Przejdź do głównej zawartości

Kokosowa granola


Uwielbiam domowe granole, poczyniłam już wiele rodzajów, ale najbardziej smakuje mi chyba ta w wersji kokosowej, więc postanowiłam się nią z Wami podzielić. Sukcesem przepisu są płatki kokosowe tzw. chipsy nie tylko klasyczne wiórki, to one dodają niepowtarzalnego aromatu i chrupkości. Choć właściwości oleju kokosowego są dość kontrowersyjne, to zastosowany z umiarem nie zaszkodzi nam bardziej niż masło. Granola doskonale się przechowuje w dużym słoiku.


Składniki 


2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka komosy ryżowej
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków kokosowych
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki miodu
szczypta soli






















Przygotowanie 


1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
2. Przygotowujemy szeroką blachę, wykładamy ją papierem do pieczenia
3. Olej kokosowy podgrzewamy lekko, kiedy się rozpuści łączymy z miodem
4. Wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce, zalewamy mieszaniną oleju i miodu, dokładnie mieszamy, wykładamy na przygotowaną blachę i wstawiamy do pieca na ok 40 min
5. Mieszamy granolę co 10 min żeby dokładnie wyschła
6. Przechowujemy z szczelnym, szklanym pojemniku, podajemy z naturalnym jogurtem 










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Pierwszy raz słyszę. Ciekawe danie - na pewno spróbujemy coś takiego z córką przygotować.
inwestum.com.pl pisze…
Kokosy to naprawdę ciekawy składnik do niemal każdego dania - jeśli ktoś jest zainteresowany jak je wykorzystać to zdecydowanie można na wiele sposobów!
Bardzo ciekawa i smaczna potrawa. Na pewno warto jej spróbować.
Wszystko co z kokosem, kojarzy mi się raczej pozytywnie, chociaż przyznam że o tym daniu pierwsze słyszę. Dosyć smaczne.
Bardzo słodka, bardzo dobra. Jedna z moich ulubionych.

Popularne posty z tego bloga

Ekspresowe bułki

Uszczęśliwianie rodziny jedzeniem z samego rana? Mając na to czas to wielka satysfakcja, ale nawet nie dysponując duża dawką leniwego poranka można zaskoczyć domowników chrupiącą bułką na śniadanie, wystarczy dobrze zorganizować się przed pójściem spać, a rano wymknąć się chwilę wcześniej z łóżka, by potem wskoczyć do niego jeszcze na ok 40 minut, później to już trzeba nastawić piekarnik, uruchomić ekspres do kawy i rozprawić się z poranną prasą. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że takie poranki możemy zafundować sobie właściwie tylko w weekend, warto więc je celebrować i dobrze przygotować śniadanie. Jest jedno "ale", zabawa w domowe wypieki bardzo uzależnia, co więcej może się okazać, że Wasza rodzina nie będzie już chciała wziąć do ust innego pieczywa poza Waszym własnym wypiekiem, i tutaj mamy problem ;) Miłego wypiekania, bułeczki są pyszne. 

Bigos staropolski

"...W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną..." *   nie tylko u Mickiewicza bigos staropolski zasłużył sobie na pochwały. W literaturze wspominają go również Tadeusz Boy-Żeleński i Wincenty Pol. Mimo iż istnieje wiele sposobów przyrządzania tej potrawy to w zasadzie wszystkie opierają się na tych samych składnikach, różni je jedynie kolejność ich dodawania i dodatki. Co zatem dodajemy do bigosy, żeby jego smak był miażdżący? Jak przygotować bigos idealny? Jest kilka tajemnic, podpytajcie starszych w rodzinie. Ja znawczynią tej potrawy nie jestem, ale studiując kilkanaście przepisów, czytając kilka dobrych książek, wyprodukowałam pewnej nocy w swojej kuchni całkiem dobry bigos, z którego recepturą zamierzam się z Wami podzielić. Zasada pierwsza mówi, że z dobrego bigosu, po nałożeniu na talerz nie powinna wypływać woda, a jednocześnie bigosu staropolskiego nie przygotowuje się z zasmażką.    Potrawa po przyrządzeniu powi

Schab faszerowany białą kiełbasą

Macie takie oto doświadczenia: kupiliście właśnie wędlinę, schowaliście do lodówki, a już następnego dnia nie wiadomo skąd na talerzyku pojawiła się woda, a plasterki wędliny stały się śliskie....jeśli macie dość nudnych i jednakowych w smaku wędlin, o niewiadomym składzie i dziwnej konsystencji, to zachęcam Was do przygotowania wędlin w domowych warunkach. Macie wtedy pełną kontrole nad jakością mięsa oraz ilością dodanych przypraw, takie wędliny długo zachowują świeżość, a smak jest bardzo swojski. Poniższa propozycja doskonale odnajdzie się w towarzystwie jajek z sosem tatarskim na wielkanocnym stole.