamy 3 jaja, zapiekamy jeszcze ok 5 minut aż ser się stopi, a białko jaja zetnie, żółtko powinno zostać płynne (będzie cudownie rozlewać się po kawałku pizzy, tworząc subtelny sos).
6. Pizzę podajemy z salsą verde

Wiosenna, delikatna i rześka pizza verde - doskonały pomysł na niedzielny obiad w ogrodzie!






Durszlak.pl

Komentarze

Gosia Zyskowska pisze…
Wygląda przepysznie!
życzę powodzenia w prowadzeniu bloga!
Anna Petryna pisze…
Nie dziękuję aby nie zapeszać, ale ciepło pozdrawiam!

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Tajska zupa Tom Yum

Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku. Jest pysznie, lekko i banalnie prosto. Przygotowanie zupy ostro-kwaśnej zajmuje około 25 minut a, wszystkie przyprawy bez większych problemów można już dziś kupić w większości marketów, nie tylko w stacjonarnych lub internetowych sklepach z azjatyckim produktami.