Curry
to sposób przyrządzania potrawy w kuchni indyjskiej, ale nie tylko,
gdyż nazwa ta znana jest w wielu krajach południowo-wschodniej
Azji. Curry to mięso, ryby, warzywa, ser (tutaj najlepiej sprawdza
się paneer) lub inne składniki dania głównego w sosie, gdyż
nazwa wywodzi się od tamilskiego słowa kari czyli
sos. Na zachodzie jednak nazwa curry kojarzona jest z mieszanką
przypraw. która nosić winna nazwę curry powder lub
też curry paste jeśli dodany jest olej kokosowy
lub ghee. W kuchni indyjskiej nikt nie przygotowuje mieszanki curry na
zapas, przyrządza się ją tuż przed gotowaniem, ucierając w
moździerzu ze świeżych składników, owa wersja na zapas to
zwyczaj wprowadzony przez brytyjskich kolonizatorów wracających z
Indii. Istnieje wiele odmian mieszanki curry, dobór składników
zależy od samej potrawy, od regionu z jakiego mieszkanka/mieszkaniec
pochodzi oraz osobistych upodobań wytwórcy, jednak najczęściej
spotykanymi są: kurkuma, imbir,pieprz,sól, kolendra,kmin
rzymski,gorczyca, chilli. Jeżeli chodzi o gotowe mieszanki
dostępne w handlu, wybór jest znacznie bardziej ograniczony.
Wyróżnia się m.in. następujące:
curry
indyjskie, łagodniejsze w smaku, barwa, w zależności od
proporcji składników: żółte lub czerwone oraz curry ze Sri
Lanki, ostrzejsze w smaku, przyprawy przed zmieszaniem są palone i
prażone, dlatego przyprawa ma barwę ciemnobrązową.
Składniki
na ok 4 porcje
Czas
przygotowania : 45 min
1
średniej wielkości kalafior
4
większe ziemniaki
puszka
ciecierzycy
pęczek
dymki
2
łyżki oleju kokosowego
1-2
łyżek czerwonej pasty curry dla zabieganych lub (1 cm świeżego
startego korzenia imbiru, 2 ząbki czosnku, 1 świeże chilli, 1
łyżeczka sproszkowanego curry, 1 łyżeczka kurkumy)
1
łyżka sproszkowanego curry
1
łyżeczka sproszkowanej kurkumy
1
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1
łyżeczka czarnej gorczycy (opcjonalnie)
1
łyżeczka nasion kolendry
1
łyżeczka nasion kuminu rzymskiego
sól
400
ml mleka kokosowego w puszce
ok
250 ml bulionu warzywnego
kolendra
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
Przygotowanie:
1.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, kalafiora obieramy i dzielimy na
różyczki, rozkładamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą lub olejem, oprószamy kurkumą,
curry, papryką i solą, pieczemy ok 20 min, aż kalafior się
przyrumieni i zmięknie
2.
Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę
3. Na
patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy gorczycę (jeśli
używamy) kumin i nasiona kolendry, smażymy chwilę następnie
dorzucamy pokrojone w plasterki dymki (tylko białe części), jeśli
nie używamy gotowej pasty curry dodajemy kolejno: starty na tarce
czosnek, imbir oraz drobno posiekane chili, można usunąć pestki
jeśli wolimy łagodniejsze curry, lub dodajemy gotową pastę curry
(w zależności od preferowanej ostrości 1lub 2 łyżki), smażymy,
wrzucamy pokrojone ziemniaki, po chwili zalewamy gorącym bulionem,
przykrywamy i gotujemy do miękkości ziemniaków
4.
Kiedy ziemniaki są al dente, dokładamy odcedzoną ciecierzycę,
upieczone różyczki kalafiora oraz mleko kokosowe, mieszamy całość,
przykrywamy i zagotowujemy
5. Na
koniec dekorujemy posiekaną zieloną częścią dymki i świeżą
kolendrą dosalamy jeśli jest potrzeba
6.
Podajemy z ryżem jaśminowym


Komentarze