Przejdź do głównej zawartości

Gulab Jamun - indyjskie pączki


Gulab jamun to wyrób cukierniczy popularny w krajach południowej Azji, szczególnie w Indiach. Te pyszne kuleczki przygotowuje się z masy mlecznej o nazwie koya, która powstaje podczas długiego gotowania świeżego zsiadłego mleka. Do powstałej masy dodaje się odrobinę mąki, następnie zagniata w dłoniach małe kulki, które smażone są w głębokim tłuszczu, poczym zanurzane są w słodkim syropie różanym. My nie musimy przygotowywać masy koya, wystarczy nam mleko w proszku, kilka orientalnych przypraw i możemy cieszyć się iście indyjskim przysmakiem we własnym domu ;)





Składniki na ok 15 szt Czas przygotowania: 120 min 




1 szklanka odtłuszczonego mleka w proszku (nie granulowanego)

1/4 szklanki mąki

1/8 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżką ghee(masło klarowane) lub masła

1/2 łyżeczki kardamonu w proszku

1/2 szklanki mleka (lub według potrzeby)




Syrop:





1 szklanka cukru

1 szklanka wody

2 ziarenka kardamonu

1/2 łyżeczki wody różanej

1 łyżeczka soku z cytryny





Przygotowanie:





1. Wsypujemy mleko w proszku do miski. Dodajemy mąkę, przesianą przez sitko. Następnie sodę oczyszczona i kardamon.
2. Dodajemy ghee lub masło klarowane i rozdrabniamy dokładnie palcami
3. Powoli dolewamy mleko i mieszamy przy pomocy łyżki, aż powstanie ciasto. Mleko dodajemy według potrzeby. Może wystarczyć mniej niż 1/2 szklanki. Ciasto powinno być dosyć klejące i rzadkie, (ale nie wodniste). Tak przygotowane ciasto odkładamy na 10 minut.
4. Po dziesięciu minutach ciasto robi się gęstsze i można je zacząć wyrabiać. Wyrabiamy ręką do otrzymania gładkiego ciasta. Może być ono nadal klejące, ale powinno dać się wyrobić.
5. Ręce smarujemy masłem lub ghee i wyrabiamy niewielkie kulki, według własnego uznania. (Uwaga! podczas smażenia kulki nieco urosną)
6. Podgrzewamy olej w woku lub rondlu. Olej nie powinien być zbyt gorący. Jeżeli macie termometr to podgrzewamy olej do 125 C. Temperatura nie powinna przekroczyć 150 C podczas smażenia. Jeżeli olej będzie zbyt gorący, paczki nie usmażą się w środku a spalą na zewnątrz.
7. W międzyczasie, w drugim garnku przygotowujemy syrop. Wrzucamy cukier i zalewamy woda. Dodajemy ziarenka kardamonu. Kiedy cukier się rozpuści, a woda zacznie gotować, wyłączamy. Powinno to potrwać ok 5 minut. Syrop nie powinien być zbyt gesty, ponieważ pączuszki nie nasiąkną dobrze. Po wyłączeniu dodajemy odrobinę wody różanej oraz sok z cytryny. (Sok z cytryny zapobiega krystalizowaniu się cukru w syropie).
8. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane pączki, nie wkładać zbyt wielu naraz.
9. Na początku smażenie, paczki powinny pozostać na dnie przez kilka sekund. Wtedy wiemy, ze olej nie jest zbyt gorący. Kiedy wypłyną, należy zacząć je mieszać, aby smażyły się równomiernie ze wszystkich stron.
10. Smażymy, cały czas mieszając przez ok. 5-6 minut, aż osiągniemy ładny brązowy kolor.
11. Wyjmujemy z tłuszczu i przekładamy na talerz, aby ostygły.
12. Po wystygnięciu wrzucamy do gorącego syropu i odstawiamy, na co najmniej 1 godzinę, lub nawet na całą noc
13. Podajemy z płatkami migdałów i polewamy syropem, przechowujemy w lodówce bez syropu 












Komentarze

Izaa pisze…
fajny przepis; lubię takie słodkości

Popularne posty z tego bloga

Energetyczne kulki mocy

Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło orzechowe spożywać raczej w pierwszej połowie doby, doskonale sprawdzi się proteinowy omlet z płatków owsianych, jajek i banana, najważniejszy jest jednak skład masła orzechowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście to domowej roboty, można się wtedy pokusić nie tylko o wersję arachidową, ale znacznie lepsze będzie masło orzechowe z nerkowców czy migdałów, w tym przypadku konieczny jest blender o nieprzeciętnej mocy. Jeśli jednak zdecydujemy się na wersję kupną to należy zwrócić uwagę żeby masło było 100% , bez dodatku cukru, soli oraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofa…

Sos demi glace

Demi glace - bardzo aromatyczny sos kuchni francuskiej o głębokim kolorze, stosowany samodzielnie lub jako baza wyjściowa innych sosów pieczeniowych. Warto się pokusić o jego przygotowanie i przechowywać w postacie zamrożonych kostek, bardzo szybko wtedy wzbogacimy nasze danie o sos dzięki, któremu nasz posiłek będzie aż kipieć smakiem. Początkowa faza przygotowań, polegająca na pieczeniu kości może wywołać u Was chęć natychmiastowej ucieczki z domu, wszak zapach jest dość specyficzny i intensywny. Jednakże dalsze etapy będą już tylko wymagały podtrzymywania ognia i cierpliwości, aż wszystkie składniki oddadzą bulionowi swój smak. Warzywa i kości muszą się dobrze skarmelizować, nie należy ich więc zbyt często obracać. Zawartość garnka po ok 48 godzinach nabiera prawdziwej mocy i staje się naturalnym koncentratem mięsno-warzywnym. 

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką

Takie śniadaniowe wariacje na temat jabłek i płatków owsianych to miłego dnia początek. Często jadam jabłka na śniadanie, w wersji ekstremalnej, czytaj szybkiej to po prostu soczyste jabłko, kiedy mam więcej czasu karmelizuję jabłka i dorzucam je do owsianki, dziś śniadanie w klimacie slow food. Trzeba trochę cierpliwości aby wygrać z obezwładniającym zapachem kruszonki i jabłek wydobywającym się z piekarnika, ale smak wynagrodzi nam czekanie. W efekcie uzyskamy chrupiącą wierzchnią warstwę, miękkie jabłka przesiąknięte cynamonem i kremowy jogurt, oczywiście polecam ten domowej produkcji (przepis).