Przejdź do głównej zawartości

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Mogłabym jadać ciasto rabarbarowe na śniadanie, do południowej kawy i popołudniowej herbaty, a jeśliby ktoś pytał to i przed snem, po kryjomu wciągnę chętnie kawałek ;) Rabarbar, inaczej rzewień to warzywo, które jak żadne inne kojarzy mi się z dzieciństwem, z ogródkiem babci, z nielubianym kompotem, ale ciasto z tymi kwaskowatymi łodygami i kruszonką to mój absolutny faworyt. Wersja na mące migdałowej z płatkami migdałów jest jeszcze pyszniejsza, koniecznie przygotujcie bo za chwile rabarbaru już nie będzie aż do następnej wiosny. 


Składniki na formę o śr 25 cm
Czas przygotowania: 70 min


1 szklanka cukru
1/2 szklanki miękkiego masła
2 jaja
1 szklanka greckiego jogurtu
1 łyżka starej skórki cytrynowej
1/2 szklanki mąki migdałowej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 /2 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki soli
OK 5-6 łodyg rabarbaru
1/3 szklanki płatków migdałów












Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia
2. W misce miksera ucieramy miękkie masło i cukier, kiedy masa podwoi objętość dodajemy jajka, jogurt oraz startą skórkę z cytryny 
3. Mąkę migdałową, pszenną, proszek do pieczenia, kardamon i sól mieszamy w misce, dodajemy w mokrych składników w dwóch turach, masa może wyglądać na lekko zwarzoną, nie należy się tym przejmować
4. Łodygi rabarbaru przycinamy z dwóch stron, nie trzeba obierać jeśli rabarbar jest młody, kroimy łodygi na kawałki wielkości ok 3 cm 
5. Do formy wykładamy 1/2 części ciasta, układamy połowę pokrojonego rabarbaru, przykrywamy pozostałą częścią ciasta, na wierzchu układamy pozostały rabarbar, posypujemy płatkami migdałów
6. Ciasto pieczemy 50 min, do tzw. suchego patyczka 












Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Komentarze

Anonimowy pisze…
1/2 mielonego kardamonu...
Łyżeczki?
Łyżki?
Szklanki? :)

Popularne posty z tego bloga

Ciastka owsiane - najlepsze!

Te ciastka mają w sobie wszystko to czego nieustannie szukacie w nieudolnych wersjach ciastek owsianych sprzedawanych w sieciówkach, i nie znajdziecie dopóki sami nie spróbujecie zrobić właśnie tych ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz już zawsze będą miały odpowiednią grubość.

Barszcz wigilijny z uszkami wg Magdy Gessler

"W potocznej polszczyźnie purpurę kojarzy się z czerwienią i choć zakres barw purpury jest szeroki, bo sięga do głębokiej czerwieni do śliwkowego fioletu, to znakomita większość jej odmian daleko odbiega od czystej czerwieni. Jakże blisko miłości do pożądania. Starożytni Tyryjczycy uzyskiwali purpurę z mięczaków żyjących w wodach Morza Śródziemnego. Ta antyczna purpura, będąca jednym z najstarszych barwników, stanowiła symbol władzy nie tylko dlatego, że była obłędnie droga. Purpura wzbudzała od zawsze pożądanie." - "Kocham gotować" Magda Gessler


Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…